Chokladbollar – 3 recept för olika festligheter


En riktigt GOD morgon önskar jag och Jonna dig med massa härliga chokladbollar! Du missade säkert inte att det var chokladbollens dag förra veckan? Då blev vi sugna på att baka, för det var ett tag sen. Annars kan jag tycka att alla dagar är värda en chokladboll, så därför har jag inte stressat med att få upp recepten här i bloggen förrän nu.
Chokladbollar finns ju i mängder av olika varianter och inför helgen bjuder jag på tre av mina favoritrecept, passande i olika sammanhang. De klassiska, som Jonna håller i, går ju alltid hem. Vid kalas, till kaffet och andra festligheter. Raw Food-chokladbollar är typsikt bra ”vardagssnacks”. Att äta som mellanmål, kvällsfika eller inför träningen. Och sen har vi proteinbollar, som passar bra att fylla på med som gofika före- eller efter träningen då kroppen kan ha nytta av proteinet. Även de fina som kvällssnacks, som en god form av byggstenar inför natten.
Men. Det finns fortfarande inga regler, så när en slags chokladboll är passande väljer du själv. Gemensamt för alla sorter är i alla fall att de är väldans goda!

Chokladbollar – 3 av mina bästa recept

Klassiska chokladbollar

Ingredienser:

  • 3 dl havregryn
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 2-3 msk kakao
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 msk kallt starkt kaffe

Gör så här: Blanda alla ingredienser, forma till önskad storlek och rulla i strössel, kokos eller pärlsocker.

Raw Food-chokladbollar

Ingredienser:

  • ca 250 g kärnfria dadlar
  • 4 dl cashewnötter
  • 2 msk kokosolja
  • 2 msk kakao
  • 2 msk starkt kaffe
  • kokosflingor att rulla dem i

Gör så här:

  1. Mixa nötterna och tillsätt sedan dadlar, kokosfett, kakao och kaffe tills allt blandats till en smet.
  2. Forma till bollar och rulla i kokos.
  3. Ät på en gång, men de blir ännu godare efter en stund i kylen. Där håller de upp till en vecka och du kan även frysa ner dem och ta fram efter sug.

Proteinchokladbollar

Ingredienser:

  • 1 dl malda mandlar (alt. färdig mandelmjöl)
  • 2 dl proteinpulver med chokladsmak)
  • 3 msk smält kokosolja
  • 2 msk kaffe
  • vatten tills du får ihop en smet som går att göra bollar av (de stelnar även till mer i kylen sen)
  • kokoschips, riven kokos, kakao eller hackade nötter att rulla i

Gör så här:

  1. Smält kokosoljan.
  2. Blanda alla ingredienser och tillsätt lite lite vatten i taget tills du fått ihop en smet.
  3. Forma till önskad storlek på bollarna och rulla i kokoschips, vanlig kokos, hackade nötter eller kakao.
  4. Ställ i kylen tills du ska äta eller frys in och ta fram efter sug.

Kram och go helg! /A

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras