Springa på löpband v.s. utomhus – när ska du välja vad?

1 – 2 – onsdag, då kör vi!

Eller hur känner du? Det blir ingen löpning för mig idag, men intervallerna på löpband förra veckan var viktiga för löpförtroendet. Vet inte hur det är med dig, men jag har alltid haft svårt för det här med att stå på samma ställe och springa utan att komma någonstans. Utan frisk luft, varierande kupering, vind i håret och växlande väder. Men att springa på löpband har andra fördelar jag vill åt. Och som alltid när du besegrat ett mentalt hinder – desto större segerkänsla efteråt!
Eller under. För så fort jag kommit på bandet går det oftast hur bra som helst. Den här gången också. Oftast kör jag korta intervaller på 45-60 sekunder på löpband och andra varianter ute, men nu när jag har flera långlopp i sikte springer jag hellre längre intervaller. Som 4 x 4-minutersintervaller eller tusingar. Förstnämnda sprang jag förra torsdagen, även kallat norskintervaller. Den dagens upplägg var 4 x 4-minuter i 4.30-tempo och 4 x 4 minuters jogg i 6.00-tempo mellan varje. Inte mitt livs snabbaste, men med förvånansvärt lätt känsla, vilket är viktigast för mig just nu.

Jag har aldrig varit så stark som jag är just nu, men uthålligheten är långt ifrån vad den varit. Vilket kan kvitta så länge jag kan njuta av min löpning, men just därför har en lätt känsla varit viktigast vid mina pass – både utomhus och inne. Ungefär en gång i veckan springer jag på löpband, eftersom det är tidseffektiv och jag märker stor förbättring på puls och kraft, men att springa utomhus har alltid varit mitt härligaste. Kanske för att det var där jag hittade min kärlek till löpning från första början? Och för att jag alltid älskat naturen.

Springa på löpband v.s. utomhus – när ska du välja vad?

Både löpbandet och löparspåret har sina fördelar, men vad du väljer kan göra skillnad för upplevelsen och beroende på vad du är ute efter. Som regel är det bäst att träna så likt det du tränar mot som möjligt. Löpbandsträning och löpning utomhus ger i stort sett samma goda fysiska resultat, men det finns ändå skillnader som kan göra det ena mer fördelaktigt än det andra ibland.

1. Hastigheten. Med löpband vet du exakt hur långt och fort du springer. Det är därför lättare att hålla koll och öka hastighet allt eftersom om du vill bli snabbare.

2. Väder och vindmotståndet. Vid mycket regn, snö och hård vind är det inte alltid lika bekvämt att springa ute som inne i värmen. Och vanligtvis ökar en löpares arbetsbelastning med 2% till 10% vid vindmotstånd. Skillnaden kan du kompensera för genom att lägga till 1% lutning på löpbandet. Å andra sidan – tränar du mot ett lopp kan det vara bra att vänja sig vid att springa i alla slags väder för att testa kläder och få erfarenheten.

3. Underlaget. På ett löpband är underlaget jämnt och mjukt vilket kan kännas skönt och vara en fördel när du t.ex. återhämtar dig från en skada. Dock missar du viktig träning du får naturligt utomhus. Ojämnheter som stenar, mjuka partier, hårda partier, torra partier, våta partier och ett antal kombinationer av dessa underlag. Att springa olika underlag tränar det neuromuskulära systemet som påverkar balansen, kraften och löpekonomin. På löpbandet missar du denna viktiga del av träningen.

4. Variation. Även om du springer på en flack väg utomhus så blir variationen av underlaget mycket större än om du springer på ett löpband. Och variationen i sig har framförallt en viktig betydelse om du ska springa längre distanser, eftersom monotona rörelser sliter mer på kroppen. För variation på löpband är förinställda ”kuperade banor” bra eller att själv ändra lutning regelbundet.

5. Intervaller. Springa intervaller på löpband kan upplevas lättare eftersom någonting annat är du själv håller farten. På ett löpband har du kontroll över din hastighet, lutning och varaktighet. Det är ofta mindre som distraherar på ett löpband än utomhus och finns inga hinder, svängar, stenar eller liknade som du kan snubbla på. Därför lämpligt speciellt för de riktigt snabba, korta intervallerna som är ett tidseffektivt sätt att träna.

6. Backträning. En effektiv och tung träningsform där effekterna är bra oavsett om du springer på löpband eller ute. En fördelen utomhus är dock att du får naturlig vila mellan intervallerna när du går/joggar ner.

7. Muskelaktivering. Du måste använda fler muskler totalt när du springer utomhus vilket kan vara bra för jämnsidig muskelaktivering. På ett löpband springer du mot ett rörligt underlag och lägger större vikt vid dina lår och höfter än baksidan. Det kan kompenseras genom genom att ställa in lutningen till nivå 1 eller 2 på löpbandet.

8. Mentala skillnader. Att träna i naturen ger dig starkare positiva känslor och mer energi, samtidigt som spänning, ilska och nedstämdhet minskar. Dessutom visar studier att du som springer utomhus njuter mer av din löpning, därför blir den mer lockande att göra igen. Du får miljöombyte och intryck som gör det lättare att koppla bort den ansträngande känslan och kan passa på att uppleva nya, vackra platser.

Vad föredrar du? Löpband eller att springa utomhus?
Igår sprang jag i skogen och i morgon är min plan ett sista kort pass på löpband + yoga. Fartökningar och uppmjukning innan lördagens Tjejmilen 21K tillsammans med Plan Sverige. Ser så mycket fram emot loppet.
KRAM! /A

4 kommentarer
  1. Föredrar intervaller på löpband, av den enkla anledning att det är enklast att hålla samma tempo genom hela intervallen och kunna utmana med lutning. (svårare att fuska med tempot, om man inte väljer att sänka hastigheten såklart).
    Backintervaller kör jag gärna utomhus, (helst hitta lite olika backar under samma pass för att göra det sjukt obekvämt för kroppen, och utmana)
    Längre pass än 30 minuter springer jag gärna ute, för att inte tröttna. Skulle aldrig klara av mer än 1h på löpband, med samma tempo. Blir sjukt imponerad över alla som kör långpass inne!!!!

    1. Jag håller med dig Elin, även om att det inte är kul att springa längre pass inne. Bra att kunna njuta av det utomhus.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras