FILM: 19 minuters HIIT-pass – löpning + styrka

HIIT-pass
High Intensive Intervall Training, eller kortare sagt ett HIIT-pass bjuder jag på i veckans träningsfilm. För att göra dig lika nöjd som jag var tidigare i veckan. Här på Högfjället har vi även tillgång till ett bra gym där jag tränat ett par mornar då det varit för kallt att åka längdskidor. En av dem med löpintervaller växlat med styrka. Och jag älskar verkligen min träning, inte minst för att få en stund för mig själv när de 23 övriga timmarna spenderas med man och 5 barn, men intervaller på löpband är det jobbigaste jag vet. Lätt att dra ut på. Samtidigt vet jag hur lätt all annan löpning blir i jämförelse, hur starkt hjärtat blir och – som jag kände efter onsdagspasset – vilken jädrans energi jag får. Som en inre explosion av power!
Det här upplägget, där löpning på band växlas med styrkeövningar, har jag velat prova länge. Det har bara inte varit läge att ockupera ett löpband på SATS, för att springa iväg och göra andra övningar mellan seten. Därför är ett HIIT-pass som detta perfekt för dig som har gym hemma, som känner folket där du tränar eller som jag på Högfjällshotellet – är helt ensamma i lokalen. Då är det bara att ta för dig.

HIIT-pass – löpning + styrka

  1. Värm upp med 10 minuters lugn löpning.
  2. 1 minut: Spring på ansträngande / mycket ansträngande hastighet. Håll i handtagen – hoppa åt sidan och låt löpbandet gå.
  3. 1 minut: Skivstångsrodd + marklyft växelvis.
  4. 1 minut: Löpning. Hoppa på bandet och öka gärna hastigheten ytterligare. Efter 1 minut – hoppa åt sidan och låt löpbandet gå.
  5. 1 minut: Utfall framåt + axelpress med hantlar.
  6. 1 minut: Löpning. Hoppa på bandet och öka gärna hastigheten ytterligare. Efter 1 minut – hoppa åt sidan och låt löpbandet gå.
  7. 1 minut: Armhävning + benindrag – knä mot armbåge/motsatt armbåge.
  8. 1 minut: Löpning. Hoppa på bandet och öka gärna hastigheten ytterligare. Efter 1 minut – hoppa åt sidan.

19 minuter! Varva gärna ner med några minuters lätt jogging eller om du vill/orkar/har tid – upprepa fler varv.
HIIT-pass är perfekta dagar då du är full av energi, men har ont om tid. Eller har mycket tid som du vill lägga på annat. Med högintensiv träning får du bra effekt på bara några minuter, men som sagt – det gäller att vara laddad! Ju högre hastighet på löpbandet och ju tyngre vikter, desto viktigare är att du har fullt fokus på din teknik för att undvika skador. Dessutom tar det längre tid att återhämta dig från ett HIIT-pass, så det är jag rekommenderar dig att köra varje dag.
Själv har jag som mål att få in ett högintensivt löppass i veckan på vägen mot Stockholm Marathon, men vilken typ av intervallträning kan variera. Det är alltid lika skönt att bocka av och övriga pass blir som rena spa-upplevelsen. Det ska jag njuta av idag då det äntligen är tillräckligt ”varmt” ute för en längdtur. KRAM och njut av din fredag du också, med eller utan intervallfys!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras