Om jag bara hade en dag kvar att leva..


Du kan bara leva ditt eget liv. I din egen verklighet där saker och ting varken blir sämre eller bättre för att du jämför den med hur andra lever. Men det finns ändå något så vackert som empati. Medkänsla, en förmåga att sätta sig in i andra levande varelsers tillvaro. Glädjas över andras framgång, känna smärta med dem som lider och därmed kanske du får upp ögonen för din egen situation.
Jag hade redan fått idén att skriva om att så mycket av det jag älskar i livet ingick under en och samma dag, i torsdags hos Milla med familj. Men sen, hemma sent med en lycklig känsla i bröstet, kom beskedet. En annan vän har cancer. Från skratt till oro och tårar på en sekund. Tumören är som tur är godartad, men ändå. Den lömska sjukdomen är inget att leka med..
Med ens fick dagen på Ingarö ännu mer glam över sig. Utan vare sig häftiga nyheter, endorfinkickar eller stordåd, men med mycket av det jag faktiskt skulle fylla min dag med.

Om jag bara hade en dag kvar att leva..


..skulle jag dricka te och prata med någon som lyssnar. Länge. Jag och Milla satt i den sköna relaxhörnan vid poolen, vilade i solen och avhandla både nuet och planer för framtiden. Men framför allt hur vi mår. På riktigt. Att öppna sig och försöka sätta ord på sina innersta känslor gör en gott, om du pratar med någon som bryr sig.

..skulle jag vara nära mina barn. Göra allt för att höra deras skratt, sno åt mig kramar och berätta för dem hur mycket jag älskar dem. I torsdags tog kompisarna över och storbarnen ville vara kvar hemma, men vi fick vårt gos på morgonen och innan läggdags. Och att se dem friska och glada är det bästa en förälder kan få.

..skulle jag vilja röra på kroppen ute i naturen. Känna hur musklerna jobbar, pulsen slå och svett sippra fram i pannan. Dra in dofterna, känna vinden i håret och storheten från skogen. Jag och Milla tog en rask promenad på kuperade stigar, mycket för att fortsätta prata, men oavsett ansträngningsgrad – träning skulle absolut ingå på min sista dag. Helst tillsammans med en eller flera betydelsefulla personer.

..skulle jag klä upp mig. Inte i träningskläder nödvändigtvis, även om linnet från SOC som jag fick låna av Milla är snyggt. Hur är egentligen oväsentligt, men i något jag trivs. Som skulle göra dagen festlig.

..skulle jag äta gott. Även det tillsammans med personer jag älskar. Som vid vår grillmiddag i torsdags. Där dukade vi upp både hamburgare, kycklingfilé, halloumi, grönsaker, pommes och annat härligt. Och till efterrätt hade jag rört ihop en kladdig kladdkaka som vi åt med glass. Choklad skulle definitivt ingå min sista dag.
..skulle jag vilja ringa alla människor jag känner och berätta vad de betyder för mig. I alla fall de närmaste, men eftersom det skulle ta hela dagen kunde jag skriva meddelande i mina sociala kanaler också. Be alla vara rädda om sig själva och varandra. Be dem öppna ögonen och se allt fint de har omkring sig, istället för att jaga lyckan på annat håll. Be dem göra sitt bästa för att njuta av livet, visa sina känslor och se andras.
Så som jag gör här i bloggen nu. Till dig. Det är fullt mänskligt att inte gå runt och tänka på liv och död varje dag.  Att skälla och gnälla på dom du älskar, att längta efter något annat, trots att du redan har det bästa. Men ibland är det bra med en påminnelse som får en att vakna ♥
Vad skulle du göra om du bara hade en dag kvar att leva? 

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras