4 mellanmål med mervärde

Över ett gott mellanmål till dig, goding – hej!

Hur mår du denna söndagmorgon? Sovit bra? Laddad för träning eller en skönt avkopplande söndag? Själv mår jag bra och är mer än taggad för en löptur ihop med Terese, men kommer ta det lugnt eftersom jag under veckan känt som att det ligger en förkylning och lurar i kroppen. Som inte vill bryta ut. Inte så konstigt med alla hostande barn här hemma, men värre än en slags seghet blir det sällan. I slutet av veckan började det dock släppa och jag är lyckligt lottad på så sätt, som inte ens minns sist jag var riktigt sjuk. Bra gener kanske, men så gör jag också mitt bästa för att förhindra det. Sömn är t.ex. högt prioriterat, att komma ut en stund varje dag, röra mig på ett eller annat sätt och äta ordentligt. Allt detta blir inte exemplariskt varje dag, men efter förutsättningarna.

Både med- och omedvetet har jag efter alla år i träning- och hälsobranschen fått in goda grejer i vardagsmaten som även boostar immunförsvaret. Här har jag nördat ner mig lite och skrivit lite om näringsvärdet i det jag äter, men annars tänker jag inte så mycket utan väljer detta automatiskt. Men för er som följer mig på Instagram och önskade tips på hälsosamma mellanmål – här kommer några. Med mervärde, som i 1. gott och 2. något extra för kropp och/eller själ.

4 mellanmål med mervärde

1. En skål med overnight oats & Co.

Overnight oats: 0,5 dl havregryn + 2 msk chiafrön + 1 msk linfrön blandat med 2 dl naturell yoghurt. På det ca 1,5 dl lättkesella, blåbär, pumpakärnor, valnötter och granatäpplekärnor. Bild ovan.

Mervärde?

 • Granatäpple: Förutom sin friskt söta och goda smak med krunsch är det en av våra mest antioxidantrika frukter, särskilt av sorten flavonoider. Dessa anses bl.a. ge skydd åt ditt hjärta och dina kärl.
 • Valnötter: Fantastiskt goda med sin fylliga smak och rika på nyttigt fett. Bl.a. innehåller de omega-3 i form av alfalinolensyra, mineraler som järn, kalium, magnesium och zink.
 • Kvarg: Protein är kroppens byggstenar som också bidrar till ett starkt immunförsvar.
 • Havregryn: Innehåller en bra näringssammansättning med bl.a. kolhydrater och fibrer – viktiga för energi, återhämtning och hjärnans funktion.

2. Rostat surdegsbröd med olivsmör, italiensk kokt skinka och ost.

Rosta brödet, bre på BreOliv (ett nytt smör jag fått hem att testa från Zeta, innehållande 72% olivolja, samt sheanötter och lite salt) – alt. olivolja och flingsalt, valfria grönsaker, skinka och ost. Grym smakkombination!

Mervärde?

 • Surdegsbröd är ofta både mer smakrikt och näringsrikt. Tack vare surdegen har det en förmåga att hålla blodsockerhalten på en lägre och jämnare nivå under en längre tid. Dessutom gör användning av surdeg vid bakning och även vanlig långjäsning av degen att viktiga mineraler som finns i sädesslag blir mer tillgängliga och tas lättare upp av kroppen.
 • Olivolja är både gott och naturligt rikt på enkelomättat fett, antioxidanter och E-vitamin.
 • Skinka och ost är proteinrikt, gott och mättande under lång tid.
 • Tomat bidrar till saftighet, smarrig smak och innehåller vitaminer. Dessutom får du genom tomatens röda färg i dig en av naturens mest kraftfulla antioxidant – lykopen.

mellanmål

3. Blueberry bowl med keso, mandel och kokoschips + grönt te + apelsin.

Blueberry bowl: 1 dl frysta blåbär, 0,5 banan, 0,5 dl havregryn, 1 msk chiafrön och 2 dl vaniljkvarg mixas. Toppa med keso, mandel och kokoschips.

Mervärde?

 • Blåbär är en av våra mest lättillgängliga ”superbär”, fulla med antioxidanter sombekämpar de skadliga fria radikalerna och anses centrala för ett långt, hälsosamt liv. Dessutom är blåbär rika på både kostfibrer och nyttiga mineraler som kalium, fosfor, kalcium och magnesium.
 • Mandel är mild och god, samt en bra källa till protein, nyttiga omättade fetter, mineraler och E-vitamin.
 • Keso innehåller naturligt mycket protein och kalcium, bl.a. bra för skelettet.
 • Grönt te innehåller gott om antioxidanterna polyfenoler, bra för immunförsvaret och hjärtat.
 • Apelsin är saftigt och c-vitaminrikt.

4. Nutella caramell ice cream

Eller skål med glass & co: Vaniljglass med nutella, salted caramell-sås och strössel i form av små hjärtan.

Mervärde?

 • Njutning! Ingår för övrigt i alla dessa mellanmål. En viktig ingrediens i livet, som vi fått med från våra förfäder. Det är förstås individuellt vad vi tycker är gott, men suget efter sött kommer från att vi som bebisar drack söt modersmjölk och dras till snabb energi – viktig för vår överlevnad. Och att alltid trycka undan sin längtan efter det vi gillar tror jag inte är sunt i långa loppet. ”Allt men inte alltid” är en smart riktlinje tycker jag.
 • Energi! Det är såklart bra att grunda med det som både ger energi OCH vitaminer, proteiner, kolhydrater, fett, fibrer, mineraler och antioxidanter. Men att toppa detta med god bonusenergi, mest bestående av socker, ibland är också bra tror jag. Hur mycket och ofta beror på vem du är och hur du lever, men ofta balansera kroppen energiintaget bra själv. T.ex. med ökad kroppstemperatur och rörelseglädje!

Just sistnämnda känner jag extra mycket av idag – lust att röra mig, både efter gårdagens mellomys och dagens för-frukost. Den du ser på översta bilden, lagom för mig inför dagens långpass. Är uppe extra tidigt (för att vara en söndag) för att hinna smälta maten – och skriva till dig.
God morgon! ♥

Fler tips på mellanmål:

2 kommentarer
  1. Roligt att du gillar det Åsa! Vad som ger mervärde är ju individuellt, men tänker att det alltid är bra att belysa det här med vad en äter på olika sätt 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras