Matinspiration och svar på följarfrågor


Godmorgon med en skål chiapudding, banan, keso, vaniljkesella, frön och nötter. Min frukost igår morse och idag blir det något liknande. Desto längre tid var det sen jag bjöd på matinspiration här i bloggen, så det känns passande samtidigt som jag svarar på några era frågor om kost.
Men först vill jag tacka för alla fina kommentarer till inlägget om förändringar. Jag blir helt varm inombords när jag läser dem. Att det är så många som skriver, precis när jag behöver en klapp på axeln som mest. Det löser sig med tiden och jag har lätt att hitta ljusglimtarna i olika situationer, men jag vill ändå inte hymla med att livet inte alltid är en räkmacka – även om det ofta är vad som hamnar här i bloggen. Även ätbara varianter.
Inte den här gången däremot. Det hittar du istället i inlägget om gott vi åt på Åland eller här, den perfekta räkmackan. Nu lite blandade matbilder från det vi ätit senaste veckan och svar på följande frågor.

Följarfrågor från Instagram om mat:

milov12: Din syn på kost, dieter?

Mitt svar: Det mesta av min syn på kost och dieter har jag redan skrivit i det här inlägget. Jag tror inte på mirakeldieter utan på att hitta en personlig ätstil där du både mår bra fysiskt och mentalt. Inte helt lätt, jag vet, men det bästa är att prova dig fram.

ulrikaundvall: Kostförslag! Den mat du lägger upp på bloggen ser ju alltid så aptitlig ut! Man vill liksom laga allt!

malin_osterlund: Tips på sommarmat, gärna vego eller vegan som även passar barn. Inspirationen tryter här hemma..

De två sista önskningarna försöker jag tillfredsställa här..

Matinspiration


Tortilliabröd är typiskt bra att ha hemma (om du inte vill göra eget). Det har lång hållbarhet och är perfekt att exempelvis fylla med köttfärsås, tonfiskröraägg, avokad och keso eller som här – bred på tomatsås, strimlad kalkon, champinjoner, räkor och ost. Sen in i ugnen på 250° i ca 10 minuter. Färdiga pizzor som alla i familjen kan pynta själva, utan köttpålägg för den som är vegetarian/vegan.

Sallad är också tacksam sommarmat där alla kan plocka åt sig det den gillar. Här med grillad kyckling, halloumi, avokad, fetaost, broccoli, bearnaisesås med mera.

Och här en enkel variant med tonfisk. Stekt bladspenat med rödlök och fetaost. Kokta ägg, ponzu mayosås och färsk frukt till efterrätt.

Pitabröd är också tacksam snabbmat. Fyll med pulled something, köttfärssås eller en biff, till exempel av quorn för vegansk variant. Med alla tillbehör, såser och grönsaker är det ingen som känner skillnad mellan kött/icke kött.

Fläskfilé inlindad i bacon är också en festlig maträtt för oss köttätare. Stek filén i en stekpanna så att den får yta, salta, peppra och linda in i bacon. Sen in i ugnen på 225° i ca 25 minuter (kontrollskär då och då i köttet så att det blir genomstekt). Servera med exempelvis potatisgratäng eller ljummen potatissallad.

Men allra smidigast tycker jag plåtmat är. Dels eftersom den tillagar sig själv inne i ugnen, dels eftersom det är lätt att laga mycket som blir över till matlådor. Eftersom vi storhandlat i torsdags passade jag på att ”laga upp” flera maträtter på en gång när jag hade andan uppe igår. Lax med ugnsgrönsaker och potatis, samt hamburgare med/utan ost. Här hittar du 16 andra praktiska maträtter i ugn på en plåt.
Hoppas det här kan ge lite inspiration till din matlagning framöver. Kram och trevlig helg!

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras