Sams på semestern – 8 knep från ett regnigt Jorm

Regnet vägrar att ge sig här i Jorm.

Det blåser så hårt att linan trasslade ihop sig flera gånger då vi gjorde ett försök att fiska igår. Och isande kallt var det. Vantväder. Efter Hugos födelsedag i måndags har det varit runt 9°C, mulet och regnat till och från varje dag. De första dagarna skönt och avstressande, men nu börjar vi bli rastlösa. ”Det finns inget dåligt väder”, sant, men det finns bättre. Allt blir så mycket lättare när det går att vara ute hela dagarna utan att bli blöt och frysa. Solen gör alla glada och minimerar irritation.

Semester är en härlig tid, men även påfrestande att plötsligt leva 24 timmar om dygnet ihop med människor med olika vanor och viljor. Hur mycket du än älskar dem alla. Det spelar egentligen ingen roll vilket väder det är, tjafs blir ändå alltid efter en tid, men ännu mer när vi trängs ihop inomhus. Pre tonåringar som vägrar släppa sina smartphones, småbarn med överskottsenergi som tas ut på varandra, vuxna som muttrar över hur ”synd det är att inte kunna” det ena och andra. Det ”som vi gjorde år xxxx”.

Känner du igen dig? Oavsett om det är strålande sol, vilket också kan leda till gnabb p.g.a. svettigt och olika viljor. Här är mina knep för att hålla sams och få en så trevlig semester som möjligt ihop med nära och kära.

Sams på semestern – mina 8 knep

1. Acceptera varandras olikheter. Vi är olika och kan inte ändra på varandra, men visa respekt och försöka förstå varandra. Låt alla vara med och bestämma/göra sin röst hörd. Både när det kommer till mat, utflykter och annat. Med flera lediga dagar ihop kan alla få vara med och tycka till.

2. Coola ner. Alla har som sagt olika behov. Vissa vill att det händer något hela tiden, andra gillar att ”bara vara”. Försök hitta en kompromiss och om någon sätter sig på tvären – låt hen va! Det finns ingen regel om att alla måste göra allt tillsammans hela tiden, bara för att ni är lediga ihop.

3. Hitta ändå på saker. Det behöver inte vara så stora projekt om du har småbarn eller behöver lugn efter en hektisk vår. Ett besök till närliggande sevärdheter eller bara en promenad in i skogen kan ge spänning i tillvaron.  Ofta är det innan ni kommit iväg som är besvärligt, därav kan vissa (speciellt halvstora barn) sätta sig på tvären, men minnet av det ni gjort gör alltid projektet värt. Försök ha tålamod under proceduren innan ni är iväg.

4. Hjälps åt. Förhoppningsvis kommer detta naturligt, men om inte – turas om med att sova ut på morgonen, att fixa mat, passa barn, handla och annat. Kör varannan dag eller liknande så blir det ingen diskussion.

5. Skit i klockan. Är det något som är skönt att slippa på semestern så är det att passa tider, det har de flesta av oss nog av i vardagen. Att samlas vid måltiderna är alltid trevligt när ni har möjlighet, så låt t.ex. frukost och middag vara de enda hållpunkterna. Vill några hitta på olika saker på dagen är lunchen lättare att hållas ”fri”, utan tid att passa.

6. Ge varandra space. Se punkt ett. Alla har olika intressen och är olika sociala. Vissa av oss behöver mer tid för sig själva och sina intressen. Ta det inte personligt om någon går undan och vill vara ifred.

7. Överraska. Speciellt med längre tid på samma ställe kan det ge en kick till förhållandet med något oväntat. Bjud ut på middag på tu man hand med den du älskar.

8. Få in daglig rörelse. Oavsett hur – både stora och små mår bra av att röra på sig varje dag. Träna tillsammans eller turas om. Pausa alla skärmar och skicka ut de som inte självmant rör på sig. En studsmatta, bollar, cyklar etc. är perfekta för spontan rörelse, liksom olika utflykter.


Ett besök till Brakkåfallet är en stående tradition varje sommar vi är här. Lagom promenad för alla åldrar och häftiga vattenmängder, speciellt nu när det regnat så mycket.

Hur gör ni för att hålla sams på semestern? Hjälp mig gärna att fylla på listan med dina egna knep.

5 kommentarer
  1. Mari – ja, man får göra sitt bästa. Familj är inte som vänner, de är inte självvalda, men (av de flesta) älskade. Bra att hitta lösningar för att må så bra som möjligt ihop.
   KRAM tillbaka!

 1. Jag är extremt morgonpigg o på redan då jag vaknar av mig själv i ottan. Min man är nattmänniska o seg o svårstartad på morgonen. Vi har löst det så att jag läser DN och dricker kaffe till 9 (brukar hinna städa eller vika tvätt oxå🤣). Vid 9 då hans klocka ringer går jag in o pussar honom hejdå, ställer fram kaffe o tidning sen går jag på promenad i en och en halv timma. När jag kommer hem är vi i samma mood😊. Ett tag tyckte jag det var sååååå jobbigt med denna skillnad- led mig igenom helgkvällarna för att inte vara trist. Men nu struntar jag i det- är jag trött går jag och lägger mig och njuter av det. Lika mycket njuter mannen av sin egentid då. Så kämpa inte emot olikheter, utan se till att acceptera dem. Bonus: när barnen blir äldre tar han sena hämtningar då jag genom alla år tagit tidiga mornar. Win win om man som par kan släppa prestige, prata om olikheter o nyttja det till en bra sak så man blir starkt team❤️ O extra gilla på att dela upp sig, alla vill inte allt alltid.

  1. Camilla – precis så är det i min familj också. Jag är morgonpigg – mannen kvällspigg, därav aldrig någon diskussion vem som ska träna när. En stund för sig själv är nyttigt och speciellt på semestern hinner man få tid tillsammans ändå.
   Ha en fortsatt fin sommar!

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras