Allt är inte som det ser ut – en kropp i två olika ljus

Allt är inte som det ser ut..

För en tid sen postade jag den här bilden på Instagram. Ännu en som den proffsiga fotografen Harri Tarvainen tagit när vi var i Finland. Under bilden skrev jag om min irritation på folk (eller robotar?) som satt i system att följa för att sedan avfölja. Jag menar, även om jag inte instämmer alla gånger med dem jag valt att följa, så avföljer jag inte bara för att hen skriver/visar bild på något utanför mitt intresseområde. Eftersom personen bakom är intressant, d.v.s. anledningen varför jag tagit del av dennes flöde från första början. Men – det är inte detta jag vill prata om nu, utan den här bilden.

Först tvekade jag att lägga upp den. Harri har verkligen fångat mig bland skuggorna där jag ser supermusklig ut. Vilket jag älskar! Jag har alltid fascinerats av muskler, inte minst på tjejer som genetiskt har ännu svårare att få dem. För mig symboliserar de styrka, kraft och att gå emot typsikt ”kvinnliga ideal”. Men superdeffade behöver de inte vara. Det är inte heller mitt primära mål med tanke på min bakgrund med ortorexi. Du kanske inte tänker på det, men jag själv förknippar låg nivå kroppsfett (på under 19% för tjejer) med nedstämdhet, inre stress, sömnsvårigheter, irritation och ångest. Alla deffade personer lider säkert inte av detta, det finns ju även genetik och övriga livsomständigheter att ta hänsyn till, men det är i alla fall min erfarenhet. Som jag inte önskar någon annan. Därför min tvekan att lägga ut bilden om den skulle trigga någon, även om jag tycker den är cool.

Ljusets och vinkelns betydelse för kroppens utseende

Bilden är dock ett strålande exempel på hur stor betydelse ljustet och för hur kroppen ser ut. Den ovan togs bara några minuter innan jag tränade vidare, utan proffsfotograf. Istället ställde jag som vanligt upp kameran med självutlösning och tog den här bilden.

Från att ha kunnat ställa mig på vilken fitness-sceen som helst, tillbaka till min vanliga look. Som jag också älskar, för det är ju samma kropp, men som i dagsljuset ser helt annorlunda ut. Och innan jag lyfter stången så att musklerna spänns.

Vart jag vill komma är som jag inledde inlägget med – allt är inte vad det ser ut. Och eftersom jag vet att psykiskt ohälsa ofta beror på att vi jämför oss med andra vill jag göra dig observant på hur stor skillnad lite ljus och vinklar kan göra. Så att jämföra sig är fortfarande bortkastat. Även med sig själv.

KRAM fina du! ♥

6 kommentarer
 1. Tack för ett fint och ärligt inlägg! Just det jag älskar med din blogg olikheter! Du skriver verkligen om allt 👍

 2. Verkligen värt att tänka på (det där med att allt inte är som det ser ut). Det gäller ju allt. Kroppar, inredning, om man är lycklig eller inte. Mår bra eller inte. Osv…
  PS. Har också funderat över det där med avföljande, ”bara” för att man lägger ut en mat- eller styrkebild, istället för trail, eller liknande. Fattar verkligen inte? Hur tänker man då? :-/

  1. Malin – ja, så är det! Det döljer sig mycket bakom bilderna, men jag tror även man kan se igenom dem om de skulle gå emot texten. Om du förstår vad jag menar 🙂
   Nej, jag tycker det är lite galet. Å andra sidan ska vi inte hänga upp oss på det. Vår riktiga vänner avföljer inte. KRAM!

 3. Härligt ärligt och fint skrivet. Ljus gör mycket för en bild, många tycker och tänker för mycket och allt skall vara ”rätt” hela tiden. Bara man kör sin grej, förföljer folk så för en bild, tänker jag att de kanske inte själva mår bra. Att hela tiden måsta syna och fundera över andra. .. Jag följer för inspiration och väljer vad jag tar åt mig, det är ju mitt val som människa att välja vad jag vill tro och tänka.. =)

  1. Therese – tack för kloka tankar. Jag är medveten om att vi inte ska bry oss så mycket över vad andra gör – varken som avsändare eller följare, men i vissa lägen blir man fundersam om något är mer rätt eller fel. Men som du skriver – det fina är ju att vi har rätt att göra som vi vill. Kan välja! Och mår en inte bra av vissa intryck är det ju bra att sluta ta emot dem.. 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras