Kom igång och behåll motivationen – 12 tips


Haha, se bara hur nöjd jag är över mitt eget kom igång vid skivstången igen. Någon dag brukar räcka för att jag ska längta efter tunga lyft, så efter nästan två veckor var jag som ett barn på tivoli igår. Feta viktplattor och uppradade kettlebells – musklerna riktigt spratt av glädje. Som när en fastspänd häst släpps ut i hagen och äntligen får använda sina superkrafter.

Efter sovmorgon och frukost gick jag för att träna ett tyngre pass än på länge. Med utfallsgång, marklyft, hip thrust, front squat och andra powerövningar. Så roligt, speciellt full med all energi efter lediga dagar och full av längtan. Men som jag nämnt tidigare har det tagit flera år för mig att få det här självklara behovet och suget efter träning som jag har.

Min erfarenhet efter ett långt arbetsliv inom träningsbranschen är att många har lätt att hålla motivationen uppe med tanke på specifika mål. Som inför ett lopp, att komma i form till bröllopet eller sommaren. Och när målet är nått är det svårare. Känner du igen det? Tomhetskänslan, att det inte känns lika meningsfullt att träna? Det är där jag tror på att hitta rörelsenjutning, glädje och/eller det sköna runtomkring träningen. Att fokusera på hälsa istället för fitness eller prestation.

Så, hur kommer du dit? För dig som har svårt att komma igång eller har tagit en träningspaus under sommaren ger jag här repris på en lista inför en eventuell nystart. Du kanske precis börjat jobbat, eller pågår semestern för fullt och önskar en guide till när det är dags? Det är ingen rock science, men kanske något av tipsen känns träffande? Kan få dig att ta klivet över tröskeln mot en höst full av energi..

Kom igång och behåll motivationen – 12 tips

 1. Fundera över vad du tycker om. Vad ska du träna? Vad tycker du är kul? Och i vilken miljö? Utomhus, hemma (massor av träningstips för det här) eller på gym? Kolla upp olika löpspår, utomhusgym eller inomhus, om du inte redan har ett träningskort. Fråga andra eller googla efter närliggande träningsställen på webben.
 2. Tänk praktiskt. Ju enklare det är att ta dig till träningen, ju mindre tid, packning och prylar som krävs – ju lättare är det att träningen blir av. Hur ser din vardag ut? Kan personer i ditt nätverk hjälpa dig att barnvakta/skjutsa någon dag i veckan? Finns det gym på jobbet? Funkar transportträning? Läs om hur du pusslar in träning i en full agenda.
 3. Sänk kraven. Har du specifika träningsmål – låt ett eller två pass vara resultatinriktade och övriga njutpass, extra viktigt när du kommer igång. Och har du inga prestationsmål kan du helt gå bananas på det du tycker är roligt. Tänk ”all rörelse räknas” snarare än att du ska lyfta si och så tungt, springa x km o.s.v, speciellt om du har varit utbränd/lider av prestationsångest.
 4. Avsätt träningstid som din lyxiga egentid som inte går att ändra, precis som du gör för jobbmöten. Planera in runt 2-3 gånger i veckan i kalendern, d.v.s. inte för många så att det känns stressande. Hellre då att det blir ett par bonuspass om tid finns. Värdera din tid högt. Because you´re worth it!
 5. Planera och sätt upp mål. Behöver inte vara en tuff tävling – att ”må bra” räcker som mål, men bara du hittar något som känns peppande. Ett mål ska vara för dig själv, utmanande men realistiskt och något du verkligen VILL. Läs mer om målsättning här, och fråga dig själv varför du vill träna? En bild du gärna kan ”klistra upp bredvid sängen” som en daglig reminder.
 6. Vet du inte säkert vad du vill träna eller har ett speciellt mål – testa olika saker för att få upp träningssuget tills du hittat något du tycker om. Ofta kommer det nya gruppträningsklasser till hösten och kanske är det något för dig? Eller byt träningsform helt. Börja springa istället för spinning om du mår bra av att vara ute i naturen. Strunt i trenderna och gör det du tycker är kul så är det lättare att hålla i träningen och njuta extra mycket.
 7. Boka upp en tid med en instruktör/PT på gymmet första dagen. Berätta för honom/henne om dina mål och du får ett program och slipper ”hatta runt” och vet hur du ska göra på en gång.
 8. Eller kontakta en kompis, sätt upp gemensamma mål och synka era kalendrar för att träna ihop under hösten.
 9. Ladda ner en rolig app (20 tips) att registrera din träning med. Ett hett tips är även nya appen Mized som jag berättade om här.
 10. Boka ett inspirerande konvent eller träningsresa, som Frisk & Stark Familj-resa till Mythos Beach tillsammans med Apollo under höstlovet 30/10 – 5/11, eller något av de som Träningsevent.se arrangerar.
 11. Köp nya träningskläder och skor som du trivs i. Så sköna och snygga att du bara MÅSTE använda dem!
 12. Känns det fortfarande motigt? Läs mina 12 motivationstips och försök muta dig själv att träna de första veckorna. Det tar ett tag innan du kommer in i en ny vana, men så länge det är ett självvalt beslut att komma igång lovar jag att du snart kommer älska den. Ja, för träning ger verkligen lyckoendorfiner som du inte kommer kunna vara utan.

Yeah! Kom igång och kör. Du kommer inte ångra dig..

Fler lästips för dig som söker motivation till att träna

» Smart planering för träningsresultat och att må bra.

» Nyckeln till träningsmotivation.

» Våga bemöta smärta och nå framgång.

1 kommentar

  Berätta vad du tycker

  Din e-postadress kommer inte publiceras