Årets kladdkakstårta med nougattäcke

tarta_nyar16

Som utlovat kommer här receptet på den kladdkakstårta jag och barnen bakade till nyårsafton. Jag gör ofta kladdkakor som botten till mina tårtor eftersom de blir så saftiga och goda ihop med grädden. Ofta behövs inte mer än så, men att bryta av med syrliga bär eller annan dekoration brukar också vara lyckat.

tarta_2017

Eller nougat. Till den här tårtan gjorde jag en kräm av smält nougat, mjölkchoklad och vispgrädde som både blev snyggt slät att dekorera. Och väldans gott.

Kladdkakstårta med nougattäcke

  • 150 gram smör
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • ½ msk vaniljsocker
  • 2 krm salt

Nougattäcke:

  • ca 100 gram nougat
  • 100 gram mjölkchoklad
  • ca 2 dl vispad grädde

Kladdkakan – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° och smält smöret.
  2. Under tiden – rör ihop ägg och socker i en bunke.
  3. Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten tillsammans med smöret.
  4. Häll allt i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Bakplåtspapper i botten är ett tips!
  5. Grädda i mitten av ugnen ca 15-18 minuter tills kakan är hård utanpå och fortfarande lite rinnig i mitten.
  6. Ställ att svalna.

Nougattäcket – gör så här:

    1. Smält nougat och mjölkchoklad över ett vattenbad.
    2. Låt svalna lite och rör sen i vispgrädden.
    3. Bred smeten över kladdkakan, gärna när den är lite varm så att täcket blir blankt och jämnt.
    4. Ställ svalt, gärna över natten i kylen.

nyarstarta16

Sista steget är att dekorera. Här är det bara att gå loss med fantasin. Jag och Jonna skrev ”2017” med silverkulor. Andra förslag är roliga mönster av godis, hallon, att strö över hackade nötter eller kokos, trycka ut marsipanfigurer med pepparkaksformer eller spritsa grädde fint.

kladdk_nyar

Jag gillar det rena och enkla men ändå ljuvligt goda. Att piffa det festligt med olika dekorationer och inte minst – gott sällskap. Kladdkaka blir alltid lika uppskattat oavsett ålder. Det åt vi även nyårsafton 2015 som den här bilden är ifrån, då med Center och bitar av vit choklad på.

Goda efterrätter brukar det även finnas på Apollos hotell. Nu på morgonen går flyget till Lopesan Baobab Resort på Gran Canaria för mig och familjen. Underbart att pausa vintern en vecka med sol, familjeträning, bad och mumsig mat.

1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras