Vanligt tjafs under din semester? Och förslag på lösningar

Tjena sköna du!

Har du semester i sommar? Kanske redan nu, eller senare? Jag är inne på sluttampen inför mina veckor. Och i år ska jag vara ledig PÅ RIKTIGT! Förra sommaren jobbade jag en hel del med att uppdatera SportHälsas sajt och sociala medier, men den här sommaren har jag hjälp av Alice. Det känns ovärdeligt! För hur mycket jag än gillar mitt jobb behöver jag en paus från det ibland. För att ladda energi inför hösten och få tid för det absolut viktigaste – mina barn. Just den här stressen att ha saker som måste fixas under koncentration mitt i lek och stim, är det jag ser orsakar mest konflikter hemma hos oss. En fight om tid helt enkelt, som jag hoppas slippa den här semestern. Men småtjafs kan det bli ändå.
Är det inte lustigt – de flesta av oss jobbar mycket under vinterhalvåret för att kunna vara lediga några veckor under sommaren med dem/det vi älskar och så kan det plötsligt bli för mycket av det goda. Det kan vara påfrestande att plötsligt leva 24 timmar om dygnet ihop med människor med olika vanor och viljor – hur mycket du än älskar dem alla. Det spelar ingen roll vad ni gör eller vilket väder det är, tjafs blir det ofta ändå efter en tid. Pre tonåringar som vägrar släppa sina smartphones, småbarn med överskottsenergi som tas ut på varandra, vuxna som muttrar över vem som gör vad och hur det borde vara.
Känner du igen det? Men samtidigt finns inte lika många tider att passa, mer lugn som gör en tålig och större möjlighet att reda ut problemen. Här är några förmodligen vanliga konflikter och mina förslag på lösning, för att få en så härlig semester som möjligt ihop med dina nära och kära.

Vanligt tjafs under din semester? Och mina lösningar

Alla tycker olika och luften vibrerar av irritation

Lösning: Acceptera varandras olikheter och PRATA UT! Vi är olika och kan inte ändra på varandra, men visa respekt och försöka förstå varandra. Låt alla vara med och bestämma/göra sin röst hörd. Både när det kommer till mat, utflykter och annat. Med flera lediga dagar ihop kan alla få vara med och tycka till. Och viktigast av allt – sopa inte in irritationen under en matta, utan prata ut om era känslor! Även om de krockar är det lättare att förhålla sig till varandra med medvetenhet om vad alla tycker.

Du blir rastlös av att ”bara vara” – eller känner dig stressad av någon annans rastlöshet

Lösning: Coola ner. Läs gärna inlägget ”svårigheten att slappna av – 10 tips för att sänka dina prestationskrav”. Alla har som sagt olika behov. Vissa vill att det händer något hela tiden, andra gillar att ”bara vara”. Försök hitta en kompromiss och om någon sätter sig på tvären – låt hen va! Det finns ingen regel om att alla måste göra allt tillsammans hela tiden, bara för att ni är lediga ihop.

Du saknar gemensamma äventyr – men ORKAR inte packa och planera åt alla andra

Lösning: Hitta på saker ändå. Det behöver inte vara så stora projekt om du har småbarn eller behöver lugn efter en hektisk vår. Ett besök till närliggande sevärdheter eller bara en promenad in i skogen kan ge spänning i tillvaron.  Ofta är det innan ni kommit iväg som är besvärligt, därav kan vissa (speciellt halvstora barn) sätta sig på tvären, men minnet av det ni gjort gör alltid projektet värt. Försök ha tålamod under proceduren innan ni är iväg.

Dagarna förvandlar till ett matlagningsmarathon när alla är hemma hela dagarna

Lösning: Hjälps åt. Förhoppningsvis kommer detta naturligt, men om inte – turas om med att sova ut, att fixa mat, passa barn, handla och annat. Kör varannan dag eller liknande så blir det ingen diskussion. Och sänk ambitionerna. Ät fil till lunch ibland och laga stora mängder mat när du väl lagar så att det blir över till en annan dag. Gör det enkelt!

Tonåringen vill sova – mormor vill äta frukost kl 7

Lösning: Skit i klockan. Är det något som är skönt att slippa på semestern så är det att passa tider, det har de flesta av oss nog av i vardagen. Att samlas vid måltiderna är alltid trevligt när ni har möjlighet, men låt t.ex. frukost och middag vara de enda hållpunkterna. Vill några hitta på olika saker på dagen är lunchen lättare att hållas ”fri”, utan tid att passa. Eller även frukosten om sovmorgon uppskattas av vissa.

Det tjattras överallt och du känner dig låst

Lösning: Ge varandra space. Se punkt ett. Alla har olika intressen och är olika sociala. Vissa av oss behöver mer tid för sig själva och sina intressen. Ta det inte personligt om någon går undan och vill vara ifred.

Semestern blir ”vardag”, med inrutade mönster och småtjafs

Lösning: Överraska. Speciellt med längre tid på samma ställe kan det ge en kick med något oväntat. Bjud ut på middag på tu man hand med den du älskar. Dra med barnen på pain ball eller ponnyridning. Eller bara packa en picknickväska och dra iväg till en mysig kväll ute i naturen istället för att äta middag hemma.

Skärmar och soffan slukar allt mer tid

Få in daglig rörelse. Oavsett hur – både stora och små mår bra av att röra på sig varje dag. Träna tillsammans eller turas om. Pausa alla skärmar och skicka ut de som inte självmant rör på sig. Om inte på gym, löpning, simning, tennis, kroppsviktspass i trädgården, minigolf eller liknande – underhåll med studsmatta, bollar, cyklar, hopprep etc. Leksaker som är perfekta för spontan rörelse, liksom olika utflykter.
Dela gärna med dig om du har fler tips som kan göra sommaren ännu skönare. PUSS! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras