Bön- och bananmuffins – bra att äta efter träning

Vilket mellanmål som är bäst att äta efter träning?

Tja, som vanligt är svaret ”det beror på”. Vilka mål du har med träningen, vad du tränar, hur tungt du belastat kroppen, vem du är, när du ska träna nästa gång? Listan kan göras långt. Men generellt vet du säkert vet är protein kroppens byggstenar och kolhydrater hjälper till att ge dem ”skjuts in i systemet”, därför bra att äta något som innehåller detta, men det behövs inga jättemängder och måste inte ske på sekunden efter träningen. I alla fall inte som motionär. Då kommer du långt med att 1. äta något, 2. välja efter vad du gillar. Ska du äta en huvudmåltid inom den närmsta timmen behöver du inte ta något mellanmål om du inte vill, annars är några förslag en banan, macka, ett ägg, ett glas mjölk, en proteindrink, en bulle – eller Petter Mennings bön- och bananbröd?
Du minns kanske att jag berättade om min intervju med elitkanotisten Petter Menning för några veckor sen? En förebild för mer än sina idrottsframgångar. För att träna på samma nivå som Petter ställs högre krav på maten – att äta för att hålla sig frisk och maximera återhämtningen, med målet att bli bättre. Samtidigt värnar Petter om miljön och hälsan och ville dra ner på sin köttkonsumtion, men visste inte hur han skulle äta för att få i sig allt han behövde. Det var då han inledde sitt samarbete med det italienska matvaruföretaget Di Luca & Di Luca. De lärde honom att laga god och näringsriktig medelhavsmat med mycket fokus på bönor och linser.
– Jag blev medveten om att bra kolhydrater, som pasta, ris eller gryner, i kombination med baljväxter, ger kroppen fullvärdigt protein. Då kan man dra ner på köttätandet och ändå bygga muskler – även som elitidrottsman.

Vegetarisk mat behöver inte alls vara krångligt och gott är det dessutom, som det återhämtningsmål Petter Mening fyller på med efter träningen. Ett bön- och bananbröd som du snabbt mixar ihop till ett bröd med optimal sammansättning av protein, kolhydrater och fett. Dessutom smakar det väldigt bra och är ett smidigt mellanmål på språng.
Jag modifierade receptet lite och klickade ut smeten i muffinsformar istället. Ännu enklare att ta med och portionera efter sug och behov.
Bön- och bananmuffins – bra att äta efter träningen

 • 200 g bönor (valfri sort, alt. kikärtor)
 • 2 bananar
 • 3 ägg
 • 2 msk kokosolja
 • 2 dl mandelmjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • ev. kryddor om du önskar, t.ex. med kanel eller pepparkakskrydda inför julen

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 200°.
 2. Mixa bönorna.
 3. Tillsätt bananer, ägg och kokosolja och mixa allt ordentligt.
 4. Blanda och häll i mjöl, bakpulver och eventuella kryddor.
 5. Mixa, klicka i muffinsformar eller två brödformar med bakplåtspapper och grädda i ugnen ca 25 minuter.


Söta, saftiga och goda! Rekommenderas. Nästa gång kan jag även tänka mig ha i hackad mandel och kanel för en julig variant.

Här från en frukost förra veckan – min bön- och bananmuffins och overnight oats.
God morgon!

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras