6 yogapositioner och varför de är bra för dig

Olika yogapositioner

Så fantastiska för det mentala på många sätt. För att stressa ner, bli kompis med kroppen och alla runt omkring. Jag har skrivit många inlägg om de psykiska fördelarna jag upplever med yoga och det finns ju även många fysiska. Här om hur bra det är med rörlighetsträningen du får vid yoga, som kan hålla dig skadefri och minskar begränsningarna vid annan träning. En annan positiv fysisk effekt är att du lär dig djupandas, vilket alltid är bra att kunna – även utanför gymmet eller löpspåret. När barnen bråkar till exempel, djupandas. När chefen skickar mail efter mail med nya arbetsuppgifter, djupandas. När mobilen dränks i regnet (true story), djupandas. Sen har vi de rent styrke-, stabilitet- och rörlighetsmässiga.

Många yogapositioner är rena rama styrketräningen och du behöver inte vara en dedikerad yogi för att ta del av dem. Smyg in i din övriga träning eller prova några positioner hemma för att bygga stabilitet kring vissa leder samtidigt som du mjukar upp på andra ställen. Här är sex exempel från mina senaste yogapass där kameran åkt med.

Purvottanasana

Omvänd planka, som öppnar upp framsidan och stärker baksidan. Som du hör på namnet spänner du hela kroppen, såväl ben som rumpa och mage, likt en planka. Tänk att höften ska upp och skulderbladen ihop så att du sträcker ut bröst och framsida axlar. En skön och snäll övning, speciellt bra för oss kontorsråttor.

Halasana

Plogen. En position som sträcker ut främst ryggrad och skuldror, lugnar hjärnan, stimulerar de inre organen, stänger igen framsidan och öppnar upp baksidan av kroppen. Ta det dock lugnt om du är nybörjare och stanna med benen där det känns ok.

Adho Mukha Svanasana

Nedåtgående hund. Den kanske vanligaste av alla yogapositioner som både stärker och stretchar en stor del av kroppen. Adho betyder att ha ansiktet nedåt och svana betyder hund. Ställningen ska alltså likna en hund som stretchar med huvud och framben ner och rumpan upp. Fördelar förutom att den ger dig styrka i armar och ben, stretchar axlar, baksida lår, vader och händer, är att den ger energi. Kan dessutom lindra huvudvärk, trötthet, ryggont och lindrar stress – som de flesta yogapossitioner.

Natarajasana

Dansaren. En bakåtböjningsposition som både stärker och sträcker ut axlar, bröst, lår, ljumskar och mage. Den förbättrar även balansen, hållningen och ökar din rörlighet i bröstpartiet och höften. Om du tycker det är svårt att balansera, ta hjälp av en vägg med den främre handen.

Utthita Trikonasana

Tringelpositionen. Stretchar och stärker lår, knän, vrister, höfter, ljumskar, hamstrings och axlar. Den stimulerar även magens inre organ och kan förbättra matsmältningen, liksom lindra klimakteriebesvär, ryggont, särskilt i en graviditets andra trimester. Jag hittar även information om att den är terapeutisk för ångest, platta fötter, infertilitet, nacksmärta, benskörhet och ischias.

Utthita Parsvakonasana

Utvidgad sidovinkelsposition. En position som öppnar upp hela sidan av kroppen samtidigt som den skapar kraft genom benen och är grundande. Den bygger upp uthållighet och styrka, stimulerar magens inre organ och stretchar ben, knän, vrister, ljumskar, ryggrad, midjan, bröst och axlar. Se till att ha ett öppet bröst och en rak rygg och var extra noga med att det främre knät inte faller in eller ut.

Brukar du yoga? Har du några favoritpositioner?

4 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras