Minska din perfektion och öka din prestation

”Vad är absolut bäst?”

”Att springa eller styrketräna? Äta gröt till frukost eller yoghurt? Posta den glada bilden eller allvarsamma på Instagram? Och hur 17 ska jag skriva för bästa möjliga mottagning? Få många likes, blir större och älskad av alla?”

Fastnar du i ett orimligt perfektionstänk ibland? Som tar tid och energi från det som egentligen är mycket viktigare? Eller roligare. Jag gör det ofta i perioder då jag är trött, stressad eller pressad från andra håll. Eller mig själv. Ju högre krav jag ställer på mig själv, ju fler tankar likt dem jag inledde med. Som hämmar mer än hjälper mig mot att må bra eller få bättre resultat. Men den egna pressen går faktiskt att göra något åt – med mental träning.

”Sluta överanalysera allt”

..skrev jag på Instagram för ett par dagar sen. Där har du en nyckel för att släppa en del perfektionism. Vilket jag antar kan komma från tvivel på sin egen förmåga, men också om du har höga ambitioner. Noggrannhet, eftertanke och målmedvetenhet behöver ju inte bara vara negativt, men om det gör dig handlingsförlamad och ger dig ångest finns anledningar till att släppa på pressen.

Den här tanken, att ”sluta överanalyser”, hjälper mig verkligen att spara tid, energi och komma till skott. Det gäller både vid träningen, jobbet, föräldraskapet, när det kommer till mat, relationer, mitt förhållande till kroppen och annat. 


Ibland får man lasta av, ibland på. Och det fina är att båda alternativen är det bästa för just den dagen. Inget att älta. 

Du har säkert också noterat hur mycket lättare det är att släppa överdriven perfektion dagar då du sovit tillräckligt, är avstressad och har roligheter framför dig? Att hjärnan liksom automatiskt ger dig lätta och positiva tankar? Och när du tvärtom känner dig deppig kan en HALT vara bra innan du dömmer dig själv, något eller någon annan.

Det är naturligt med svackor, inget att haka upp sig vid, men ändå – ibland kan en mental spark i baken vara bra. ”Bara SLUTA analysera vad som är optimalt ur 1000 olika synvinklar – GÖR istället!”. Gå på magkänsla och använd ”hellre än bra” som riktlinje för att få saker gjorda. Så peppar jag mig själv ibland, liksom med tanken ”perfekt inte är perfekt”. Tänk bara hur mycket tid och energi det skulle kräva från dig att leva ett perfekt liv (om det ens finns). På bekostnad av annat värdefullt.


Ett exempel från veckans träning är en löptur runt Djurgården i måndags morse, som du ser bild från överst. Utan att hitta på så mycket annat ”måste bara” innan jag tog mig iväg eller funderingar på Instagramtext efter. Och igår ett styrkepass, utan förbestämda mål, men där jag orkade tyngre vikter än på länge i flera övningar. Har en fantastisk känsla just nu, att både kunna lyfta, springa och yoga som jag vill.

Jag antar att det är så vissa av oss funkar – ju mindre mental press vi har på oss, ju mer orkar vi fysiskt. Känner du igen dig?

STOR KRAM! /A

Fler lästips om perfektion och prestationskrav

 

3 kommentarer
  1. Så kloka och sanna ord som jag verkligen hoppas fler tar till sig av. Just att lämna utrymme för spontanitet , att slappna av och ha roligt med vad man gör och försöka släppa alla ”måsten” och krav.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras