Min planerade träning inför Marathon


Du som hängt med den senast tiden vet kanske att jag påbörjat min träning inför Marathon? Lördag 2 juni är det dags för mitt andra ASICS Stockholm Marathon, vid loppets 40:e omgång med en ny spännande bansträckning. Alltså om ganska precis 3 månader och ett par dar. Jag känner mig lugn, är ju alltid igång mer eller mindre med löpningen, men tänkte ändå att det är fint att få ner mina tankar inför racet. För mig själv och dig som har en liknande utmaning framför dig.

Jag vet att vi är många som räknar ner och planerar träningen inför lopp av olika slag och distanser. För även du inte har något prestationsmål är det ju bra att träna tillräckligt för att slippa lida hela sträckan, eller dra på dig skador. Och att vi är många som gillar att ”hänga upp” vår träning på en tydlig plan. Som en morot, med vilka pass som krävs vecka för vecka för bästa möjliga löpupplevelse eller om du har en speciell tid du siktar på.

Det finns många olika träningsupplägg inför marathon att hämta hem för dig som vill ha ett med exakta distanser och veckodagar, men så här kommer i alla fall min träning inför marathon se ut.

Min träning inför Marathon

  • Varje vecka – 3 löppass: 1 intervallpass (varieras mellan backintervaller, korta löpbandsintervaller, 4-minutersintervaller eller tusingar), 1 längre pass (12 km och uppåt), 1 njutpass (distans och tempo efter lust och dagsform).
  • Varje månad – 1-2 långpass: första gången jag sprang gick ju 21 kilometer lätt, tack vare att jag är igång med löpning uppåt milen året runt. Nu är planen att öka med 2-5 kilometer för varje långpass, som längst uppåt 32 km. Inräknat att vardagslivet kommer emellan ibland, men underhåller jag bara med de kortare veckopassen och styrketräning, vet jag att jag klarar min marathon på rent pannben.
  • Helgen och veckan innan loppet: Inga pass över 12 km och max 6 km eller ingen löpning alls 2 dagar innan loppet.
  • Annan träning: fortsätter med runt 2 styrkepass och 1 yogapass i veckan utöver löpningen. Det har varit lyckat för att hålla mig stark och skadefri inför mina tidigare lopp.
  • Vila: minst en dag i veckan – fler om jag börjar känna mig slitet, eller fler dagar med yoga istället.

Varför inte långpass varje helg? Och fler intervallpass i veckan? Som prestationsmänniska jobbar jag mycket för att tagga ner istället för att motivera mig till fler tuffare pass. Det håller inte med min vardag som fyrbarnsmamma och heltidsarbetande. Dessutom vill jag ju även träna annat än löpning. Därför känns den här planen bra för mig. Egentligen inte så annorlunda mot hur jag tränar i vanliga fall, mest fler långdistanspass.

Om du följt mig en längre tid minns du kanske att jag till och med ställde in Helsingborg Marathon 2016, trots att jag hade tränat tillräckligt för att få en bra loppupplevelse. Dels mådde jag inte helt 100 och dels fick jag en fruktansvärd prestationsångest, trots att jag inte hade någon yttre press på mig och jobbade med mina tankar på att ”det bara är på kul”. Hela kroppen och själen skrek ”nej!”.

Det var andra saker som inte var på topp den gången, för egentligen älskar jag lopp. Stämningen bland likasinnade mot ett och samma mål, det lyxiga med uppdukade depåer och folk som hejar, helikoptersurr, att testa gränser och göra sitt absolut bästa. För att inte tala om känslan efteråt! Oavsett tid är det helt magiskt att kliva över mållinjen och hänga en medalj över huvudet. Symbolen för hur otrolig kroppen faktiskt är som klarade det.

träningsupplägg inför Stockholm Marathon
Älskade, hatade 1-minutersintervaller, som jag pressar mig till max en gång i veckan. De jag sprang i onsdags såg ut så här.

Så ny revansch mot prestationsdjävulen! Allt det jag beskrev ovan ser jag på näthinnan när jag blundar, men faktiskt även träningstimmarna inför. Jag har alltid varit en envis själ som gillat träning mer än tävling, även pannbenspassen. Snabbhet är något jag tränat upp först de senaste åren, men fortfarande har jag lättast för att tassa runt i timtal om så krävs. Och allra helst ihop med vänner. Det ser jag fram emot mest under våren mot Stockholm Marathon.

4 kommentarer
  1. Hej Anna! Jag har nästan samma upplägg och tänk som dig inför marathon. Är också en prestationsmänniska och jobbar heltid i butik, så långpass varje vecka klarar inte min kropp. Har i perioder kört på för hårt och kroppen säger ifrån!
    Lycka till:)

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras