Följare v.s. vänner, proffsbilder v.s. mänsklighet

Kycklingen ska lagas, stöket efter morgonruschen plockas undan och gympaväskor packas upp.

I skrivandes stund, som är igår kväll när du läser. Då jag hade tvättat bort mascaran, krånglat av mig jeans och bh och fått på mysbyxor och raggsockar. Min dagliga ritual efter jobbet. Men efter en hel dags i olika digitala forum fick jag ett så starkt kall att skriva några rader till dig, innan mina bestyr IRL. Pusta ut och lätta lite på trycket, både för mig själv och kanske dig?

Jag snackar sociala medier. Vet hur lätt det är att drunkna på Facebook eller i Instagramflödet och tänker att du kanske också gör det ibland? Möts av många stora inspiratörer med 10 000-tals följare, med fantastiska bilder och starka budskap. Inte alltid allt detta samtidigt, men ibland. Jag älskar att ta del av detta, ser det lite som konst, följer många vänner jag även gillar i verkligheten och får ofta många bra idéer ur flödet att ta med till mitt eget liv. Men det beror på sinnesstämning.

Vissa trötta dagar händer det att jag får mindervärdeskomplex. Hjärnan tänker inte klart och jag glömmer bort hur jäkla bra jag har det. Hur bra jag själv ändå är. Det är då jag stänger ner eller använder tankestrategin jag byggt upp…

Följare v.s. vänner, proffsbilder v.s. mänsklighet

1. Hellre vänner än följare. Absolut kan det vara samma sak, men en riktig vän skulle aldrig avfölja dig för att du postar en suddig selfie. Och vem fasen hinner umgås med ens 100 vänner? Alltså finns det ingen anledning att bry sig hur många som följer dig så länge du inte får betalt för det.

2. Hårt jobb. Bakom de mest framgångsrika sociala kanalerna ligger ofta många timmars arbete. Framför kameran, att redigera foton, formulera smarta texter. Och kanske även en inre press att få x antal likes? Det är människor som tjänar sitt levebröd på sociala medier, eller indirekt, vilket kräver helt andra insatser än för dig med ett privat konto. Glamouröst resultat, men inte alltid bättre än något annat jobb.

3. Mänsklighet framför påhitt. Det är i alla fall min åsikt och en trend jag tycker mig se. Att vi vill känna igen oss, se riktiga kroppar, vardagsbilder och höra personliga åsikter – utan filter. Tankar och känslor direkt ur livet. Att det kopplas till proffsbilder är en annan 5a..

Jag älskar foto, älskar känslostarka bilder, vilket hör samman med min konstnärssjäl. Därmed gillar jag även att ta del av sociala kanaler som bjuder mycket på detta, men inte bara. Så proffsiga som de foton du ser i det här inlägget är det sällan jag själva använder.

En dag för ett par veckor sen fick jag hjälp att fota ny headerbild till bloggen av två duktiga fotografer som praktiserar hos United Influencers. De två nedersta bilderna har Åsa Glifberg tagit och den översta Martin Beck. Superfina tycker jag, även om jag inte skulle vilja bygga hela mitt Instagramflöde på proffsbilder. Jag gillar även det spontana, personliga. Skulle aldrig ha tid (eller råd) att ta ta hjälp av fotografer för alla mina inlägg.

Vad jag vill komma till är att vi måste lära oss att konsumera sociala medier på ett sätt vi mår bra av. Lära oss se bortom ytan. Förstå skillnad mellan följare och vänner, proffsbilder och mänsklighet, att ha sociala medier som sitt levebröd och som hobby. Och blir det jobbigt – ta en digital paus. Det gör jag ibland, för verkligheten är alltid viktigast.

P.S. De tre bilderna i det här inlägget väljer jag just nu mellan till en ny headerbild, men det är assvårt. Vilken tycker du skulle passa bäst? Tacksam om du vill hjälpa mig att välja med en kommentar här eller på Instagram. TACK på förhand! Kram. D.S.

30 kommentarer
 1. Jag kan mer känna att beteendet egentligen är ganska stört… En fredagskväll… God mat och titta på idol. Reklam…. Vad gör man? Tar fram mobilen för att se vad Andra gör…?!? Jag måste skärpa mig! Men varför kan man inte låta bli?
  Alla dina bilder är fantastiska! Det är lite vad Du vill förmedla. Bilden där du springer så tänker man direkt att detta är en löpning/träning blogg. Det fattar man även med den sista med kettlebell men just att du ser mot dina läsare. Den andra bilden tittar du bort.
  Gillar den du tittar mot oss 😊

  1. Linda – tror det är gemensamt för de flesta av oss. Nutidens konstanta underhållning..
   Tack snälla för dina synpunkter! Blir allt mer säker på vilken jag ska välja.. 🙂

 2. Jag älskar den där du springer, säkert eftersom jag själv älskar löpning. Annars är den längst upp väldigt vacker. Bra inlägg om sociala medier och dess påverkan på oss . Ha en fin helg söta Anna!

 3. Jag tycker kettlebell- eller löpbilden. Den första är snygg och har fint ljus men det känns, för mig, att du tittar lite för mycket bort. Det blir som en vägg istället för inbjudande, om du förstår hur jag tänker.

 4. Gillar alla bilderna, men den där du håller en kettlebell tittar du på den som läser och på nåt sätt säger hej, välkommen. De andra känns som klockrena bilder till ett reportage.

 5. Hej,
  Alla bilderna är fina, men jag tycker den sista, där styrketräningen är med och du ser både finurlig, glad och lycklig ut😊

 6. Alla tre bilderna är jättefina, men som profilbild skulle jag ha valt den sista. För att du tittar rakt in i kameran på den. Eller rakt på läsaren 🙂 Apropå sociala medier är det verkligen lätt att drabbas av ”additionsångest” och tycka att man borde hinna och lyckas göra en massa saker som andra gör. Och fast man vet att det bara är en väldigt begränsad del av andras verklighet man tar del av på sociala medier så påverkas man ju av det man ser. Tänkte jag skulle försöka skriva mer även om det ” inte så lyckade”, men det är ju liksom inte lika kul att skriva om. Eller fota. Och apropå foton, det är ju inte så lätt att vara nöjd med sitt eget vardagsrum eller solnedgången man har framför ögonen när man jämför dem med photoshoppade och filter-bearbetade alternativ… 🙂

  1. Tack för din synpunkt Camilla. Jag håller med 🙂
   Jo, jag vet. Det är såklart inte alltid kul att skriva om sina sorger, men vi måste helt ”enkelt” sluta jämföra oss och inse att alla har lika kämpigt ibland. Och gällande bilder – vissa lever av sina konton och har därmed högre krav. Inte alltid ett lättare liv..
   Kram och tack för att du delar med dig!

 7. Viktigt och härligt inlägg! Jag tycker den sista bilden är bäst eftersom du ler, samtidigt som man förstår att det är en blogg om bl a träning 😊

 8. Jag gillar den sista bilden bäst – för jag ser Dig mest på den. Och du ser glad ut.
  Men Du ska bestämma vad Din magkänsla säger ❤️

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras