Glasstest av 7 sorter – nya proteinglassar och gamla godingar

GLASS!

Godis, bullar och kakor får jag sällan sug efter, men glass. Och choklad. Gärna i kombination. Så det var hur kvällen avslutades tillsammans med Hampus igår – med en klassisk skål glass och chokladsås. Junior och Jonna var hos en kompis och Hugo spelade datorspel med sina. Men vi två mumsade, jag berättade minnen från just den här glassorten och passade även på att fota min skål till det här testet.
Sedan en tid tillbaka har jag noterat smaken lite extra på olika sorters glass och sparat foton för att göra en glasstest med utvärdering här i bloggen. Vissa gamla godingar, andra nya enligt rådande trender. Proteinrika, fett- och sockerfattiga som är inne just nu. Och först tänkte jag jämföra innehållet, sockermängd, tillsatser, energimängd med mera, men sen ångrade jag mig. Eftersom det främsta syftet med att äta glass stavas NJUTNING! I alla fall för mig. Vill jag ha i mig protein är ägg, kyckling, fisk, keso, kvarg o.s.v. en bättre källa. Sen tycker jag ändå inte det är fel att äta dessa sorter ibland. Jag blir själv nyfiken på alla nya proteinglassar som poppar upp, vilka är perfekta ”vardagsglassar” i min värld. Eftersom jag kan ha svårt att sova med för mycket socker i blodet. Å andra sidan tror jag att många luras och äter lite mer av den sockerfria glassen med tanken att ”den här är ju nyttig”. Därmed kan det bli hugget som stucket – liten portion vanlig glass eller stor sockerfri. Inget är fel, men jag tänker att medvetenhet är bra för dig som en viss tanke med ditt glassval.
De vanliga socker- och kaloriririka glasssorterna tycker jag är bäst att njuta av när en vill ha något lite extra gott (för jo – de flesta smakar bättre tycker jag), samt när energidepåerna behöver fyllas på. Som jag berättat många gånger är glass min traditionella uppladdning inför tuffare träningspass och tävling. Lättsmälta kolhydrater som snabbt sugs upp av musklerna. Det funkar för mig, samtidigt som det är bland det godaste jag vet. Win win!

Glasstest av 7 sorter – nya proteinglassar och gamla godingar

Eftersom jag struntade i näringsinnehåll är det smak och konsistens jag utvärderat i mitt glasstest, samt har gett ett totalbetyg på en skala mellan 1-10. Min smak är förstås inte din, men om du också gillar glass och choklad kan du lita hyfsat på mitt omdöme. Skriv gärna annars vad du tycker om du gör ett eget test!

1. Big Pack Ischoklad. Choklad- och vaniljblandningen har en god smak. Älskar extra mycket när den smält lite lätt så att du kan röra ihop den till mjukglasskonsistens. En barndomsklassiker som jag aldrig tröttnar på, helst med Ohoy chokladsås (bild ovan).

Betyg 1-10: 9

2. Lohilo Cookie Dough. Proteinglass med ”kakdegsbitar”och chokladsås. Faktiskt över förväntan god. Men först stenhård, så jag värmde den några sekunder i micron. Då blev den rinnig på sidorna och fortfarande hård i mitten. Så nja, konsistensen är ingen höjdare, men smaken god. Tänker man på priset får du dock 2 Big Pack för samma som för en liten paket av denna.

Betyg 1-10: 7

3. Ben & Jerry´s Cookie Dough. Min konstanta vinnare av alla glassorter! Godare vaniljsmak har jag aldrig känt och jag älskar även kakdegen. Här finns ingen luft uppblandad, så som de två glassarna ovan, därför även min favorit att ladda upp med energimässigt inför långpass. Utan fibrer som kan göra magen orolig – bara massa goda kalorier!

Betyg 1-10: 10

4. Brayers delights Cookies & Cream. Över förväntan den här också, men långt ifrån samma goda vaniljsmak som Ben & Jerry´s. Även Lohilos och Big Back vinner över denna, men jag kan tänka mig att en kladdkaka eller varma bär skulle vara gott till.

Betyg 1-10: 4

5. SIA hasselnöt med nougatsås. Lite väl mycket gräddsmak på den här glassen tycker jag. Inget ont om grädde, men jag tycker bättre om den ägg-gräddiga vaniljsmaken som i Ben & Jerry´s. Men krämig och ändå god, speciellt när du får en bit len nougat i munnen. En prisvärd glass vi ofta köper hem som dessutom ger grymma matlådor att återanvända.

Betyg 1-10: 8

6. Nick´s Gräddkola med choklad. Ännu en lite väl gräddig smak, men över förväntan god. Att den är sockerfri skulle jag inte gissat i ett blindtest. Det brukar ju annars kännas ganska tydligt. Däremot gillar jag inte reklamen, i stil med att ”här är glassen du inte behöver få dåligt samvete av”. Det behöver du inte av NÅGON glass! Och nej – jag tänker inte ”fighta sugar”. Det är min bästa vän när jag tränar hårt – och för att hålla mig fri från ett för hälsofixerat ätbeteende, vilket jag inte mår bra av.

Betyg 1-10: 6

7. Hemgjord Nice Cream. Den här är faktiskt galet god. Ett recept jag tog fram i samarbete med Bodystore för några år sen och som du hittar nedan.

Betyg 1-10: 9

Nutiåttan Chocolate Hazel Nice Cream

Ingredienser, ca 4 glassar:

 • 2 dl rostade hasselnötter utan skal
 • 2 dl kokosgrädde
 • 0,5 dl Sukrin (alt. annan sötning)
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 2 msk kakao

Ingredienser topping:

 • 80 g mjölkchoklad
 • kokos, hackade nötter, frystorkade bär eller annat du gillar

Gör så här:

 1. Blötlägg hasselnötterna minst 6 timmar.
 2. Häll av, skölj och låt dem rinna av.
 3. Mixa nötterna i en matberedare eller blender.
 4. Tillsätta kokosgrädde, Sukrin, vaniljpulver och kakao.
 5. Mixa till en slät kräm.
 6. Häll upp i 4 formar och frys i minst 6 timmar.
 7. Ta upp, tina så att de går att få ur formarna.
 8. Pensla med smält choklad och strö valfri topping över.
 9. Njut!

Go helg alla glassälskare! /A

För dig som inte kan få nog – fler glassiga inlägg:

6 kommentarer
 1. Är också glass älskare. Äter det alla gånger hellre än godis. Min favorit är faktiskt B&J cookie dough precis som din 10-poängare men älskar även mjukglass med strössel på.

  1. Kul att höra fler som älskar B&J´s klassiker! Och ja – mjukglass är fantastiskt. Det är nog därför jag gillar Big Pack som är så luftig att man kan röra till en lös mjukglasskonsistens. Mmmm..
   Kram och ha en skön söndag!

 2. Jag gillar oxå glass tokmycket. Men väljer verkligen mina tillfällen, pga diabetes typ1 och tycker inte det är värt att äta glass så ofta när jag vet att det kan vara svårt att dosera rätt mängd insulin.
  MEN, min stora favorit är daimglass. Kan äta hur mycket som helst känns det som. Jag vill gärna ha glassen riktigt kall och hård, inte mjuk.
  Däremot så har jag aldrig gillat chokladglass, jordgubbsglass eller mjukglass. Mycket märkligt kanske. Men dem smakar konstigt på något sätt 🙂
  och vanlig vanilj är gott det också. GB’s lättglass, smakar bra för att vara en ”lättvariant”.

  1. Förstår att du måste vara mer försiktig. Och då kanske de här sockerfria varianterna kan vara något för dig?
   Ja, Daimglass hade jag missat här. Jättegott! Och håller även med om GB´s lättglass (med kladdkaka eller mycket nougatsås till för min del), men annars har vi lite olika smak. Vore ju tråkigt om alla var lika! 🙂

 3. Måste säga att B&J Half baked ger det bästa av två världar, både chokladglass, browniebitar och kakdeg 🙂 Och så gillar jag GBs krossad choklad.

  1. Emma – ja, den åt jag mycket förr. Glömt bort den, men får bättra mig! Tack för påminnelsen 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras