Älskade morgonkaffe och blindtest med Nescafé

** Annons i samarbete med Nescafé **


Att smyga upp lite före alla andra i familjen. Sätta på vattenkokaren på vägen till toaletten, så att vattnet kokt upp lagom tills jag är färdigklädd. Ibland förbereder jag bryggkaffe, men ibland kan till och vika-filter-hälla-på-bönor-och-vatten kännas som ett projekt. Då är Nescafé min räddning. Att bara ta en sked pulverkaffe i koppen, på med vattnet och njuta. Och det skriver jag inte bara för det här samarbetet med kaffetillverkaren själv, du kan lita på att jag alltid är ärlig med vad jag tycker. Så här har jag alltid gjort.
På mornarna är varje liten sekund betydelsefull för mig och kaffet heligt. Resten av dagen klarar jag mig lätt utan, men det är något visst med den där morgonstunden. Doften och hettan från det svarta guldet, koffeinet som väcker hjärncellerna och stimulerar humöret. Det är då de flesta briljanta idéer kläcks. Jag skriver att-göra-listor inför dagen, postar Instagram-inlägg och svarar på mail innan barnen trippar/klampar upp en efter en.
Helst håller jag mig till morgonkaffe för att min sköna stund ska vara något extra och för att bibehålla koffeineffekten. Kaffe är min enda form av ”energidryck” inför träningen (undantagsvis vid tävlingar/långpass) och eftersom jag inte dricker det så ofta får jag en märkbar kick av koffeinet. Värdefullt somliga dagar! Därför väljer jag koffeinfritt Nescafé resten av dagen, men det finns gånger då jag gör ett undantag. Eller fler..

För ett par veckor sen var jag inbjuden av Nescafé för frukost och kaffeprovning på hotell Diplomat. Jag hittade snabbt min plats bredvid Sabina Dufberg, du vet Biggest Looser-tränaren, författaren, eventarrangören eller kort och gott – träningsentreprenören. Precis lika trevlig som jag föreställt mig och en tjej jag sedan skrev en artikel om i fördomsprofilen på SportHälsa.
Vid hennes sida morgonens huvudperson – Ola Persson, som jobbar med att smaksätta kaffe åt Nescafé och tränar upp andra barister. Han gav oss en intressant kaffelektion, men först frukost.


Lyxiga croissants med lax och pocherat ägg, grekisk yoghurt med granola och honung, bär, en liten kaka, gott om härligt sällskap och kaffe förstås.

Ola berättade om kaffets ursprung, hur tillverkningen av olika kaffesorter går till och metoder för varierad smaksättning. Att det fanns så mycket att lära om kaffe, till och med fler aromer än vin som du ser på grafen ovan, var helt nytt för mig. Liksom att kaffet har sitt ursprung från Etiopien i ett område som heter Caffa. Där växer plantorna vilt på bergssluttningarna och Brasilien är den största kaffeproducenten i världen, följt av Vietnam. Länder som ligger kring ekvatorn. Kaffeplantorna trivs i solen, men ibland får de skydda dem från att inte torka ut. 20° är optimalt för en kaffeplanta och därför planteras de ofta bredvid ett annat träd för skugga.

Mycket intressant ny kunskap. Och med hjälp av Olas kaffekarta skulle vi sedan placera ut smakerna från fyra muggar i ett blindtest. En bit kex i munnen för att neutralisera, sen sörplade vi i oss från de olika muggarna och noterade skillnaderna i aromen. Samtliga hade förvånansvärt olika karaktär och två av dem tyckte vi alla smakade bäst. En av dem som visade sig vara Nescafé, något jag tidigare tänkt att alltid har lite sämre smak än bryggkaffe. Men så behöver det tydligen inte vara. Ola och gänget har lyckats bra med att ta fram en produkt som ska vara snarlik det kaffe du brygger.

Nescafé Lyx är en ny och förbättrad kaffeblandning där snabbkaffe och bryggkaffe möts. Den här varianten innehåller bergsodlade, gyllenrostade arabicabönor som är malda 10 gånger finare än vanligt bryggkaffe för att ta fram kaffebönans fulla arom, vilket ger en finare och fylligare smak.

Jag fick med mig några burkar hem så att både jag och Jonas kan fortsätta njuta. Den här morgonen också. Skål och ha en trevlig tisdag!
 

** Annons i samarbete med Nescafé **

4 kommentarer
    1. Jasså! Min mage har nog blivit härdad efter alla år, haha. Men som du skriver – pulverkaffe är ett smidigt alternativ att ha hemma och bjuda på.

  1. Älskar snabbkaffe – oavsett sort! Tycker det är godare än bryggkaffe och helst ska det vara en skvätt grädde i oxå! Och snabbt går det att göra oxå.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras