Se över din inre hälsa med en smidig hälsokontroll

SPONSRAD

** Annons i samarbete med Medisera Health **

För lite sömn, mat, trötta muskler, stelheter, ont i ett knä eller rent av själsligt – ett krossat hjärta?

Brukar du scanna av kropp och själ ibland, göra din egna form av hälsokontroll? Jag gör det både med- och omedvetet. Med tiden kan jag allt säkrare förstå varför jag mår som jag mår, oavsett om det är positivt eller negativt. Att tyda kroppens signaler är något jag tror de flesta av oss blir allt mer medvetna ju äldre vi blir, vilket kanske inte är så konstigt efter att vi levt fler år i vår kropp. Dessutom kommer det säkert en insikt om att vi inte är odödliga längre. Att det inte håller att bara ”köra på” när något är fel. Många av oss har hunnit uppleva smärta, skador eller andra skavanker. Inser hur värdefullt det är att vara friska, just nu och i framtiden. Känner du igen dig?
Även om jag kan förblindas av mitt driv mot privata och yrkesmässiga mål har jag i alla fall blivit bättre på att lyssna på kroppen. Att prioritera min hälsa på olika sätt. Därför tackade jag gärna ja till ett samarbete med Medisera Health där jag skulle få göra en Hälsokontroll Stor. För är det något jag inte kan scanna av själv är det mina inre värden. Om jag får i mig tillräckligt med vitaminer, mineraler, om allt står rätt till med sköldkörteln m.m. – saker som deras kontroll kan visa.

Det enda som bar emot var min rädsla för sprutor, men med tidigare erfarenhet av försiktiga sköterskor på Sofiahemmets provmottagning kändes det ändå bra. Det är en av fördelarna med Medisera, att du själv väljer provtagningsställe i din närhet. Du behöver alltså inte boka någon tid, bara fylla i dina uppgifter på Mediseras hemsida och klicka i var du vill ta provet. Sen går du dit när det passar dig inom mottagningens öppettider.
Andra utmaningen var att man helst ska vara fastande, utan vare sig mat eller dryck på morgonen innan blodprovet. Så förutom obehaget inför sprutan höll jag på att svimma av törst denna soliga dag, men det gick ändå förhållandevis ok. Och redan dagen efter fick jag ett sms och mail med länk till provsvar, samt läkarkommentarer i ”Min Journal”.

Vad min hälsokontroll visade?

Inga avvikelser som inte var normala, vilket känns jätteskönt.
”Din blodstatus är normal liksom värdena för glukos och långtids glukos. Värden avseende hjärta/kärl exempelvis blodfetter (kolesterol, triglycerider) och apoproteiner är inom referensvärdet dvs. normala. Njurvärden och levervärden är normala. Elektrolyter, det vill säga salter är normala, liksom övriga vitaminer (inklusive D-vitamin) och mineraler. Sköldkörtelprover och provet avseende inflammation visar på normala värden.”
Det enda jag kunde sakna var möjligheten att få bolla provsvaren med läkaren om det skulle behövas, men annars är jag nöjd med hälsokontrollen. Känns värt att göra en någon gång om året/vartannat år tycker jag, eller oftare om kroppen ger starka varningssignaler på att något inte står rätt till.
KRAM och ta hand om dig! /A

** Annons i samarbete med Medisera Health **

5 kommentarer
 1. Inom sjukvården blir man så trött på företag som dessa. Jag förstår nöjet i det från den enskilda personens sida och den befarade nyttan, men tyvärr kan det ibland göra mer skada. Rent statistiskt kommer 5 % av alla provsvar att vara avvikande trots att sjukdom ej föreligger – det är inbyggt i hur referensvärdena är framtagna. Därför är det dumt att göra en screening som denna med risk för avvikande värden och därmed en omfattande vidareutredning som i slutändan utfaller normal. Det kostar både massa pengar men också resurser och energi från patient och sjukvård.
  Det bästa, generellt sett, är att lyssna på sin kropp och söka läkare vid behov. Vi har några etablerade screeningprogram i Sverige som uppfyller kraven utifrån WHO:s screeningkriterier där man har vägt samman risk och nytta på ett välavvägt sätt. Det finns en anledning till att den offentliga sjukvården inte bedriver screening utöver detta, och det är för att nyttan inte överstiger riskerna.
  Hoppas att jag gett en lite mer nyanserad bild av privata företag som tjänar multum på vår hälsojakt. Vid symtom – sök läkare och denne kommer att ta prover/utföra tester riktade till symtomen för att minimera risken för felaktigt avvikande svar.
  Med det sagt, stort tack för en mycket trevlig blogg 🙂
  /Läsare sen måååånga år tillbaka

  1. Du verkar ha betydligt bättre koll än jag inom detta så jättebra att du skriver din synpunkt. Jag tänker också att vi inte ska noja, att kroppen säger ifrån, men upplevde ändå det här testet som smidigt och ärligt. Och yes – många vill tjäna pengar på våra hälsointressen, men tror även företagen bakom har en god grundtanke – att underlätta för oss att må bra. Så vill jag i alla fall se på saken.
   Tack för att du skriver! Älskar när fler än mina synsätt kommer fram här i bloggen 🙂

 2. Jag förstår att ”sjukvården” har ett halvont öga till dessa uppstickare inom provtagning, men jag som varit sjukskriven länge, inte har någon företagshälsovård att vända mig till (vem har det längre förresten?) och Vårdcentralen vill inte ta prover ”för att jag oroar mig”…? Om inte dessa ställen, liknande WerLab och detta (som jag erkänner jag inte tidigare känner till) fanns, vart skulle jag då vända mig? Jag betalar av egna beskattade pengar, och förväntar mig att få korrekta svar, såklart, inte någon som vill sälja på mig diverse vitaminer/mineraler och dylikt. Vore intressant att höra ”M” utveckla detta.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras