Boxjump – teknik och tips hur du övervinner rädslan

Boxjump!

Boxhopp, box jump eller helt ”enkelt” att hoppa jämfota upp på en låda av olika form och höjd. ”Ett litet hopp för människan, ett stort för självförtroendet”, som jag skrev på Instagram. I alla fall för mig. Ju äldre jag blir, ju mer uppskruvat konsekvenstänk får jag. I det här fallet ser jag köttsår på smalbenen eller snubbel följt av volt och utslagna tänder, framför mig. Hjärnan målar upp det värsta scenariot, till skillnad mot hos barn där det är tvärtom. Visst är det konstigt? Speciellt eftersom jag utan tvekan ställer upp på att cykla 30 mil eller åka 9 mil på skidor. Det handlar förmodligen om hjärnans erfarenhet – inte alltid din fysiska förmåga.
Boxjump är i alla fall en riktigt bra övning som ger dig muskelstyrka- och uthållighet, framför allt i lår, vader, mage, höftböjare, säte och bäckenbottenmuskulaturen. Det tränar upp explosivitet och hjärtat, kanon att lägga in som pulshöjare i dina styrkepass, till exempel i superset med en ren styrkeövning.

Boxjump teknik

 • Böj lite på dina knän för att ta sats. Använd även armarnas kraft.
 • Hoppa med kraft och explosivitet från säte, lårmuskler och armarna, jämfota upp på lådan.
 • Landa som i ett djupt knäböj med hela fötterna på lådan.
 • Eftersträva att knäna går i samma linje som tårna och inte pekar inåt.
 • När du kommit upp – räta på knäna till en upprätt position och genom att komma fram med höften.
 • Hoppa eller gå ner igen med mjuka knän.
 • Upprepa så många hopp du planerat/orkar göra med god teknik.


Ok, jag vet hur man gör. Jag vet att jag är tillräckligt stark och spänstig. Men framför den där boxen tog det bara stopp. Vet inte hur många gånger jag gick fram, tog sats och tänkte att ”nu gör jag det bara”. Ändå rörde kroppen sig inte en millimeter, tills fantastiska Emma från Crossfit Södermalm kom fram och hjälpte mig. Hon hade själv haft samma rädsla och jobbar dagligen med rädda boxhoppare som mig.

Tips hur du övervinner rädslan

 1. Välj en låg låda och kontrollera så att den står stadigt och stabilt.
 2. Värm gärna upp innan för att få igång systemet och minimera skaderisken.
 3. Hoppa några gånger för att få in tekniken och tryggheten.
 4. När du känner att höjden är lätt – byt till en högre låda. Ett annat tips är att lägga på en tung och stabil viktplatta i taget.
 5. Känns den högre vikten läskig – ta hjälp av en vän! Håll hennes/hans händer när du hoppar. Även om du inte får någon direkt fysisk hjälp ger det dig en trygghetskänsla.


Emma la på en viktplatta i taget – jag testhoppade. Sen ställde hon fram den höga boxen jag varit livrädd för och jämförde. Det visade att jag redan hade hoppat så högt och därmed bara att byta box och köra vidare. Ändå läskigt som du ser på minen nedan, haha, med herregud vilket lyckorus när jag klarade det! Jag var så glad att jag ville hoppa upp på allt i min väg efteråt.

Nu gäller det bara att underhålla mitt hoppmod, vilket jag gjorde tidigare i veckan. I superset med kettlebell front squats exploderade jag upp på en låda, med hjälp av ”gummibandseffekten” från den tyngre övningen. Samma powerkänsla då.
Slutsats av detta? Att hoppa är bra träning. Och att kliva ur sin komfortzon ibland. Inte för att du måste, ingen måste ju kunna hoppa jämfota upp för höga saker för sin existens – eller andra galenskaper. Men tänk att du tar med vetskapen om att du faktiskt är starkare än dina rädslor till resten av livet.

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras