FILM: Teknik vid skate med längdskidor


Det okomplicerade. Att dra på skidkläder och pjäxor hemma, knalla ut och dra in frisk luft och stillhet. Gå bort och ta stavarna jag ställt vid pappas garage, småjogga ner för skoterspåret, genom skogen till sjön. Vid båthuset står mina gamla ovallade, skatevänliga Vasaloppsskidor troget och väntar. Bara att knäppa på för en tur runt Jormön med långa skär.
Jag älskar detta. Lugnet från fjällen, enkelheten, puls, kraft från hela kroppen, friheten att åka precis var jag vill – utan något spår med hela sjön som lekplats. Farten! I alla fall om du jämför med klassisk stil. Jag är ingen utbildad skidexpert och äger inte ens riktig utrusning. Mina stavar är för korta, pjäxorna för ostadiga och därför gör min teknik på filmen inte sig rättvis. Men, som glad amatör spelar det ingen roll, även om rätt teknik kan underlätta och göra din skate ännu roligare.
I det här filmklippet bjuder jag först och främst på härlig frihetskänsla, för att i slutet ge dig några tekniktips.

Teknik vid skate med längdskidor

  • Lägg hela kroppsvikten på varje skateskär.
  • Tänk att det är höften som driver dig framåt.
  • Försök vara ”kompakt” i dina armrörelser, med böjda armar i stavtagen. Då blir du starkare.
  • Utnyttja kraften från mag- och ryggmusklerna.
  • Om du har tendens att lägga mer vikt på ena sidan – se till att byta till den andra med jämna mellanrum för att fördela energin på hela kroppen.

Den här påsken har jag nästan bara skatat, tack vare att sjön varit så platt och fin med kompakt snö, förutom igår då det kommit ca 2 dm nysnö. Jag är så glad och tacksam över den här veckan och allt vad den bjudit på, men det känns rätt fint att åka hem också. Idag åker vi de 27 milen till Östersund där Jonas möter upp oss för att byta till vår 7-sittsbil och köra hem oss till Stockholm igen. Vi ses där.
KRAM och trevlig helg! /A

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras