Smak på huslivet hos Terese

Huslivet v.s. lägenhetslivet – det är frågan.

Du minns kanske inlägget ”vågar jag uttala min dröm” som jag skrev strax efter midsommar? Om att våga berätta om något du fantiserar om, även om det kan ta år att förverkliga – eller ens blir av. För min del det här med boendet. De senaste åren har familjen verkligen vuxit ur lägenheten på Gärdet. Hur mycket vi än älskar området, har nära till både bad, grönska, skolor, gångavstånd till jobbet och city börjar det bli för trångt. Inte bara det – jag längtar mer och mer efter naturen. Lugnet den ger, hur den får mig att må och hur vi i familjen kommer närmare varandra. Sen är det såklart så att semester alltid är semester. Att det är lätt att romantisera livet på landet när du är ledig. Slipper passa tider, pendla till jobb, skolor, ”laga värmepannan” eller andra vardagsbestyr. Därför bra att känna in olika miljöer och prata med de som bott in sig ett tag.
Den här sommaren har vi både varit ett par dagar hos Kattis med familj i Kännåsen, i Jorm, på Snäckö och igår besökte vi Terese med familj i Spånga. De blev husägare i vintras efter att som oss bott centralt i Stockholm och trivs superbra. Det kunde vi verkligen förstå efter timmarna med rundvisning, bad, lunch, pingisspel och fika. Ett välplanerat hus med eget gym, hobbyrum, öppen planlösning, egna rum till barnen, pool och trädgård med odlingar, fruktträd m.m. Så fint!

Junior, Jonna och Tilde badade i säkert två timmar. Charles, Terese och Glenns äldsta barn, var också med en stund men låg inte i lika länge.

Och vi vuxna satt lika länge och pratade med perfekt överblick över poolen. Jag hade tagit med grönsaker, avokado och grillad halloumi och kyckling att skära ihop till en matig sallad. Terese hade gjort en ugnsomelett med zucchini, tomater, potatis och annat plock från kylen – jättegod (och jag gissar att hon lägger upp den på sin blogg, så håll utkik där om du vill ha receptet :)).

Efter lunchen blev det ännu mer bad för de små. Underbart att se hur roligt de hade och hur snabbt de hittade varandra. Jag och Terese har ändå inte träffats med barnen på några år. Och det är ett av tusentals exempel på det här med att barnen lätt får nya vänner om en flytt skulle bli aktuell.

Till kaffet dukades Terese hembakta bullar med hallon i, mjuk kaka med vinbär (recept här) och färska krusbär ut – alla bär från egna trädgården. Ännu något att addera på plussidan till huslivet om en engagerar sig i växtligheten. Att äta egenodlade ätbarheter är livskvalitet jag har med mig från min egen uppväxt och uppskattar enormt.
Ja, den här typen av boende skulle jag absolut kunna tänka mig. Frågan är bara var. Och när. Men ”att” börjar alla i familjen bli överens om efter den här sommaren.
Hur bor du? I hus eller lägenhet och vad uppskattar du mest med det? Tar nyfiket emot dina tankar. KRAM! /A

22 kommentarer
 1. Jag bor med sambo och två barn i hus i Göteborg. Vi bor nära våra jobb, förskolan och skolan. Allt finns närmare än 1,5 km bort. Nackdelen är att det inte är nära något bad. Jag hade gärna bott nära någon sjö eller havet. Men hittills har fördelen med att slippa pendla övervägt nackdelen att vi måste ta bil/buss till bad.

  1. Malin – låter också fantastiskt bra! Håller med dig om att det vore drömmen att bo nära vatten, men kan ju vara svårt att få allt. Jag tycker ändå att det låter kanon med närheten ni har till det mesta = mer tid till det/de viktigaste!

 2. Jag bor i villa i Östersund, huset är från 1898 och tomten är stor, centralt belägen i stan. Jag tycker mkt om vårt hus men samtidigt tycker jag inte om sköta trädgård eller ta i tu med både nödvändiga och icke-nödvändiga renoveringsarbeten. Jag och frun var faktiskt och kollade på lägenhet, om några år har barnen flyttat ut och då passar lägenhet oss bättre.

  1. Hans – låter som en dröm! Vi har faktiskt pratat om Östersund där det som du finns möjlighet att bo centralt, i vackra Jämtland (närmare fjäll och mina föräldrar) OCH centralt i en stad. Säg till om ni ska sälja – vi är intresserade! 😉

 3. Bor i en liten stad när större. Vi köpte hus för 6 årsedan. De jag älskar mest är trädgården. Att bara kunna gå ut och hänga, träna, greja eller vad man vill. Lite frihet. Både kul och såå jobbigt med alla måsten och projekt. Det gäller att planera och vara smart. Så med facit i handen ångrar vi inte vårt
  Kram ❤️

  1. Mia – förstår att du älskar det. Och just en trädgård är det jag också saknar. Glad att ni trivs med ert boende!
   KRAM tillbaka! <3

 4. Bor nu i lägenhet sedan 2,5 år. Barnen är 18 och 16 och vi har landställe. Innan dess när barnen växt upp har vi bott i villa. Det var superhärligt. Bor på Lidingö med cykelavstånd till city. Ludingö har skog, vatten och ett småstadslivs. Världens bästa ställe att bo på. Kram

  1. Eva – vi har faktiskt kikat lite på Lidingö, men huspriserna är ju ganska saftiga där. Förstår att lägenhet ändå är smidigt när ni har stora barn. Inte så mycket fix och ändå ett landställe att åka till. Härligt! KRAM

 5. Vi bor i hus sedan 2012. Det jag uppskattar mest är att slippa trappuppgångar och grannar ovanpå… Sedan är det inte fel med trädgård och lite större ytor också. Och vi bor i ett väldigt barnvänligt område, med bra cykel- och gångbanor, många lekplatser och nära till skola årskurs F-6. Men jag har alltid drömt om att bo på landet, så någon gång om 20 år när alla barn är utflugna – om jag fortfarande orkar och vill då… Så drömmer jag om att bygga om sommarstugan (min morbrors nu, mina morföräldrars tidigare) till permanentboende och flytta ut dit. Nackdelen är att man måste köra bil för att ta sig dit – och att det är långt till skola och dagis om man har barn.

  1. Josefine – drömma är bra! Och jag tycker det låter som en bra plan, att flytta till ”riktiga” landet när barnen är större. Tack för att du delar. Jag har en liknande, men som du säger – det är ju inte roligt för barnen om de får flera mil till skolan eller kompisar. Allt har sin tid.
   Kram!

 6. Vi bor i hus i Nacka, stor tomt, nära till skogen och massa badsjöar, men också nära till stan. Det bästa av två världar. Vi är inte så pyssliga i trädgården, men har massa lek för barnen och en vedeldad bastu och stor sommarpool. Ett litet extra hus på tomten också där vi byggt gym. Så skönt med egen tomt med barnen, man kan aktivera barnen utan åka iväg!

  1. Johanna – Nacka är vackert och det låter som en dröm att ha tillgång till allt det ni har. Tack för att du delar med dig – inspirerande! Kram

 7. Bor i hus sen 20 år tillbaka, har två barn på 11 och 15. Det har varit och är fantastiskt med egen trädgård att släppa ut barnen i och att själv träna och koppla av på altanen. Det jag saknar är närheten till affär, café, restaurang, bio etc. Bor i en liten by på 500 hushåll och har 10 minuter med bil till närmsta affär och 20 till en lite större stad med restaurang etc. Men i gengäld har vi nära till naturen, skog och sjö. Och barnen har kompisar och släkten nära. Men tankar finns att flytta till den lite större orten när barnen är äldre.

  1. Evelina – det låter underbart i mina öron! Jag är ju själv uppvuxen i en ännu mindre by, med flera timmars bilfärd till närmsta stad, så 20 min låter ju ändå optimalt. Men det är fint att drömma och byta miljö, så jag förstår att du ser fram emot en flytt i framtiden. Kram!

 8. Vi bor i hus sedan 2007, jag är uppvuxen på landet i villa och min man i lgh i Stockholm men vi var rörande överens efter ett år i lgh tillsammans att det var i hus vi ville bo! Hittade ett lagom stort (då!) och lagom dyrt inte långt från centrum och dessutom bara 5 min från mitt jobb. Minns fortfarande känslan den där första sommaren (vi flyttade in på senhösten) då jag gick ut i trädgården och la mig raklång på gräsmattan och tänkte – ”den är min!”, och sen nyfikenheten över allt som kom upp i trädgården under våren och sommaren.
  I år har vi byggt växthus och det är nog det bästa vi har gjort under alla de här åren, vilken lycka det är varje dag att få gå ut och nypa bort tjuvskott på tomatplantorna och spana efter nya mogna grönsaker och bär!
  Vi väntar vårt tredje barn i vinter och hoppas kunna bo kvar om än det blir lite trångt, för vi vill nog aldrig flytta härifrån… 🙂

  1. Maria – underbart att känna så! Och det går ju att bo på liten yta om man verkligen trivs. All lycka till med lilla 3an också <3
   Kram!

 9. Jag och min sambo hyr ett hus på landet två mil utanför Linköping och nu på sommaren är det fantastiskt! Så tyst och skönt, och så ligger huset precis vid en sjö där vi badar varje dag.
  På vintern blir vi sugna på att flytta in till stan igen pga mörker och inte kunna promenera enkelt när det är kolmörkt. Men det är nästan den enda nackdelen.
  Vi har en bil som jag använder i mitt jobb som fotograf, och min sambo tar bussen till jobbet. Den går 200m från huset och tar ca 30 min.
  Vi har en kamin i hallen där vi eldar för att få värme på vintern och det är supermysigt!
  Nä här bor vi nog ett tag till 😆

  1. Dessie – wow, det låter fantastiskt! Förstår att ni trivs och inte har några tankar på att lämna stället. Skönt att kunna hyra också..
   Kram!

 10. Vi flyttade till hus i Vällingby 2013. Innan dess bodde vi i lägenhet inne i stan.
  Vi stortrivs!! Närhet till bussar, tunnelbana och pendel, massor av lekparker, många plaskisar på bekvämt avstånd och ett flertal stränder i närheten. Förskolan ligger på samma gata och barnen kan leka relativt fritt med andra barn i närområdet. Vi har en mataffär riktigt nära och tio minuters bilfärd till Barkarby med Ikea och alla möjliga affärer. Även nära till Bromma flygplats och relativt nära till Arlanda. Vi tycker att vi hamnat mitt i det som är viktigt för oss! Kram Karin

  1. Karin – låter som att ni hittat ett optimalt boende på flera sätt. Glad att du trivs så bra där! Stor kram tillbaka och tack för att du delar med dig <3

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras