4 yogapositioner för balans, rörlighet och kroppskontroll

Yoghaaaaaa!

Som fortsättning på tisdagens inlägg om att bli kvitt julstress och gårdagens om att fixa god, rolig och okomplicerad mat. Idag vill jag ge dig ytterligare något som kan lugna själen och inte som inte behöver vara krångligt eller perfekt. Eller jo, det blir alltid perfekt utifrån dina personliga förutsättningar, precis som alla annan träning.
Yoga är som religion för vissa, lösningen på allt och till för alla. Men nej, precis som kost och träning – vi har olika kroppar, sinnen, olika smak och behov.  Och det finns inga regler som säger att du måste yoga på ett speciellt sätt eller ens följa ett flöde. Hittar du ett par positioner som känns sköna kan du smyga in dem när det passar. Jag brukar ofta sträcka ut med yogaliknande övningar mellan mina styrkeset.
Du minns kanske att jag tidigare skrev om 6 yogapositioner och varför de är bra för dig? Här visar jag dig ytterligare 4 och förklarar vad de kan ge dig.

4 yogapositioner för balans, rörlighet och kroppskontroll

Vrksasana

Trädet (bild ovan). En balansövning som både ger dig kraft och grundar dig. Just balansövningar är bra för att rikta ditt fokus och lugna hjärnan. Förutom balansen stärker du dina lår, vader, anklar, muskler längs ryggraden, du stretchar ljumskar och insida lår. Dessutom kan övningen hjälpa till att bygga upp hålfoten på platta fötter.
Modifiera genom att flytta ner/flytta upp foten på benet, men undvik att placera den på knät. Du kan även variera armarnas position och blicken. Håll vid bröstet (lättare för balansen) eller över huvudet. Att stå barfota på golvet är också stabilare än i strumpor eller på en mjuk matta. Välj nivå utifrån din dagsforms balans.

Adho Mukha Svanasana

Trebent nedåtgående hund. Den kanske vanligaste av alla yogapositioner, men i lite mer utmanande nivå då du lyfter ena benet. Övningen stärker och stretchar en stor del av kroppen. Adho betyder att ha ansiktet nedåt och svana betyder hund. Ställningen ska alltså likna en hund som stretchar med huvud och framben ner och rumpan upp. Fördelar förutom att den ger dig styrka i armar och ben, stretchar axlar, baksida lår, vader och händer, är att den ger energi. Kan dessutom lindra huvudvärk, trötthet, ryggont och lindrar stress – som de flesta yogapossitioner.
När du lyfter ena benet tränar du balans och gör kroppen jämnstark. Dessutom stärker du muskler i säte och rygg extra mycket, i jämförelse med en ”vanlig” hund.

Dhanurasna

Bågen. En position som öppnar upp bröstet, stretchar ut framsida axlar och framsida lår. Skön för dig som sitter mycket framåtlutad över en dator där du ligger på magen och greppar tag om anklarna. Ett alternativ om har svårt att nå eller ex. är gravid är att ligga på sidan och ta tag om ett ben i taget. Tänk att du ska pressa in fötterna i händerna och lyfta bröstet uppåt.

Parsva bakasana

Sidokråkan. En lekfull och avancerad balansövning som utmanar styrkan i överkroppen. Den stärker framför allt handleder, armar och core, samt förbättrar balansen. Förenkla genom att vila pannan mot ett block, bolster, en kudde eller likande.
Sist men inte minst – lek med kroppen och stirra dig inte blind på mina bilder. All löpning och styrketräning som varit mina primära sporter den senaste tiden + jobb framför datorn, har gjort mig stel. Därför är många positioner en utmaning, men som jag inledde med – perfekt är ett individuellt mått. Namaste!
 

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras