SkiRun – nya trendsporten

langsdkidor_lindvallen17

Eller ny, SkiRun är min tradition sen gammalt.

Hemma i Jorm brukar jag ta skidor och stavar i ett stadigt grepp och jogga ner till skorterspåren på sjön. Åker min tur och springer sen hem med skidorna igen, uppför Lassebacken som en sista svettig slutspurt.

Här i Lindvallen gör jag likadant för att slippa ta bilen ett par kilometer bort till de större skidspåren. Vår stuga ligger uppe på en kulle vid Sälfjällstorget och ca 500 meter nedanför finns en mindre preparerad men ändå fin slinga. Det är alltså en bit att ta sig dit och att åka sidor går inte på den grusade vägen.

Mina pjäxor är bekväma och stadiga men lite halkiga så löpningen går inte fort, men perfekt som lugn uppvärmning. Framme vid spåren är kroppen redo, det är bara att knäppa på sig skidorna och glida ut.

langdskidor2_lindvallen17

Ännu mer löpvänliga pjäxor skulle behövas för längre löpsträckor, men annars tror jag på SkiRun som en blivande trendsport. Någon som vill utveckla den tillsammans med mig?

Som jag skrev på Instagram är jag en early bird som hellre tränar på morgonen än kvällen. För mig är det ultimata sättet att dra igång motorn, generera energi inför dagen och lugna ner nerverna. Det behövs extra mycket när familjen är tillsammans så mycket som här, både för att hantera syskonkärlekskonflikter och slippa hjärtattack när mina grabbar kastar sig utför backarna.

langdspar_salen17

Här hämtar jag både kraft och lugn. Igår morse med en brinnande soluppgång som tecken på att det skulle bli en fin dag.

En timme åkte jag runt och bara njöt. Lite stel i benen bara efter långpasset i söndags + all skidåkning dagen innan, men samma bekanta energi jag alltid får i fjällvärlden. Skidåkning är dessutom mjukare för kroppen än löpning och hittills har jag tagit det jämförelsevis lugnt. Precis vad jag vill ha just nu.

13 kommentarer
  1. Ja Camilla, det är bra spår både vid Sälfjällstorget och borta vid Experium. Här nedanför Sälfjällstorget (som bilderna är ifrån) är det inget elljus, men lugnare med folk och mer ”skogskänsla”. Jag har åkt 2 mornar där, helt själv mitt i skogen. Mysigt!

 1. Hej, Anna!
  Det här är inte en kommentar till inlägget om SkiRun, men hoppas på svar ändå! 🙂
  Jag har mer och mer gått över till helkroppsövningar när jag tränar på gymmet. Just nu har jag ett program med sex övningar, som tränar hela kroppen alternativt flera muskelgrupper. ”Normalt” styrketränar jag 3 gånger/vecka. Är det lämpligt att köra samma program vid alla tre tillfällena eller är det bättre att variera styrketräningen vi de olika passen?
  Tacksam för svar!

  1. Susanne – du kan absolut träna hela kroppen 3 gånger, men svårt att svara utan att veta ditt syfte med träningen. Är det för att bli vardagsstark eller tränar du mot något annat mål?
   Jag skulle däremot variera övningar i passen, även om det är helkroppspass allihop. Byt ut ett par övningar för motsvarande muskelgrupp eller kanske prova att byta ordning på övningarna. Ett annat alternativ är att du kör ditt program 2 ggr/vecka och det 3e kan du lägga lite extra fokus på speciella övningar/muskelgrupper du vill ge lite extra krut. Du kanske behöver stärka ryggen, coremuskler eller helt enkelt vill bli bra på något speciellt?
   Hoppas det här svaret kan ge dig lite idéer. Lycka till!

 2. Härligt Anna!
  Jonas Colting skulle säkert vara intresserad. Swimrun under sommaren och Skirun under vintern.
  Där har ni ett nytt samarbete! =)

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras