Kyckling med knaprigt pestokesotäcke – recept

”Med fyra barn – hur hinner du laga bra mat till alla?”

..en fråga jag ofta får, där jag tolkar ”bra” som i näringsrik och tillagad från grunden. Du vet, vad som är bra för en är inte alltid bra för en annan, men en sak som är säker – alla behöver vi ha i oss fett, kolhydrater, protein, vitaminer och mineraler. Och slår du ut allt du äter på en dag, vecka eller månad blir det ofta just ”bra”, så länge maten är varierad. En glass här eller halvfabrikat där spelar mindre roll i det stora hela tänker jag. Jag är själv uppväxt på en mix mellan blodpudding, bakverk och egenfångad röding, och blev ju ganska ok som människa om jag får säga det själv.. 😉

På samma sätt blir det hemma hos oss – vissa dagar halvfabrikat, andra lagat från grunden, med grönt därtill. När Hugo och Hampus var små undvek jag all form av färdiglagad mat i butikerna, vilket är ju jättebra så länge det funkar. För oss blev det svårare när tvillingarna kom och då jag började jobba heltid, som är den enda i familjen som kan laga mat. Då blev fiskpinnar och liknande räddningen somliga dagar. Och serverar du morotsstavar, en ask körsbärstomater eller andra grönsaker till, får alla i sig sina vitaminer och fibrer ändå.

Nä, jag tror inte på att noja för mycket, varken gällande sin egen eller sina barns mat. Att göra sitt bästa efter förutsättningarna, variera maten, tänka ”allt men inte alltid” och så långt som möjligt använda hela råvaror är vad jag förespråkar. För sistnämnda är storkok mitt bästa knep. En hel laxsida, 2 kg köttfärs, 3 plåtar tjockpannkaka eller som i det här receptet – 2 kg kyckling (fördelat på 2 plåtar) in i ugnen. Sen är det bara att variera tillbehören efter alla olika smaker, vilket går desto snabbare.

För någon vecka sen fick jag hem smakprover från Keso och kom då på den här goda och enkla maträtten. Att blanda keso med pesto och bre på kycklingen, vilket smälter och stelnar till ett smakligt, knaprigt täcke.

Kyckling med knaprigt pestokesotäcke

Ingredienser:

 • 2 kg kycklingfilé
 • 2 burkar naturell keso, 250 g
 • 1 msk pesto
 • olivolja
 • 1 auberigne
 • broccoli
 • champinjoner
 • örtsalt
 • peppar och andra kryddor
 • valfria tillbehör, ex. grönsallad, ris, potatis, pitabröd eller vad du önskar

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 225°.
 2. Lägg kyckling och ugnsgrönsakerna på en plåt med bakplåtspapper.
 3. Ringla över olivolja, salta, peppra och krydda efter smak.
 4. Blanda keso med pesto och lite örtsalt. Bred blandningen över kycklingen.
 5. In i ugnen i ca 30-40 minuter beroende på kycklingens tjocklek och önskad yta på kesotäcket.

Ät gärna med grönsallad, fetaost, stekt bladspenat och en kall sås gjord av creme fraîche, pressad vitlök och örtsalt. Hos oss serverade vi även pitabröd till. Enkelt och gott!

KRAM! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras