10 sunda semestervanor i vardagen

bad_grancanaria

Torsdag. Nästan en hel arbetsvecka sen vår solresa till Gran Canaria, men känslan sitter fortfarande kvar. Som jag nämnde igår, du kanske känner igen den där energin efter en tid med mer vila, mat och tid med människor du tycker om? Nya upplevelser och uppfräschade miljöombyte.

Aldrig mår jag så bra på alla plan som när vi reser iväg och gör något nytt. Kanske för att jag har lager av höga krav på mig själv i min vardag, på gott och ont. Lager som behövs för min drivkraft, men tröttar ut. Sen skalas de av när jag är ledig, kommer till en ny miljö och är omgiven av min älskade familj. Som en klok vän till mig skrev:

”Jag måste resa bort för att komma hem”.

Här tolkar jag ”hem” som att du kan vara den du faktiskt ÄR. Utan tunga lager av press, stress och trötthet kommer ditt sanna sköna jag fram.

Men det går snabbt att komma in i vardagskarusellen igen. Har du vanor i hemmet som du inte mår bra av krävs en stor dos vilja och envishet för att inte glida tillbaka i samma spår när vardagen kommer. På en ny plats, fri från vardagens ”måsten”, är det betydligt lättare att skapa dig den tillvaro du verkligen vill ha, men om vi bara kan få med oss ett par goda semestervanor in i vardagen vore guld för hälsan. En liten förändring gör stor skillnad på sikt!

Här har jag listat mina personliga semestervanor och tankar om hur du kan få in dem i ett liv med jobb/skola, eventuella barn, matlagning och allt annat. Sen tycker jag inte att du ska försöka få in samtliga på en gång, det är inte min mening att stressa dig, men kanske kan du ta efter någon/ett par av punkterna om de känns passande? Eller i alla fall reflektera över dom.

baksidaaxeldrag_grancanaria

10 sunda semestervanor till vardagen

1. Träningsprestation. På semestern släpper jag allt prestationstänk och låter semesterfeelingen genomsyra träningen. Tränar för att det är en skön rutin och att jag mår bra av det, precis som att glassa i solen.

I vardagen: Låt ett eller två pass i veckan vara hårda och prestationsinriktade medan fokus i övrig träningspass ligger på att ha kul och för att det är skönt. Alltså om du är målinriktad. Tränar du redan enligt min rena må-bra-filosofi under semestern är det bara att köra vidare.

2. Träningstid. Träningspassen är kortare och inte det centrala under dagen (viktigast är tiden med familjen). I alla fall på solresor. I fjällen kan lugn distansträning vara det rätta, alltså – jag utgår alltid efter känsla och tillvaron.

I vardagen: Håll hårt i din träningsrutin, även om det inte blir timlånga pass. Se ändå träningstiden som en viktig del i att du blir mer effektiv på jobbet, håller dig frisk, glad och stark. Men var realistisk när du planerar. Hellre två pass som blir av än fyra som ger dig dåligt samvete om de inte hinns med.

ans_solar_grancanaria

3. Vila. När jag kommit ner i varv har jag lättare för att slappa. Till och med så att jag kan slumra till en stund mitt på blanka dagen. Det ser jag som ett gott hälsotecken!

I vardagen: Bara 5 minuter gör stor skillnad. Om du har möjlighet – lägg dig i sängen och koppla av när du kommer hem från jobbet/skolan. Jag vet att det kan vara svårt, speciellt om du har barn eller annat som pockar på uppmärksamheten, men kanske dom också kan vara med? Om inte på vardagarna – ge dig extra tid att vila på helgen eller när som du har en chans. 

4. Stress. Jag väljer bort allt som innebär stress. Förutom de träningspass jag och Jonas ledde vid Frisk & Stark Familj bokade vi inte in en enda hålltid under vår resa. Tider att passa och skynda oss inför har vi nog av här hemma.

I vardagen: Tacka nej till det som ger mer stress i tillvaron och inte leder något bra, som bättre ekonomi, vänner eller nöje. Men samtidigt – var inte rädd att tacka ja till det som verkligen lockar dig. Allt beror på hur ditt liv ser ut, hur uppbokad du redan är.

Över lag är det bra att sänka tempot om du kan. Ofta går saker bara långsammare om du skyndar på, t.ex. när du ska få med dig barnen till saker och ting.

te_apple_aggmacka

Gårdagens mellanmål. ”En del grönsak/frukt, protein, kolhydrater, fett och något för goda smakens skull” – ofta min tanke kring måltiderna. Ibland går det ena in i det andra, men ”något för kropp och något för sinnet” är bra riktlinjer tycker jag. 

5. Kost. I avslappnat tillstånd äter jag framför allt mer avslappnat. På solsemester passar jag på att frossa i mycket vitaminrika frukter, annan näringstät mat och äter även vid mer regelbunda tider. Jag äter alla måltider med familjen och tar mig tid att sitta ner och njuta längre, av såväl näringsrika saker som sötsaker, glass och bakverk.

I vardagen: Avsätt tid för att laga och äta hälsosam och god mat, åtminstone de flesta dagar. Gör storkok till vilken du enkelt kan släta ihop en sallad som tillbehör. Ät i lugn och ro åtminstone en eller ett par av måltiderna varje dag, och tänk att varje måltid ska innehålla något för din hälsa och något du tycker är gott (vilket kan vara samma sak).

6. Närvaro. Jag lever mer i nuet. Planering är bra för att vår vardag med fyra barn ska flyta, men på semestern är det skönt att ta en dag, en stund i taget – utan schema.

I vardagen: Även om du har mycket att göra, gör en sak i taget. När du är med barnen, på ett möte eller gymmet – stäng av mobilen (eller ignorera den tills du är klar om du måste ha den på). Och med jobb/hushållssysslor – gör klart istället för att påbörja 100 projekt. Är du en sån som får massor av idéer samtidigt – skriv listor och bocka av så att du har koll på allt du håller på med.

boknyheter_var17Två boknyheter som väntade på mig efter semestern – ”Ångra inget – 7 steg till livet du drömmer om” av Peter Jumrukovski och ”YOGA för dig som tränar” av Mokika Björn. Jättefina båda två, jag lovar berätta mer om när jag läst klart. 

7. Skärmfri tid. Istället för att gå till sängs med mobilen har jag kommit igång med att läsa på kvällarna. Under åren som student har det bara blivit pluggläsning, men nu äntligen unnar jag mig uppslukande romaner och annat intressant.

I vardagen: Sätt en tajmer hur länge du sitter med mobilen/vid datorn/TVn och ta regelbundna pauser. Och kvällstid är det bra att försöka få in åtminstone 30 minuters skärmfri tid innan du ska sova. Att byta ut mobilen mot en bok är en enkel lösning.

8. Vardagsmotion. Mindre jobbtid framför datorn, fyra spralliga barn och nya platser att utforska leder automatiskt till att jag rör mig mer. Vi tar en pinigsmatch här och där, badar, promenad till stranden eller butikerna, går och tittar på sköldpaddor, dansar med mera.

I vardagen: Gå/cykla/spring till jobbet om du kan, eller en del av sträckan. Gör det till en grej att gå eller cykla överallt du ska, t.ex. när du bokar möten. Träffas på en plats inom lagom promenadavstånd. Ett annat enkelt sätt att få spontan vardagsrörelse är genom att stanna ute och leka med barnen en stund efter jobb/skola. Eller skaffa hund om du inte redan har en. Det måste ändå vara världens bästa sätt att få regelbunden och kärleksfull promenadtid.

kopcenter_grancanariaPå kvällarna gick vi ofta promenader till det lilla centrumet på Gran Canaria. Mysigt med lampornas sken i mörkret.

9. Sömn. Som ett led av allt ovanstående – mindre stress, mer mat och mindre skärmtid, sover jag bättre.

I vardagen: Sätt upp ett tidsmål, att ”innan kl 22 ska jag vara i säng varje vardag”. Sen kan du ligga och läsa en stund om du har svårt att somna på en gång, men att prioritera din sömn (tiden då du bygger upp både immunförsvar, muskler och humör) har du alltid igen.

10. Självkärlek. Även det som ett led av allt ovanstående så trivs jag mer med mig själv när allt annat stämmer. Älskar min lite mjukare kropp (mot förr, då jag var hårdare mot mig själv), mitt osminkade ansikte, rufsiga hår och har inte vägt mig på flera månader. Vikten känns oviktig nuförtiden och jag älskar hur jag MÅR med den här inställningen. En känsla som i sin tur speglas på utsidan.

I vardagen: Fokusera på det du älskar med din kropp. Se det unika och vackra i spegeln, OCH – se det vackra du har inom dig. Det som faktiskt är vad dina närmaste, de som känner dig på riktigt, bryr sig om. Gör gärna som jag  – sluta väga dig! Om du av hälsoskäl behöver siffror finns det i så fall bättre metoder, men vågen kan du slänga. Den gör dig varken lycklig eller klok.

O.B.S. Det här är personliga må-bra-behov jag har, eftersom jag i vardagen har lättare att puscha på mig själv än att ta det lugnt. Du kanske behöver precis tvärtom?

Jag är långt ifrån någon hälsoguru och nu har det bara gått en vecka, men jag är ändå stolt över att jag lyckats fortsätta med flera av mina goda semestervanor från Gran Canaria. Nu gäller det att hålla i några veckor till, förvandla dem från semestervanor till goda vardagsrutiner.

Fler relaterade lästips:

2 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras