Sänk ditt blodtryck med träning + tävla om en Braun iCheck® 7

** Annons och tävling i samarbete med Braun iCheck® 7 **

Hej bästa du – låt oss prata blodtryck!

Vilket faktiskt har en hel del med träning att göra. I samarbete med Braun iCheck® 7 har jag nördat ner mig i ämnet, för att se hur mycket vi själva kan göra för att må bättre genom att sänka ett högt blodtryck, samt hur produkten kan hjälpa oss att förebygga/lättare behandla det. Blodtrycket är ju en markör för hjärtats hälsa, något som styrs mycket av våra levnadsvanor. Kost, träning, sömn, stress och annat som jag tar upp nedan, alltså saker vi själva kan kontrollera för att må bra idag och på sikt. Men först vill jag ge dig som inte redan vet lite kunskap om hur det funkar.

Vad är blodtryck?

Blodtrycket styrs av hjärtats slagkraft och av motståndet i kroppens kärlväggar. Det mäts i oftast millimeter kvicksilver (mmHg) och anges i ett övertryck och ett undertryck. Övertrycket är trycket i blodkärlet just när hjärtat slår och undertrycket är trycket i blodkärlet mellan två hjärtslag. Ett normalt blodtryck för oss människor är 120/80 mmHg.

Problemet med för högt blodtryck

Du har säkert hört att det inte är bra med ett för högt blodtryck? Bland annat kan blodkärl i hjärtat och hjärnan ta skada, genomblödningen blir sämre och risken för att ett kärl i hjärnan kan brista ökar. Detta kan leda till allvarliga hälsoproblem som hjärtattacker, stroke och njursvikt. 
Högt blodtryck både komma av fysiska orsaker – som övervikt och ett dåligt tränat hjärta, samt psykiska – som oro och stress. Är du stressad under en lång tid blir blodkärlens muskler kraftigare, starkare och fler och när de aktiveras höjs blodtrycket ännu mer. I kärlsystemet är det dessutom så att en liten sammandragning leder till stora tryckförändringar. Det gör att riskerna för högt slaganfall och hjärtinfarkt ökar, speciellt för personer som samtidigt har höga blodfetter, har övervikt eller lider av typ 2-diabetes. Å andra sidan kan enkel förändringar av livsstilen ha en positiv inverkan på ditt blodtryck.

Så kan du påverka ditt blodtryck med träning

1. Konditionsträning är bästa sättet att sänka blodtrycket. Hjärtat blir större, starkare, kan pumpa ut mer blod per slag och behöver därför inte slå lika frekvent ≈ blodtrycket sjunker. Dessutom slappnar dina blodkärl av lättare, så att hjärtat kan pumpa runt blodet med mindre motstånd = blodtrycket sänks. Konditionstränar du 3-4 gånger/vecka kan du reducera blodtrycket med hela 20-30 mmHG på ett år, men så lite som en daglig 30 minuters rask promenad gör stor skillnad. Blodtrycket ökar under tiden du går, för att därefter gå ner med motsvarande 5 mmHg de efterföljande tio timmarna.

2. Styrketräning lär din kropp att låta mer blod strömma, så att musklerna får syre och kan göra sig av med avfall. Blodkärlen blir då bättre på att slappna av, så att hjärtat kan pumpa runt blodet med mindre motstånd = blodtrycket sänks. Styrketränar du 3 gånger/vecka kan du sänka viloblodtrycket med upp till 5 mmHG.

3. Yoga/rörlighetsträning minskar spänningsnivån i hela kroppen. Det innebär att hjärtat slår mindre hårt och blodkärlen får lättare att slappna av, vilket är bra för blodtrycket.

4. Minskad stress. All fysisk aktivitet påverkar dessutom blodtrycket genom att det dämpar stress och minskar insulinet i kroppen. Extra lugnande är att träning/rörelse i naturen, men även inne på gymmet varvar vi ner och blir av med stresshormoner.

5. Mer är inte alltid bättre. Både när det kommer till styrketräning och konditionsträning är daglig träning inte mer gynnsamt för blodtrycket. 3-4 gånger i veckan har visat sig ge bästa effekt, samt regelbunden vardagsmotion.

Andra faktorer som påverkar blodtrycket är kosten. Ät gärna rikligt med grönsaker, nötter, linser, nyttiga oljor, frön, oliver, fet fisk och mörk choklad (yes!). Dessutom är det viktigt att sova tillräckligt, undvika stress så mycket som möjligt och hålla din må-bra-vikt.

Tack vare att jag alltid tränat mycket har mitt blodtryck alltid varit bra, därför känner jag inget skäl till oro. Däremot finns det gånger då det kan vara bra att ha extra koll, som vid diabetes, övervikt, en skada eller för dig som redan vet att du har ett blodtryck över/under det normala. 

Fördelarna med en Braun iCheck® 7

» Du gör enkelt en självkontroll av blodtrycket. För den med blodtrycksproblem, smidigt att göra egna kontroller av blodtrycket hemma eller på resan – utan att behöva gå till doktor. Och att kunna visa upp sina siffror för vidare läkarutlåtande, vilket är viktigt att ha i åtanke. En apparat kan inte ersätta läkare vid allvarliga hälsoproblem men underlätta självmedicinering.
» Användarvänlig. Lätt att använda, bekväm och med tydliga markörer för blodtrycket.
💚= normalt blodtryck
💛= lätt förhöjt blodtryck
🧡= måttligt förhöjt blodtryck
❤️= mycket högt blodtryck
» Koll på din helhetshälsa via Braun Healthy Heart-appen. Denna synkroniseras med resultaten från dina blodtrycksmätningar, vilket är bra för att lära dig se olika samband som påverkar blodtrycket och hälsan över lag. Du kan även registrera dina övriga levnadsvanor, som träning, sömn, humör, kost och medicinering, för att se sambandet mellan vad du gör och ditt blodtryck över tid. Värden som även kan underlätta för din läkare att hjälpa dig. Appen finns att ladda ner gratis på Google Play eller på iTunes.

Med en Braun iCheck® 7, som finns i Sverige från 2 juli, kan du alltså på ett smidigt sätt göra en blodtrycksläsning hemma som synkroniseras med Braun Healthy Heart-appen. Som du såg i filmklippet är det enkelt att förstå och läsa av sitt blodtryck genom färgen på den lilla hjärtformade lampan. En kontroll som kan underlätta att förebygga hälsoproblem, hjälpa oss att förstå de förändringar som pågår inifrån och själva lära oss se sambanden som kan få oss att må bättre. Att njuta av livet fullt ut.

Vinn en Braun iCheck® 7

 1. Skriv en kommentar till det här inlägget om varför du vill vinna?
 2. Svara på frågan: ”Vad menas med hjärtsvikt?”
 3. Senast torsdag 14/6 vill jag ha din kommentar. Lycka till! ♥

KRAM och ta hand om dig! /A

** Annons och tävling i samarbete med Braun iCheck® 7 **

19 kommentarer
 1. 1. Skulle vara bra för mig som har högt blodtryck att ha. Ingen vet varför jag har det då jag inte har de vanliga symptomen. Blodtrycket (det undre) höjdes samma dag som jag födde mitt första barn och sedan dess har jag behövt medicinera.
  2. Betyder att hjärtat inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen.

 2. Efter två havandeskapsförgiftningar och med höt blodtryck är det min lott i livet attkänpa mot högt blodtryck. Lyckas just nu bra genom att inte stressa och träna bra. Jag behöver dock alltid ha koll på det.
  Hjärtat orkar inte pumpa ut tillräckligt med blod till kroppen

 3. 1. Har högt blodtryck efter en graviditet (2010)som slutade med Hellpsyndrom. Vill gärna ha koll på hur blodtrycket ligger efter detta för att se att det inte går åt fel håll. Många faktorer ger ökad blodtryck hos mig, trots medicinering, men framför allt stress. Har börjat följa din blogg nyss för att få lite hjälp på vägen att bli mer hälsosam. Känner mig som en tickande bomb ibland och ju äldre jag blir desto större oro kring det höga blodtrycket.
  2. Hjärtsvikt är när hjärtat inte orkar pumpa ut blodet i kroppen.

 4. Själv har jag normalt blodtryck men det verkar som en smart pryl som säkert hjälper många som har problem. Och som kan synliggöra för ånga som tror sig kunna ha problem eller som är osäker….

 5. Usch, egentligen skulle jag helst sluppit tävla om iCheck, men med en egenföretagande man i byggbranschen är kanske den lilla smarta prylen den saken som räddar livet på honom. Hög tid att dra i bromsen. Livet är för värdefullt 💜
  2. När hjärtat inte orkar pumpa ut/runt blodet i vår kropp- hjärtsvikt

 6. 1. Skulle vara kanon att ha en blodtrycksmätare i mitt yrke som fysioterapeut då jag rutinmässigt skulle kunna mäta patienternas blodtryck (om de vill) och därmed också troligen fånga upp många med högt blodtryck ”i tid” och därmed kunna rekommendera lälarkontakt och ge info om hur de själva kan ”behandla” med bättre kostvanor och motion.
  2. När hjärtat inte har tillräckligt med kapacitet att pumpa runt allt blod i kroppen, cellerna får inte det syre och den näring de behöver.

 7. 1. Kanske kan jag slippa medicinering för högt blodtryck om jag har tillgång till iCheck Braun 7. Håller precis på med en utredning på vårdcentralen om mitt lättpåverkad blodtryck och hoppas att jag ska slippa medicinera då jag ofta får biverkningar av mediciner. Detta skulle kunna vara ett komplement till doktorns utredning och en hjälp för mig att veta i vilka situationer blodtrycket ökar.
  2. Hjärtsvikt är när hjärtat inte orkar pumpar ut blod i kroppen

 8. Denna fantastiska och smarta vinst skulle jag dela med min mamma. Hon är 75 och har nyligen drabbats av högt blodtryck (det ligger i släkten). Hon är noga med att motionera, så även jag. Det vore verkligen en stor säkerhet för henne, och intressant för oss båda att lära oss mer om och få bättre koll på detta med blodtrycket. Själv har jag länge haft problem åt andra hållet – lågt blodtryck, som gör mig snurrig och trött. Vilken perfekt och verkligen VETTIG present till oss båda!
  Hjärtsvikt innebär att hjärtat är försvagat och inte orkar pumpa ut blodet i kroppen tillräckligt.

 9. 1.Jag skulle bli så glad ifall jag skulle vinna denna iCheck Braun7 blotrycksmätare! Jag kommer att ge den åt mamma, 60 år, eftersom jag, 25 år, hela min uppväxt varit otroligt orolig över hennes höga blodtryck och vilka konsekvenser det kan bidra till. Hon är överviktig, har ett väldigt påfrestande och stressigt jobb, sover dåligt och har dåliga matvanor. Trots att hon har ett fysiskt krävande jobb bör hon motionera mera, speciellt köra kondition. Hon äter mediciner för högt blodtryck och går på regelbundna läkarbesök för att följa upp sitt blodtryck samt andra hälsoproblem. Hon har även problematiska åderbråck på båda två vader vilket kan, i samband med högt blodtryck, leda till bla. hjärtattack, stroke etc.
  Min morfar gick bort för några år sedan pga. att aortan sprack och detta kan vara orsaken till hans höga blodtryck. Jag vill inte att något liknanande ska hända mamma…
  Denna pryl skulle hjälpa henne att följa upp och förändra samt förbättra sina levnadsvanor, få respons på vad som är bra/dåligt och det viktigaste av allt:att följa sitt blodtryck och lära sig hur blodtrycket påverkar hennes hälsa och hennes levnadsvanor.
  Eftersom att hon inte äger en blodtrycksmätare, bör hon göra regelbundna besök hos läkaren och denna pryl skulle göra det möjligt för henne att kontinuerligt följa upp sin hälsa på jobbet, hemma, på sommarstugan osv.
  Jag hoppas med hela mitt hjärta att jag, med detta inlägg, kan vinna blodtrycksmätaren och med gott samvete få ge denna till min kära mor!
  Jag är orolig över henne! Blodtrycksmätaren kan verkligen bidra till att hon förändrar sina levnadsvanor!
  2. Med hjärtsvikt menas att hjärtat inte orkar pumpa tillräckligt med blod ut i kroppen. Det kan bero på att hjärtmuskelns förmåga att dra ihop sig är försvagad. Den försämrade pumpfunktionen kan också bero på att hjärtmuskeln inte kan slappna av som den ska. Hjärtsvikt förekommer i alla åldrar, men är vanligast hos äldre.

 10. 1. Jag behöver den icke – då jag är en sån som har väldigt lågt blodtryck. Även under mina graviditeter. Jag skulle gärna vilja vinna ändå – för min pappa har precis fått högt blodtryck och börjat få ta medicin. Och jag som är ensambarn är såklart orolig för honom. Det vore grymt att ha en såndär mackapär att kolla av trycket med – så kan en följa över tid. Och framförallt följa upp med Dr besök om vi ser att det går åt fel håll.
  2. Hjärtsvikt är när ❤️ Inte orkar pumpa ut tillräckligt med blod i kroppen.

 11. Vilken fantastiskt nyhet! Denna smarta blodtrycksmätare skulle nog båda mina föräldrar behöva och även jag. Min far och jag är båda insulinbehandlade diabetiker och även om jag försöker leva hälsosamt så ligger blodtrycket på gränsen. Min mor har hjärtsvikt och får många gånger ”hjärtrusningar” på nätterna och sitter då med sin gamla blodtrycksmätare och pumpar och mäter hela natten. Den skulle underlätta något oerhört för henne och då min far är en riktig tekniknörd så vore detta en fantastik present till dem ❤️
  Hjärtsvikt betyder att hjärtat inte klarar av att pumpa runt den mängd blod i kroppen som behövs för att kroppens vävnader och organ ska få tillräckligt med näring och syre. 
  Tack för en fin och inspirerande blogg!

 12. 1.Jag skulle bli så glad ifall jag skulle vinna denna iCheck Braun7 blotrycksmätare! Jag kommer att ge den åt mamma, 60 år, eftersom jag, 25 år, hela min uppväxt varit otroligt orolig över hennes höga blodtryck och vilka konsekvenser det kan bidra till. Hon är överviktig, har ett väldigt påfrestande och stressigt jobb, sover dåligt och har dåliga matvanor. Trots att hon har ett fysiskt krävande jobb bör hon motionera mera, speciellt köra kondition. Hon äter mediciner för högt blodtryck och går på regelbundna läkarbesök för att följa upp sitt blodtryck samt andra hälsoproblem. Hon har även problematiska åderbråck på båda två vader vilket kan, i samband med högt blodtryck, leda till bla. hjärtattack, stroke etc.
  Min morfar gick bort för några år sedan pga. att aortan sprack och detta kan vara orsaken till hans höga blodtryck. Jag vill inte att något liknanande ska hända mamma…
  Denna pryl skulle hjälpa henne att följa upp och förändra samt förbättra sina levnadsvanor, få respons på vad som är bra/dåligt och det viktigaste av allt:att följa sitt blodtryck och lära sig hur blodtrycket påverkar hennes hälsa och hennes levnadsvanor.
  Eftersom att hon inte äger en blodtrycksmätare, bör hon göra regelbundna besök hos läkaren och denna pryl skulle göra det möjligt för henne att kontinuerligt följa upp sin hälsa på jobbet, hemma, på sommarstugan osv.
  Jag hoppas med hela mitt hjärta att jag, med detta inlägg, kan vinna blodtrycksmätaren och med gott samvete få ge denna till min kära mor!
  Jag är orolig över henne! Blodtrycksmätaren kan verkligen bidra till att hon förändrar sina levnadsvanor!

 13. 2. Med hjärtsvikt menas att hjärtat inte orkar pumpa tillräckligt med blod ut i kroppen. Det kan bero på att hjärtmuskelns förmåga att dra ihop sig är försvagad. Den försämrade pumpfunktionen kan också bero på att hjärtmuskeln inte kan slappna av som den ska. Hjärtsvikt förekommer i alla åldrar, men är vanligast hos äldre.

 14. Jag skulle behöva denna Braun blodtrycksmätare för jag har högt blodtryck som är orsakat av för dåligt leverne.Men kämpar dagligen med maten och träningen och det ger sakta men säkert resultat.Och därför jag hamnade hör på din blogg,Youtube kanal och Instagram för du är en positiv inspirationskälla som jag behöver.Men till blodtrycksmätaren,skulle va kanon att kunna hålla koll på trycket oftare hemma än att behövs uppsöka hälsocentralen varje gång.Sen har jag 2 gamla föräldrar som också dras med högt blodtryck som också skulle behöva kolla det oftare,kul om man kunde hjälpa dom med det i lugnet hemma.Mamma har både svårt att gå och lider av hjärtsvikt. 2….Och hjärtsvikt betyder att hjärtat inte orkar pumpa runt blodet i kroppen i den omfattning som det borde.Mvh Patrik ☺

 15. Jag behöver Braun iCheck 7 därför jag är distrikt läkare, och medan jag tar anamnes jag kan placera den på patienten och ta blodtrycket snabbt och säkert (Braun är en bra märke som man kan tro på)
  Hjärtsvikt är när hjärtat inte kan pumpa tillräckligt för att upprätthålla blodflödet och för att möta kroppens behov.

 16. Jag är 46 år, har högt blodtryck, äter medicin, ändå alldeles för hög puls. Älskar livet, familjen vänner & att träna, så jag vill göra allt för att leva länge & vara så frisk som möjligt. Hjärtsvikt är när hjärtat inte orkar pumpa runt blodet

 17. Jag har ärftligt högt blodtryck som jag medicinerat för i femton år. Nu har jag precis fått dubbel dos av medicinen och tror att jag fått lågt blodtryck. Det fluktuerar och är svårt att mäta korrekt, eftersom det lätt påverkas av stress, sjukhusmiljö osv. Det vore super att kunna hålla koll hemma och på jobbet på olika tider och i flera vardagssituationer med iBraun.
  Hjärtsvikt har man när hjärtat inte klarar av att pumpa ut blodet på ett bra sätt.

 18. EXTREMT svårt beslut, men nu har jag utsett en vinnare och det är Cecilia Durchman. Stort grattis till dig Cecilia och TACK till alla er andra som tävlat. Produkten kommer som sagt även att gå att köpa, vilket kan vara värt vid stora besvär med blodtrycket. Den är verkligen smidig. KRAM till er alla!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras