Träning, kläder, kost och mental uppladdning för Stockholm Marathon 2018

Godmorgon från min skog!

Igår sprang jag näst sista löpturen innan Stockholm Marathon 2018 på lördag. Och även om jag inte sprungit lika mycket som inför mina tidigare Marathon har jag en bättre känsla än då. Inte med tanke på att jag ”kommer få en bra tid” på loppet, utan att jag känner mig stark och allert. Men mest av allt att jag bara har snälla fjärilar i magen, det som många gånger varit jobbigast med lopp för mig. En viss nervositet byggs långsamt upp, ofrånkomligt, men tankarna är snarare nöjdhet än ”nu jäklar”. Jag har tränat mitt bästa utifrån förutsättningarna och verkligen prioriterat annat också som gett mig känslan jag har idag.
Ska du också springa loppet på lördag? I så fall vill jag börja med – följ din egen plan inför loppet. Mitt sätt baseras på min egen personliga erfarenhet och mål med loppet (vilket är 1. njuta av stämningen och känna mig stark hela vägen, 2. göra mitt bästa utifrån dagsform och omständigheter). Så låt dig inte förvirras eller stressas upp av hur jag gör, men ta gärna med dig det som kan hjälpa dig i ditt lopp.

Min träning fram till Stockholm Marathon 2018

Jag skrev lite om det på Instagram igår – träningen är klar. Tillräckligt för att känna mig lugn och nu underhåller jag bara, jobbar på att ha en bra känsla inför loppet. Men för dig som vill veta mer exakt ser det ut så här:

 • Måndag: styrketräning – fokus dips, chins, pressar
 • Tisdag: löpning i skogen med fartökningar uppför backarna, ca 10 km √
 • Onsdag: styrketräning – fokus pull-ups, dragövningar, push-ups, core √
 • Torsdag: löpning med fartökningar på löpband (max 30 minuter) + 45 min yoga
 • Fredag: promenad (hämta nummerlapp) + rörlighetsträning
 • Lördag: Stockholm Marathon!
 • Söndag: vila

Ungefär så som mina träningsveckor brukar se ut, men här utan tung benträning eller långa/tuffa löppass. Eliten kan säkert ha andra synpunkter, men jag är inte ute efter att vinna eller styra om hela livet för just det här loppet. Känslan är god och igår fick jag bra bekräftelse med alerta ben uppför backarna.

Mina Stockholm Marathon-kläder

Enligt prognosen ska det bli 30° varmt och sol på lördag! Bättre eller värre än 2012? Det visar sig. Jag kommer i alla fall ha så lite som möjligt på mig, men tillräckligt för att undvika skav eller att bränna mig i solen. Jag har tendens att få skav vid latsen, under armhålan, om jag springer i linne eller sport-bh. Därför tror jag det blir en lätt funktions-t-shirt som den jag hade på mig igår (på bild ovan), shorts och långa kompressionsstrumpor.
Skor – Saucony Kinvara9 som du kan läsa mer om här. Övriga attiraljer är vätskebälte med egen sportdryck, plats för mobil, sportlurar, kreditkort, SL-kort (vid nödfall), mobil och nycklar hem.

Min mat fram till Stockholm Marathon

Även maten ser i stort ut som vanligt fram till loppet. Jag kommer göra en enklare kolhydrattömning på torsdag, utan att vara för extrem så att det påverkar immunförsvar, energi för allt annat, eller min sömn. Äter då rikligt med grönsaker samt olika proteinkällor och fett. Ex. frukost baserad på ägg, smoothie med proteinpulver, kokosolja, chiafrån och blåbär. Lunch med kyckling, grönsaker, vinegrette och fetaost. Middag liknande lunchen, men ex. lax och sås till grönsakerna istället. Kvällsmål med kvarg, nötter och bär.
Fredagen kommer jag äta som vanligt men något mer av kolhydratkällorna, lite mer salt på maten, samt dricka mer. Dessutom mitt ständigt vinnande koncept – glass! God energi som smälter ner fint i benen tills dagen efter.

Loppdagen kommer jag starta med gröt och sen ett lättare mellanmål + kaffe innan start.

Min mental Marahton-uppladdning

Redan när jag tackade ja till att springa Stockholm Marathon 2018 började känslor och bilder dyka upp på näthinnan. Av hur jag springer med 1000-tals andra, av trötta lår som får ny energi av publik och sportdryck. Och slutligen – hur jag springer i mål på Stockholm Stadions röda matta. Här kan du läsa mer om mina mentala målbilder, kanske som kan hjälpa dig med om nervositeten trycker på för mycket.

Ser verkligen fram emot Stockholm Marathon den här gången, bara 36° varmare än sist, haha. Hoppas du som också ska vara med känner dig laddad inför lördag.
STORT LYCKA TILL du som ska springa på lördag och STOR KRAM till er alla! /A

13 kommentarer
 1. Jäklar, du tränar ända in i kaklet!
  Maken blev alldeles gal på mig när jag tänkte jogga igår, haha..Iofs är det av omtanke för att spara på benet, men ändå 🙂
  Jag får nöja mig med promenader och lite knäböj nu.

  1. Annika – jag kör absolut inte hårt, men håller igång vilket jag har goda erfarenheter av. Stort lycka till på lördag och säg hej om du ser mig 🙂

 2. Angående vädret så körde jag 2015. Det var inte lika kallt som 2012 men för mig som lunkar på så sakta så blev det för kallt att vara genomvåt av regnet. Jag hade läst prognosen som 11 grader och nån skur, inte pissregn i fyra timmar. Var helt blå om läpparna av köld och skorna tog tre dagar att torka upp. Nu – Värmebölja. Jag återkommer med hur jag upplever det 🙂

  1. Annika – då har du en liknande upplevelse som jag! Och roligt om du berättar hur det gått för dig sen 🙂
   LYCKA TILL!

 3. Så spännande! Varför gör man en kolhydratstömning två dagar innan för att sedan ladda upp med mer kolisar än vanligt dagen innan loppet? Nyfiken på att veta! Tack för en grymt inspirerande och härlig blogg ❤

 4. Det kommer att gå strålande för dig Anna!! Heja dig!!
  Jag är också nyfiken på kolhydrattömning, för en som inte är så insatt… 😉
  Jag löptränar väääldigt gärna, men springer inga lopp. Har för mycket träningsjävul i mig… Så det går bort 😉
  Med vänlig hälsning Jennifer

  1. Det gör man för att kroppen ska ta upp ÄNNU mer kolhydrater i muskler och lever innan loppet. När kroppen är tom på det suger den åt sig likt en svamp när du väl äter 🙂
   Tack snälla! KRAM

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras