Fjällens mäktighet och bilder från en strålande utomhusdag

I en tid då vi kan kontrollera det mesta vi gör är fjällen en av de sista utposterna. Här kontrollerar vi ingenting alls och vi älskar det. Känslan av att något är större än oss själva fascinerar oss och vi behöver det.

Så skriver Sara Rönne i artikeln om fjällen till senaste SportHälsa. En så klockren beskrivning som jag upplevt hela min uppväxt och nu under våra hemvändarresor, utan att jag kunnat sätta ord på känslan. Det sköna med att landa i ett beundransvärt och respektingivande landskap, som vänligt och vackert tar makten över det du gör.
Snöstormar som slår ut strömmen så att vi får grilla i öppna spisen och tända levande ljus i hela huset om vintern. Flera dagars regn som skjuter upp slåttern och annat arbete på gården. Eller strålande dagar som bjuder in till heldagar utomhus. Som den i lördags, då vi ”passade på” hela dagen.
Vädergudarna och naturen har makten över oss med sitt snabbt växlande väder och utmanande terräng. Ta det här med träningen till exempel – här anpassar jag mig ofta efter om det är ”torrt och fint att springa i skogen”, var jag kan få ”som mest solnjut” under en runda eller allt annat vi ska hitta på om dagarna. Vanligtvis lugnare träning om jag ska hålla igång med familjen, men ibland blir det som det blir och bra ändå. Ena dagen avkoppling och knapp ett steg utanför dörren. Andra över 2 mil, varav hälften i gummistövlar..

I lördags fick vi äntligen en sådan där fantastiskt solig dag som vi såg till att utnyttja maximalt. Jag vaknade som vanligt före alla andra och startade med att springa en timme. Då fortfarande lätt regn och moln, men sen sprack det upp allt mer och vi bestämde oss för en fisketur upp på fjället.

Jonas körde sexhjuling med all packning och de fyra barnen medan jag och mina föräldrar gick de ca 4 kilometrarna. Rakt upp från Lassebacken till Kvarntjärn där vi hängde hela dagen.

Hampus var den enda av oss som fick fisk, så stolt och glad. Vi övriga fick mest bottennapp, men själva fiskandet var mer en täckmantel för att komma ut. I alla fall för mig och resten av familjen var också nöjda. Jonna hittade till exempel snygga stenar med glitter på och jag njöt av att kunna dricka vatten direkt ur tjärnen.

Och av dofterna, vinden som höll knott och mygg borta, av solen som glittrade i vattnet och sällskapet.

Vi grillade och chillade ända tills Junior trampade ner stöveln i vattnet och Jonna fick skavsår. Då packade vi ihop och jag knatade hem i sällskap av föräldrarna igen. Även det en del av njutningen, att gå i lagom takt, studera blommor, dricka vatten ur kallkällan (ett ställe där rent vatten tränger upp ur marken), spana efter korna på grönbete och prata om allt möjligt. En sträcka som var lika lång som den jag sprang på morgonen, men mindre tidskomprimerad. Mer naturlig rörelseglädje, fjällkraft och ett tempo där du hinner ta in omgivningen.

Och utomhusdagen tog inte slut där. Efter middagen spelade vi kubb tills knotten vann. Då fortsatte vi beundra det magiska kvällsljuset inifrån istället. Naturen och dess varelser har makten över oss, som sagt.

Jag tror att många av oss mår bra av att släppa kontrollen ibland, något du lättare gör i fjällvärlden med alla sinnen påkopplade. Som jag skrev för någon vecka sen – naturen struntar fullkomligt i dina meriter, hur du ser ut, vad du har och gör. Snår, stenar, lera, branta backar, vind och vatten utmanar dig fysiskt, samtidigt som du kan slappna av i själen. Vara dig själv, i bästa version.
”I fjällen är allt större än dig själv” och större än alla bekymmer. Problem förminskas i jämförelse med naturens storhet, stressen rinner av och det är lättare att andas. Space ♥

6 kommentarer
    1. Mari – ja, visst gör hon! Och den dagen var verkligen fin. Sticker ut lite extra då det mest regnat medan vi varit här. Extra minnesvärd just därför 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras