Råd från tandhygienisten: ”Ta i från tårna – inte tänderna!”

** I samarbete med Aqua Dental **

Här ser du en typisk bild av mig när jag tränar och tar i – från tänderna!

Jag har en tendens att bita ihop nästan lika hårt hårt som musklerna arbetar i mina tunga lyft, som att det skulle hjälpa till. Känner du igen dig? Jag tror att det är ganska vanligt. När jag springer, åker skidor eller yogar är käkarna avslappnande, men nu – tillbaka bland vikterna nöter jag på tänderna igen. Och det är även så jag ofta beskriver olika övningar för dig här i bloggen.

”Anspänning i HELA kroppen..

..från tårna – genom vaderna – låren  – rumpan – ryggen – axlarna – ut i armarna – händerna – nacken..”

..tänderna? Nej, det skriver jag inte, men det blir lätt så – utan att du tänker på det. I Lindvallen körde jag ett styrkepass med push-ups i olika varianter och resistans band. Förstnämnda ser du exempel av på bilden och även där var mitt typiska styrkebett på. Kanske en hjälp för extra kraft i den sista repetitionen, men inte bra för tandhälsan.
I måndags gjorde jag ett besök hos tandhygienisten på Aqua Dental Östermalm. Hon trodde att jag gnisslade tänder på natten eftersom jag slitit ut emaljen på flera ställen i mitt bett. Kan vara så, jag har inte märkt något själv eller hört Jonas klaga, men främst är det nog p.g.a. styrketräningen. Inte bra, men som med alla typer av problem – för att göra något åt det måste du bli medveten om dem. Framöver ska jag tänka mer på mina tänder när jag tränar och hellre bita mig lite i läppen än ett hårt bett.

I övrigt var tänderna hela och fina, förutom att jag hade en hel del tandsten. Inte den roligaste behandlingen för att ta bort tycker jag, men tandhygienisten som hjälpte mig var proffsig och såg hela tiden till att jag var ok där i stolen. Och precis som vid ett tufft träningspass – skön känsla efteråt och värt med tanke på framtiden. Behandlingen är förebyggande och är ett bra sätt att undvika hål i tänderna eller tandlossning.

Tandhygienistens 7 råd för god tandhälsa

  1. Använd en mjuk och tät tandborste eller elektrisk tandborste. Borsta lätt och noggrant vid tandköttskanten både morgon och kväll.
  2. Använd mellanrumsborstar, tandstickor eller tandtråd regelbundet så att du håller rent även mellan tänderna.
  3. Använd fluorsköljning, fluorsugtabletter eller fluortugummi.
  4. Använd tungskrapa för att förhindra dålig andedräkt
  5. Undvik rökning! Det finns samband mellan rökning och tandlossning.
  6. Låt dina tänder vila mellan måltiderna och begränsa din konsumtion av läsk (även sockerfri), sportdryck och liknande.
  7. Besök regelbundet tandhygienist eller tandläkare.

..och i mitt fall – ta hellre i från tårna än tänderna! Dessutom gav hon flera andra personlig råd och information för friska tänder, samt för att få tillbaka dess naturliga vithet. Aqua Dental är inriktade på traditionell tandvård men ger även estetisk tandvård och olika former av specialisttandvård. Nästa steg för mig blir att prova tandblekning. Fortsättning följer för dig som vill se före- och efterbilder.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras