Lättlagad laxpasta – barnens favoritrecept


Gillar du lax? Själv älskar jag fisken och äter lax minst 3 gånger i veckan i olika former. Samtidigt förstår jag dig som inte tycker om smaken, för den är ju lite speciell och svår att dölja. Mina barn är uppväxta på lax och de stora gillar även den råa varianten av sushi, men favoriten är ändå laxpasta. En perfekt barn-/laxnybörjar-rätt, där matlagningsgrädde neutraliserar fisksmaken en aning. Lättlagad, speciellt med lax över från en annan middag och färdigkokt pasta, krämig och god.

God och lättlagad laxpasta

Ingredienser:

  • Lax tillagad i ugn alt. filébitar du steker direkt i pannan (jag brukar tillaga en hel laxsida att äta med ris/matvete etc. ena dagen, för att en annan dag använda laxresterna till denna rätt)
  • Kokt pasta (ex. fullkornspasta som här, men även bönpasta, färsk tortillini eller liknande passar. Dosera efter antal personer som ska äta. Även här är ett tips att koka stor mängd en dag och använda resterna till denna rätt, passande då du har ont om tid)
  • Matlagningsgrädde (alt. Oatly eller liknande). Mängd efter önskad konsistens.
  • Salt, peppar och andra valfria kryddor (ex. dill, något jag brukar ha på i efterhand till de som vill ha)

Gör så här:

  1. Tillaga laxen, i ugn eller stek direkt i pannan.
  2. Koka pastan, låt rinna av och lägg ner i pannan.
  3. Häll på matlagningsgrädde och krydda. Låt puttra i minst 5-10 minuter så att rätten kokar ihop och blir krämig.
  4. Servera med färska grönsaker, som en sallad med bladspenat.


Stekt bladspenat med ägg – inte barnens favorit, men själv gillar jag att ha det till min laxpasta och andra fiskrätter. Den här dagen hade vi ingen rödlök hemma, annars steker jag först en strimlad rödlök i olivolja innan jag har i spenaten. Och mot slutet kläcker jag i ett par ägg som stagnerar i blandningen. Kryddar med örtsalt och smular över lite fetaost innan servering. Mycket mumsigt.

Recept på andra varianter av lättlagad laxpasta och fiskrätter

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras