Så gör du söta marsipanfigurer – recept på årets julgodis

Marsipanfigurer – när det goda möter det kreativa.

Som vanligt tycker jag hemgjorda marsipanfigurer och annat godis smakar bättre än färdigköpt, bara av tanken på att det ligger en stunds pyssel bakom. Ibland också gemenskap och glada minnen. Jag och storasyster Mia gjorde alltid söta små marsipanfigurer som barn, en tradition jag gärna för över på mina egna. Lite som att leka med lera, där din konstnärliga sida och fantasi kan flöda fritt. Där du kan forma precis vad du vill, för att sen mumsa i dig.

Så gör du söta marsipanfigurer


Så här gjorde jag tomtar.

Julgranar.

Och grisar.

Junior och Jonna gjorde gubbar med detaljer av blommor och silverkulor. Det finns mycket roligt pynt i bakhyllorna att dekorera med.

Av marsipan som blir över kan du göra små dammsugare. Smält choklad och doppa ändarna.

Förutom marsipanfigurer kokade vi knäck. Av lite väl lös smet, så de fick stå en bra stund i kylan ute på bron – ändå blev de mjuka. Men goda.

Knäck

Ingredienser för ca 50 st:

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap

Gör så här:

  1. Ställ ut knäckformar på en plåt eller bricka.
  2. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull.
  3. Låt smeten koka tills temperaturen är ca 125°C, beroende på hur hård knäck du önskar. Använd gärna en digital kökstermometer eller gör ett kulprov där du klickar i lite smet i kallt vatten. Går smeten att forma till en boll är den färdig.
  4. Ta kastrullen från värmen. Klicka knäcksmeten i formarna med hjälp av en tesked.
  5. Ställ svalt och låt stelna.


Bäst tycker jag ändå att det här enkla julgodiset är.

Nougatchoklad

Ingredienser:

  • Choklad (mörk eller ljus är en smaksak)
  • Nougat (lika stor mängd som choklad)

Gör så här:

  1. Smält choklad över ett vattenbad.
  2. Smält nougat på samma sätt.
  3. Blanda eller klicka en tesked av varje i formar.
  4. Ställ att svalna, ät och njut!
Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras