Från hett långpass i Stockholm till kall kortdistans i Kännåsen – kontraster


Det blev inget jobb på distans från Almedalen som det från början var tänkt – det blev jobb från Jämtland under Storsjöcupen. Hugos fotbollslag är med och möter lag från hela världen precis som förra året. Jonas och Hampus är med under dagarna, medan jag sitter i min vän Kattis hus och jobbar. Junior och Jonna är kvar i Stockholm hos syster Mia där mina föräldrar passar dem och småkusinerna, så hela familjen är delad i 3. Har det bra på olika håll.

Jämtland är grönt och blomstrande så här års, otroligt vackert, men my god vilken chock jag fick när jag klev ur bilen ut i kylan. 11° och snårblåst, vilket i sig är optimalt för en som jobbar. Jag sitter bra här inne i stugvärmen med ett inspirerande landskap utanför.

Det är jag och Hampus som bor hos mina vänner i Kännåsen, medan Jonas och Hugo sover med laget inne i Östersund. Det är också saker jag är glad över med att vara här, att både få tid med min bästa vän och med min mellanpojke. Här kan vi prata ostört utan syskon som pockar på uppmärksamheten. Igår var vi ute till klockan 23. Hampus visade upp konster med fotbollen och på studsmattan i den magiska kvällssolen.


Här är optimala förhållande att coola ner. Svalt och knäpptyst om nätterna, förutom vinden runt knutarna, och jag sover som en gud. Igår vaknade jag 7.30, pigg som en lärka och jobbade några timmar medan Hampus sov vidare. Sen åt vi frukost tillsammans och senare tog jag en lunchpaus från SportHälsas sajt längs med byvägen.

Från hetta och långpass runt Brunnsviken på 18 kilometer, till betydligt svalare klimat och 5 kordistans på 5 kilometer. Fortfarande i Sverige, under samma sol, med samma löpben, men det behövs inte så mycket för att inse hur häftigt det är med kontraster. Långt och långsamt eller kort och explosivt. Med brännande sol eller isande vindar.
Det behöver inte vara en jorden-runt-resa, det kan räcka med att byta kaffe mot ett gott te en morgon, men olikheter öppnar ögonen. Får oss att uppskatta olikheter och maximerar känslan av det ena eller det andra. Samma samma blir en vana, gör oss blinda för det vackra och allt rullar på obemärkt. Precis som att du får nya resultat av ny träning får du mentala resultat (möjligtvis även fysiska) av att förändra annat i livet.
Har du också tänkt på det? Hur du påverkas av olika miljöer? Som vanligt har fjälluften och naturen en lugnande effekt på mig, trots att jag har endel jobb kvar att göra. Den här veckan blir en perfekt nedtrappning på stressnivån inför den riktiga semestern. Den som börjar i Jorm på lördag.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras