Tar SATS efter redskap och känsla – stor SATS-guide

Antingen kan du välja gym efter läget, priset, specifika pass, en PT, magkänslan eller… tadaaa – redskapen!

Om du som mig är en riktigt inbiten och kräsen gymråtta. Jag har haft träningskort på SATS ända sen jag flyttade till Stockholm år 2000, även då jag jobbat på andra gym. Det har alltid varit skönt att byta miljö från jobbgym till ”privat” gym. Och det bästa med gymkedjan är utbudet på träningsanläggningar. För det mesta väljer jag gym utifrån där jag befinner mig, alltså det mest tidseffektiva alternativet, men det händer att jag även låter utrustningen eller stämningen styra var jag tränar.
SATS Stadion där jag oftast tränar är ett väldigt lugnt gym med högt i tag och stora fönster. Det är nog därför jag trivs så bra där, men som sagt – jag har hittat fördelar med många center ur gymkedjan. Redan 2011 skrev jag en liten ”SATS-guide” med mina personliga reflektioner. Här kommer de igen för dig som missat + några tillägg. Det poppar konstant upp nya center, renoveras och så vidare.

Stor SATS-guide

 • SATS Odenplan. Ett center jag väljer då jag vill ha energi från dunkande musik och seriösa stammisar. Typiskt källargym, helt utan fönster med stora ytor. Gymmet med bäst öppettider och barnpassning. Även kallat (av mig) ”raggar-SATS”. Här hittar du hippa Stockholmare som vill synas. Allt från rossar till kändisar och tjejer som sminkar upp sig före träningen. Att spana på tjejer/killar är minst lika viktigt som att träna, något jag och Jonas är levande bevis på. Det var faktiskt här jag började dejta Jonas.
 • SATS SoFo (tidigare Medborgarplatsen). Hit går jag framför allt eftersom det ligger närmast jobbet, annars har jag ingen speciell känsla för det. Precis som Odenplan ett gym med barnpassning och helt utan fönster, men i flera plan. Här är det många byggare och seriöst tränande som slåss om järnhantlarna. Stånk och stön hörs ända ut på Kocksgatan.
 • SATS Stureplan. Ett gym jag tränar på allt oftare eftersom det ligger mellan hemmet och jobbet, har en skön maskin för baksida axlar och bra dipsställning. Backslickers och många kändisar tränar med sina PTs. Flera är stammisar och lokalerna nyrenoverade i flera plan.
 • SATS Stadion. Som jag skrev – det center jag gillar bäst på grund av de vackra lokalerna, ljusinsläppet, men även på grund av det sköna handtaget för att träna bröstryggen på bilderna här i inlägget. Och på grund generösa öppettider och barnpassningen där Junior och Jonna varit massor. Medlemmarna är en hel del äldre och Östermalms överklass.
 • SATS Gärdet. Ännu ett center jag gillar. Det ligger närmast mitt hem, har ljusa, rymliga styrketräningsytor och är fräscht.
 • SATS Hötorget. Länge sen jag var där, men ännu ett välutrustat källargym utan fönster. Här tränar folk som jobbar i centrala Stockholm före jobbet, på lunchen eller innan de åker hem.
 • SATS Rådmansgatan. Så nära crossfitcenter du kommer. Ett center där starka crossfitare hänger med en rymlig ”box” mitt i lokalen.
 • SATS Spårvagnshallarna. Det mest exklusiva centret i Stockholm där du måste betala extra för att få träna. Häftiga lokaler, duktiga PTs och hög trendfaktor. Själva gymmet är annars inte så stort och utrustningen som de flesta andra center.

Det här är alltså personliga reflektioner (med glimten i ögat) och de anläggningar jag själv brukar träna vid ibland. Sen händer det att jag även tränar på andra när jag är ute på äventyr. Ett center jag önskar provträna på framöver är det på Holliday Club i Åre, men det verkar få vänta. Förmodligen kommer inte jag kunna följa med till Workout Åre i år som jag alltid gjort, men vem vet. Kanske jag gömmer mig i bagageluckan när Jonas kör dit…
Du som också är SATS-medlem i gymkedjan – känner du igen mina beskrivningar?

Stadion med sitt perfekta bröstrygghandtag och ljusa lokaler. Jag kan gå dit bara på grund av det, men gillar också personalen och stammisarna som jag alltid pratar med.

Hur väljer du gym? Efter läge, känsla, människorna på gymmet eller utrustningen?

8 kommentarer
 1. Jag har tränat på SATS i Åre, härlig lokal! Dock tyckte jag airkondition var liiiiite för kallt inställd. Men högt i tak, fräscht, trevligt lixom! Tränar ej på Sats då jag bor i Svall! Men jag väljer gym efter där jag trivs, tillgänglighet i öppettider, där det är mindre folk etc.

  1. Joanna – det är kallt i Jämtland, kanske därför? 🙂
   Skämt åsido, verkar vara väldigt ljust och trevligt där. Hoppas få möjlighet att träna där snart.
   Instämmer på dina punkter för att välja gym, utom sista kanske. Ibland vill jag ha mycket folk eftersom det ger mig energi, men trängsel är såklart inte så kul.

   1. Fast jag tycker just airkondition är problem på flera gym! Inte bara i Jämtland😊
    Kör en upv på cardio så blir jag alltid lite nerkyld vid styrkn efter även om jag tar i ordentligt. Airkonditionen kan skapa lätt halsont om den är för hög.

 2. Har tränat på några olika gym, där jag tränade först så är det en tokskön stämning och ett trevligt gym, man känner sig sedd och har BRA pass. Kan minnas tillbaka med glädje, det var även där jag tränade inför mina halvmaror. Mitt andra hem under ett par år 🙂 Och, världens bästa spinning-instruktör!! (som tyvärr inte kör det längre, men jag var där och tränade efter jag hade avslutat mitt medlemsskap, bara för att få köra med henne!)
  Nu tränar jag på ett gym, där det inte alltid är bemannat. Så jag kan kliva in i pirncip när jag vill. De har två center där jag bor, och det är inte långt hemifrån mig. Just nu är jag mest i gymmet och löpband, så allt jag behöver finns! 🙂

  1. Elin – låter som att du fick en bra introduktion till gymvärlden. Känns sorgligt att du inte kan fortsätta träna där, men bra att du hittat ett nytt gym du gillar 🙂

 3. Intressant med SATS-jämförelsen! Själv körde jag länge på SATS City, bakom Åhlens – ett typiskt ”spring dit på lunchen och riva av ett Transformers- eller ett spinningpass, boka prick två veckor innan annars är du rökt”. När jag hade PT och kom dit kanske vid två eller tre så var det helt tomt istället! En undrar hur det är där på kvällarna (jag har bara dagkort). Ett artikel/test-tips till sporhälsa kanske är att testa de olika gymmen utifrån vad det kostar, uppsägningstid, olika medlemsskap, typiska pass, etc (det har ju gjorts förr men det kommer ju nytt hela tiden)- Nu finns det ju nån sorts app där en köper klippkort som gäller en massa olika gym eller pass?

  1. Nina – det var en riktigt bra ide! Kanske något inför hösten då flest köper gymkort. Tack för tispet!
   Och den där appen har jag också hört om & fått erbjudande att testa, men har inte blivit av (än?)

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras