Springa tusingar – fy tusan vilka bra löpintervaller

Ännu en raketvecka har passerat, ungefär i samma tempo som alla grymma löpare vid tusingar runt Humlegården i onsdags.

När inte mina arbetsdagar swischar förbi på kontoret gör de det vid mötet med våra läsare IRL. Den här veckan drog Salming Runclub powered by SportHälsa igång, lett av löpcoach Sigrid Andersson. Tajmingen var inte optimal vädermässigt med sur blötsnö och lerigt underlag, det som hade varit så soligt och fint dagarna innan, men det störde inte gruppen nämnvärt. Jag kan tvärtom tycka det är skönare med lite svalare än för varmt vid just löpning, speciellt när tuffa tusingar står på agendan.

Eller lugna. Som Sigrid var noga med att poängtera behöver inte intervallträning betyda kräkvarning. Det räcker med att du höjer ansträngningen på intervallerna så att det blir en skillnad mot ditt vanliga löptempo. Det finns alltså ingen anledning att pressa dig själv mer än vad din kropp kan göra sig tillgodo – alla små steg över comfort zone ger en personlig förbättringseffekt och elefantkliv är inte alltid bättre.

Däremot kan det vara svårt att hålla igen när motivationen är på topp. Jag blev så taggad av gruppens energi och som den tävlingsmänniska jag är tog jag rygg på min chef Oskar runt 1000-metersbanan. Ojojoj vad jobbigt det blev! Jag låg några meter bakom hela tiden och flåsade, det var ett bra tag sen jag sprang långa intervaller, men känslan efteråt – wow! Som jag skrev på SportHälsas sajt:
Löpintervaller är som att föda barn, fruktansvärt obekvämt ett par minuter, men fantastisk lycka och fina resultat efterråt i form av bättre kondition. Olika typer av intervallpass är perfekt träning för dig som vill flytta gränserna, bli snabbare och mer uthållig – något som är lättare med pusch av andra!”

Så varför är långa intervaller som tusingar eller tusenmetersintervaller så bra? Så här förklarade Sigrid:
– Om du ska springa millopp, halvmarathon eller marathon är tusenmetersintervaller bra att ha med i ditt träningsupplägg. Här springer vi långa intervaller i tröskelfart, det vill säga kontrollerad snabbdistans där du inte drar på sig mjölksyra. Det är ett bra sätt att träna för att kunna ligga på ett högre tempo under lång tid som vid ett längre lopp.

Så går tusingar / tusenmetersintervaller till:
Du springer något snabbare än ditt vanliga tempo i tusen meter. På en skala mellan 1–10 på uppskattad ansträngningsnivå 8. Sen vilar du eller småjoggar en minut och upprepar 3-10 gånger beroende på hur van löpare du är. En idé kan vara att börja med 3 för att sen öka med 1 till varannan vecka tills du är uppe på 4-6 stycken (lämpligt för en motionär).
Under passet i onsdags sprang vi intervaller i cirka 25 minuter där alla hann olika många, men samtliga fick bra träning på sin nivå. Jag sprang 4 stycken, det jag i princip alltid gjort vid mina tusingpass. Det har funkat bra inför mina långlopp, men nu är jag långt ifrån på samma nivå. Kondition går dock snabbt att träna upp och med löpgruppen känner jag mig mer motiverad är någonsin.

Du vet väl att det fortfarande är ok att hänga med oss på onsdagarna? Mer information om Salming Runclub powered by SportHälsa hittar du här. Det vore jätteroligt att få springa med dig som läser!

10 kommentarer
    1. Karin – ja, det har du rätt i. Jag skrev fel där. 2 mil tusingar vore extremt tufft även för eliten, haha… 🙂

  1. Ser så härligt ut! Försöker träna på bra som vanligt när jag är frisk, men dragits med den ena förkylningen/influensan efter varandra sedan Lidingöloppet. Alla träningsprogram och satsningar får läggas på is med jämna mellanrum. Känns så frustrerande när motivationen är på topp och det enda jag vill är att träna. Kan du inte skriva ngt om just detta dvs när vann/egen sjukdom/skador bromsar upp träningen med jämna mellanrum. Hade varit så skönt med lite pepp. Vill påpeka att jag alltid mått helt hundra när jag börjat träna igen, men så har något av mina barn smittat mig igen 🙁

    1. Lina – vad tråkigt. Och jag förstår dig! Har själv en strulande axel som jag skrivit endel om, men kanske inte om hur trist det är att inte kunna träna fullt ut. Det tycker jag, men med fokus på jobb & annat är jag ändå inte så deppig. Värre vore med högre träningsmål, något som vore ett bra tema på inlägg. Tack för tips. Ska se om det passar att skriva om framöver..
      Kram & krya på dig!

    1. Jasså. Lite jobbiga kan jag tycka, men vetskapen om känslan efter & att de verkligen gör skillnad för löpningen hjälper till att motivera 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras