Tråkig v.s. rolig träning

Hepp!

I fredags steppade jag minst sagt ut ur min bekvämlighetszon för att testa en ny träningsform skapad av tjejerna på The House Fitness. Konceptet, med 10 olika pass inspirerade från dans-, show- och aerobics, smög igång i mars 2017 och har slagit stort på gymmen det lanserats. Och jag förstår varför. Dels är det lätt att dras med av den glada musiken, vissa pass med annorlunda attiraljer som glitterhattar och trumpinnar. Dels ligger fokus på att träning ska vara rolig, istället för att känns som ett måste fullt av regler. Koordination och struktur för de olika passen finns, men instruktörerna var noga med att betona att det inte var viktigt att följa rörelserna till 100%.
Tur det, för det här med koordination har aldrig varit min styrka. Visst, du blir bra på det du tränar och även kontroll på sina moves till musik går att öva upp, men nej. I dagsläget tycker jag det är supersvårt!

Spexa älskar jag däremot! Och musik. Och mina kollegor. Ingen av oss är någon dansstjärna, men alla gjorde sitt bästa och kom in i minst sagt maximal fredagsfeeling. Jag filmade lite också när The House Fitness-tjejerna brassade loss med trumpinnarna. Delar ett framträdande de hade under Fitnessfestivalen. Alltså wow! Häftigt att se några som kan sin sak och liksom exploderar av passion, ett klipp du kommer kunna se i en artikel på SportHälsa framöver.
”På våra pass använder vi oss av enkla, DANSINSPIRERANDE steg och förvandlar detta till ett roligt fitnesspass. I och med att vår träningsform innehåller dansinspirerade steg jobbar vi med många muskelgrupper som andra träningsformer inte riktigt kommer åt, vilket gör att vi snabbare och effektivare ser resultat av träningen. En träningsform där vi med GLÄDJE och eufori jobbar oss igenom hela kroppen, och glömmer tiden och det jobbiga som vissa förknippar med träning och aktivitet. Vi jobbar alltid med hashtagen #vägratråkigträning”.

Tråkig v.s. rolig träning?

Vad som är rolig träning är dock en smakfråga. Personligen tycker jag det är roligare att ösa på med backintervaller, lyfta mitt tyngsta, njuta av att sträcka ut och andas i sköna rörelser vid yoga, än att försöka hålla takten till musik. Det som är fint som motionär – du väljer själv! Men gemensamt för många av oss, oavsett träningsform, är förmodligen att rolig träning = den där du fylls av energi. Där du brinner, växer, ägnar dig åt något du tycker är intressant och ler. På in- eller utsidan.

Och all träning behöver inte vara rolig, men tråkig? Är inte det också fel ord? Ibland tycker jag det är nice att låta tankarna vila och bara göra, som vid monoton skidåkning, mysjogg eller rodd. I onsdags körde jag ett typiskt sådant ”pannbenspass”, med 50 minuter och totalt en mil på roddmaskinen. Långt ifrån så att jag skrattade, men en skön känsla att träna hela kroppen, hjärtat och stilla den inre fläkten. Därmed också en träningsform som skapar merbegär.
Vad säger du? Är det någon träning du tycker är riktigt rolig och/eller tråkig?

7 kommentarer
  1. Jag går bara på det jag tycker om som box, tabata, löpning efter längtan och min nyfunna träningsform bodycombat! Jag har kommit på att många gånger kan det hänga på den som leder passet, hur inspirerande och peppande han/hon är. Även det är viktigt 🙂

    1. Cecilia – det håller jag absolut med om när man går på gruppträning! Men då jag jobbat som instruktör i många många år försöker jag att inte dömma, för jag vet att även den personen kan ha en dålig dag. Dock kan det vara avgörande om deltagarna kommer tillbaka, så ja – det är också viktigt. Kul att du också hittat dina ”roliga” träningsformer 🙂

  2. Jag slutar faktiskt träna sånt som är tråkigt. Även om det skulle vara nyttigt. Zumba ger mest energi av det jag tränar. I övrigt gillar jag bl.a. cardio, yoga, bodybalance och bodypump. Jag tränar i princip enbart ledarledda pass och låter mig inspireras av alla härliga ledare!

    1. Håller med – det vore slöseri att träna saker man tycker är tråkigt! Härligt att du hittat din mix. Själv har jag tvärtom som som svårast för just gruppträning (utom yoga och spinning), men det är ju det fina som motionär – man väljer själv och jag förstår att du gillar att dras med i energin 🙂

  3. Just dansinspirerade pass skulle jag aldrig gå på frivilligt då jag är hopplöst dålig på sådant och därför tycker det är tråkigt. De bästa passen för mig är utomhus, längdskidor en solig vinterdag eller löpning på något fint ställe. Det är nog de passen som är riktigt roliga. Men igår lyckades jag pricka in ett spinningpass som var riktigt bra, bara bra musik, en peppande instruktör och bra blandning av övningar. Inte så att jag skrattade, men var riktigt nöjd.

    1. Emma – ja, det handlar väl om att det inte känns bekvämt att träna saker man inte behärskar. Men roligt när allt stämmer – som spinningpasset!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras