Fett gott fett – varför äta fett?

God morgon!

Hur mår du? Önskar jag kunde höra ditt svar, men du vet väl att du alltid välkommen att skriva. Fråga saker och lätta på hjärtat, oavsett vad det gäller. Jag läser och svarar gärna på alla kommentarer.
Själv mår jag bra, men är aningen mör i kroppen efter all skidåkning. Därför vilar jag från längdåkning nu på morgonen och laddar upp för backen istället, med en liknande frukost som den du ser på bilden från igår. Så mycket gott på samma tallrik och energi att stå sig på ett par timmar, mycket tack vare att maten innehåller en stor del fett. Det råkade bara bli så eftersom vi hade så mycket gott fett hemma. Medan vissa måltider istället kan bestå av mest kolhydrater, som den bulle med varm choklad vi fikade igår eftermiddag, eller alla apelsiner. Det är något visst med apelsiner i kombination med vinterdagar. Är det bara jag som tycker det? Att de smakar ännu godare?

Det är vad vi har hemma som styr hur mina måltider ser ut och här lyxar vi till det lite extra. Jonas brukar stå för äggröra på morgonen och på den tycker jag det är gott med ett par skivor ost. Som får smälta över till en krämig konsistens. Till den åt jag avokado, mandlar, en kalkonmacka och apelsin + skålen du ser längre ner. Mumsigt och skönt mättande med fett från både äggula, ost, mandel, avokado, turkisk yoghurt och frön.

Varför äta fett?

Trender kommer och går, där fet kost och LCHF-dieter länge varit det hetaste. För många i tron att du kan äta obegränsat av fett och protein utan att gå upp i vikt. Det är dock en myt, eftersom det fortfarande är den gamla ekvationen ”energi in – energi ut” som påverkar om du går upp eller ner i vikt. Inte ett enskilt näringsämne, en enskild måltid eller ens veckomatsedel för den delen. Det är vad du får i dig av under en längre tid som påverkar.
Alla näringsämnen har sin funktion och här lite fakta om det livsviktiga fettet.
Fett..

..behövs i kroppens alla celler.

..behövs för att kroppen ska ta upp de fettlösliga vitaminerna.

..skyddar dina inre organ.

..fungerar som energireserv i kroppen och värmeisolerar oss.

..bidrar till en normal funktion av hjärnan.

..är extra viktigt för att kvinnors menstruation ska fungera.

..är en fantastisk smakhöjare.

..ger långvarig energi, perfekt inför aktiva dagar.

..ger mycket energi per enhet, 9 kcal/g. Därmed bra för den med liten aptit som behöver ha i sig mycket energi. Eller för magar som blir oroliga av stora portioner.

Tidigare har det varnats för att äta för mycket mättat fett som finns i exempelvis mejeriprodukter och kött, men nyare forskning pekar på att det inte är så farligt. Min åsikt är att så länge du äter varierat så behöver du inte ha några regler.

En skål med turkisk yoghurt, granola, blåbär och pumpafrön blev det också. Fett gott!

Fler lästips som kanske intresserar dig?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras