Bakad sötpotatis med kalkon- och fetaostkräm


En arbetsdag hemma igår öppnade upp för en långsam men lättlagad lunch. Jag skulle både lämna och hämta barnen på förskolan, hade ett möte på stan och Salming Runclub Powered by SportHälsa på kvällen. Så för att spara ytterligare transporttid till Söder satt jag på hemmakontoret mellan hålltiderna och jobbade till doften av sötpotatis.

Jag hade länge velat prova bakad sötpotatis men när jag kommer hem trött och hungrig efter en arbetsdag går matlagningen ofta på rutin. Nya rätter glöms bort till förmån för den inarbetade vardagsmaten. Men när jag gick igenom kylskåpet för att planera inför kvällens sena after run-middag hittade jag även de fula sötpotatisknölarna, perfekta till lunch.

Till fyllning hade jag också passande ingredienser hemma. En färdigblanda vitlökssås, fetaost, kalkon och bladspenat.

Bakad sötpotatis med kalkon- och fetaostkräm

Ingredienser 2 portioner

  • 2 sötpotatisar (1 per portion)
  • 150 g fetaost 
  • 2 dl crème fraiche (kan bytas ut mot exempelvis gräddfil, matlagningsyoghurt eller keso)
  • ett par nävar bladspenat eller annat grönt
  • strimlad kalkon (uteslut för en vegetarisk variant)
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Tvätta sötpotatisarna och baka i ugn cirka 1-1 1/2 timme i 200°C.
  2. Skär ett snitt i potatisen när den är färdig och tryck med tumme och pekfinger i botten på potatisen så att den öppnar sig.
  3. Under tiden gör du krämen. Blanda smulad fetaost med crème fraiche. Krydda efter smak med salt och peppar.
  4. Lägg lite bladspenat och en klick kall kräm i varje potatis.


Gott och enkelt men kräver sin tid i ugnen. Tid då du kan passa på att göra annat där hemma. Som jag igår – med att jobba en timme. Eller på eftermiddagen att ägna dig åt barnen, packa inför morgondagen eller varför inte rulla ut yogamattan för en skön uppmjukning? Ja, det där med att döda tiden brukar inte vara så stort problem, eller vad säger du?

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras