Halvtraditionell midsommarafton på Snäckö – bildregn


Det blev inga 7 sorters blommor. Ingen dans kring stången, ingen långklänning, jordgubbstårta eller TRX-pass som tänkt denna midsommarafton. Men det blev Åland med familjen. Vila i stugan på Snäckö när stormen härjade utanför, sällskapsspel och ändå en sillbit med nypotatis. Och förmodligen ny tradition – midsommardopp!

Halvtraditionell midsommarafton på Snäckö

Efter en vecka med tung styrketräning och mycket jobb har två vilodagar varit välbehövliga. I torsdags var vi uppe tidigt för att resa hit, så då hade jag planerat vilodag och igår var det väder och lust som styrde. Eller snarare olust. Ösregn drev med hårda vindar över havet och efter bara någon hundra meters promenad valde jag att vända hemåt igen. Gummiband och TRX är med, men jag hade ingen lust. Tänkte att ytterligare en vilodag ändå vore bra och fortsatte i stilen du ser på bilden. Som passar både min favorittröja och Juniors.

Chill blir det även från den digitala världen, vilket är nyttigt för hela familjen. Det är usel täckning på mobilen här, så att blogga, spela internetspel, instagramma, kolla mail och surfa funkar bara då och då. Första dagen hade jag svårt att koppla av eftersom jag ville fixa klart visst jobb inför helgen, men det var bara att ta ett djupt andetag och släppa saken. Ödets makt antar jag. Och vädergudarnas. Med regnet smattrande mot rutan igår, var jag såpass ner i varv att jag till och med somnade en stund mitt på dagen. Det händer inte varje dag ska du vet, men o så skönt.

Vi struntade i att åka till någon midsommarstångresning i ruskvädret, men  trotsade ändå iskylan med ett dopp. Det är en av de lyxigaste sakerna här på Snäckö, att ha en egen klipphäll, brygga och bastu. Och båt, men den vågar vi inte röra då ingen av oss är sjövan. Säkrare att hoppa i havet själv, men fasiken vad kallt det är i vattnet mot förra sommaren. Mina ben höll på att frysa till istappar, haha, men när jag väl fått en utmaning i skallen har jag svårt att släppa den. Och som alltid ger det en fantastisk segerkänsla efteråt, samt behaglig njutning att komma in i värmen igen när det gäller isbad.

Istället för midsommarstång blev det ett Jenga-torn. Spel är ändå roligare än små grodor tycker jag, tills Junior förlorade och spårade ur av ilska. Det blir en hel del tjafs när vi bor så här tätt inpå varandra, men lika snabbt som vi ryker ihop blir vi vänner igen. Och fördelen utan internet är att alla gör saker tillsammans istället, oavsett på topphumör eller inte – värdefullt! Barnen springer ut och in, hoppar hage som de ritat upp på stenarna, spionerar och kastar pil.

Det mest traditionella denna midsommarafton var ändå middagen. Sill, nypotatis och gräddfil, men utan gräslök så det fick bli rödlök och avokado istället. Barnen gillar inte sill, men vi grillade även hamburgare ute på terassen. På kvällen hade nämligen vinden lugnat ner sig, solen smög fram och vi fick en magsikt vacker kväll på kilpporna.

Så levde dom lyckliga i alla sina dagar. Nja, vi har också vårt att jobba med, men det är enklare här. Och vädergudarna gav oss ett fint slut på midsommarsagan.
Idag är det också betydligt bättre väder och jag är sugen på träning efter två mysdagar. Och sen ska vi ta vi igen den där avsaknade midsommartårtan på kalas hos våra grannar från stan. De har ett hus här på Åland och är familjen som lockade oss till Åland för 4 år sen. Det är vi tacksamma för, liksom att ödet ledde oss till den lilla stugan här på Snäckö.
Hur såg din midsommarafton ut? Blev det någon dans och krans för dig, eller skapade du också egna traditioner?
KRAM! /A

6 kommentarer
 1. Välkommen till Åland 😊 Det var nog inte så många midsommarstänger som blev resta igår här på Åland pga stormen. De flesta tas upp i dag om de inte lyckades i går kväll när det hade lugnat ner sig lite. Snäckö var ett nytt ställe för mig här på Åland. Har bott på Åland i tre år och hittar nya ställen hela tiden 😊

  1. Tack snälla! Nej, det blev inställt hörde jag, med stångresning först dagen efter.
   Ja, det verkar finnas många små pärlor att utforska. Snäckö är vackert! 🙂

 2. Firade mamma som vanligt (fyller 25:e men firas alltid på midsommarafton) med grillat och tårta. Eller ja inte tårta för mig för det är inte gott 😉
  Ser att du liksom jag älskar mycket rödlök! Mums! 🙂

  1. Vilken bra kombination Jenny! Och ja, rödlök är gott. Vi hade det mest i brist på gräslök till gräddfilen och sillen. Funkade fint! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras