5 jultraditioner och bildbomb julafton 2016

elin_anna_juljogg

Få dagar är så fulla av traditioner i min familj som självaste julafton. De flesta skapade år efter år av min mamma (pappa är nöjd utan), andra av min syster och mig. Här en måndagslista med de 5 jultraditioner jag gillar bäst.

5 favoriter från julafton

1. Träningen. Varje julafton några år tillbaka har jag och min vän Elin startat julafton med att springa eller åka skidor ihop. Vi är båda morgonpigga träningstokar och hemvändare som bara ses ett par gånger om året. Därför är kombination av en tur att prata ikapp tiden vi varit ifrån varandra och få vårt rörelsebehov tillfredställt  optimal.

En sväng i nysnön längs byvägen kickade igång dagen innan vi kramades ”god jul” och knöt an till våra familjer. Pigga, lätta i själen efter spring- och pratterapi, med rätt röd tomtefärg i ansiktet.

tomtetjejerJag och Jonna uppklädda i väntan på tomten. Passade på att ta en bild i den svaga vintersolen. 

2. Det vackra. Esteten inom mig älskar allt pynt. Att göra hela världen lite mer speciell med röda rosetter, glitter, dukningar och finkläder. Jag skulle inte vilja ha det så här alltid, det enkla som att gå runt i underställ och raggsockar är bland det skönaste jag vet, men det får ju sin charm av kontrasten till uppiffade högtider. Den här julen fick vi dessutom extra vackert väder med gnistrande, mjuk nysnö.

hampus_snö_jul16junior_jonna_vinter16 snowrace_dra olivia_jonna_jul16skoter_jonas_jÄlskade, älskade barn – egna och syster Mia´s, samt min lillebror Jonas på sin roligaste leksak.

3. Lekarna. Det är inte bara mamman i familjen som tycker om att röra på sig och ha kul. Oavsett väder går vi ut en sväng allihop. Denna julafton var det perfekta förutsättningar för att åka snowracer, spark och skoter.

pieface

Dessutom är ett sällskapsspel ofta en stående julklapp som är rolig för alla åldrar. Den här julen fick Hampus spelet ”Pie Face” där förloraren får en ”tårta” i ansiktet. Väldigt underhållande, men kladdigt så vi spelade i pappas garage.

julbord2016julmat_laxjulfika

4. Maten. Samma traditionella rätter som alltid med viss modifikation. I år hade mamma hittat några nya sillrecept som Ernst gjort och pappa rökte röding på en bädd av citron. Oavsett är alltid ägghalvor med majonäs och räkor, röding med pepparrotssås, lax, revbensspjäll och brunkål det allra godaste tycker jag. Och så lite julkakor och choklad på det.

jonna_julklapp16 jultomten16hampus_julklapp16 hugo_julklapp16

5. Nu-tiden. Tillsammans med dem jag älskar blir allt annat fjuttigt, trots att mycket går efter inrutade traditioner. Jultomten skulle jag t.ex. gärna hoppa över om det inte vore för att känna barnens kittlande förväntan och lyckliga leenden. Det blir lätt kaos när 7 barn ska öppna sina klappar (som varje år blir lite för många), men som sagt – det är ”tradition” att släppa omvärlden och bara låta tiden flyta. Det bästa jag vet lediga dagar.

Jag är fullt medveten om att alla inte har/önskar sig en glittrande ”fröjdefull” jul med familjen, och allt är inte perfekt hos oss heller, men det här är i alla fall de 5 jultraditioner jag gillar bäst.

Hur har din julafton varit? Om du firar, vilka jultraditioner tycker du bäst om?

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras