Kladdkakans dag?


I morgon är det kladdkakans dag!

Är det något du tänker fira? Hampus är pepp på att baka och jag smakar gärna hans verk. Kanelbullar kan jag leva utan, men inte choklad, så den här godsaksdagen firar jag mycket hellre. Egentligen tycker jag kladdkaka blir godast om den bakas någon dag innan. När du tar ut den ur ugnen fortfarande är halvt rinnande och ställer i kylen över natten. Då blir den perfekt seg i mitten, så ett tips är att baka ett av mina recept redan idag.

Jag har gjort många kladdkakor i mina dar, även ”professionellt” då jag jobbade i köket på KTH-Hallen. Bäst enligt min smak/experiment blir helt klart den traditionella på vanligt smör, mjöl och socker, även om andra varianter också är väldigt goda.

Med det här receptet på en hel långpanna blir kakan perfekt kladdig i mitten och med knaprig yta. Dessutom smidig att frysa in så att du bara kan ta fram en bit när suget sätter in. En kaka värd att fira tycker jag. Och ett tips om du vill lyxa till den ännu mer är att ploppa i bitar av choklad/Plopp/Dumle/Dajm/vit choklad eller liknande i smeten. Enjoy!

Megakladdig kladdkaka i långpanna

Ingredienser:

  • 400 g smör
  • 8 st ägg
  • 12 dl socker
  • 8 dl vetemjöl
  • 2 dl kakao
  • 3/4 dl vaniljsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 175°.
  2. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vaniljsocker och kakao och vispa med lägsta hastighet på elvispen.
  3. Tillsätt mjölet och sist smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll i en långpanna med bakplåtspapper i botten.
  4. Grädda i 175° i ca 40 minuter (kolla med jämna mellanrum mot slutet så att den inte är inne för länge/kort stund).

kladdkaka

Fler recept på andra sorts kladd/chokladkakor jag testat baka hittar du här:

9 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras