Produkttest: Insektsprotein – senaste proteinFLUGAN

jonna_syrsprotein

Får det lov att vara ett syrskex? Bakat av syrsmjöl som är fullproppat av fullvärdigt protein, mer järn än spenat, mer vitamin B12 än lax och en bra källa till kalcium och magnesium. Men framför allt en mer klimatsmart proteinkälla än kött och mejeriprodukter.

Att insektsprotein kommer bli nya flugan har jag vetat ett bra tag från en säker källa. Det var bara en tidsfråga när. I asien har det konsumerats syrsor i flera tusen år och det är märkligt att Sverige inte kommit längre i sitt tänk på miljön. Livsmedelsverket har ännu inte satt regelverket för försäljning av insektsprotein, men producenterna är igång. Förra veckan fick jag hem ett provsmak i snällt format.

syrsprotein

Företaget CRICS hade skickat ut små påsar med kex gjorda av syrsproteinmjöl med ett tunt chokladöverdrag och kokos/havssalt.

Med sin nötaktiga smak och chokladöverdraget var syrskexen goda tyckte både jag och barnen. Jag berättade inte vad de innehöll förrän efter provsmakning, men när jag sa att vi ”åt syrsor” blev de bara ännu mer exalterade.

syrskex1

Insektsprotein är som sagt något jag är säker på kommer bli allt mer vanligt, ja protein över lag är en fluga som verkar hålla i sig.

P.S. Om protein

Protein har många fördelar som jag skrivit om tidigare, men jag vill även nämna att du inte behöver mer än max 0,8 g/kg kroppsvikt. Det får du lätt i dig med vanlig mat och behöver alltså inte lägga pengar på produkter med ”extra tillsatt protein” som är så trendiga idag.

Jag tycker det är trist att kolhydrater målats upp som ”något du bör undvika” och protein som ”lösningen på allt”. Att det blivit full normalt att överdosera proteiner när kolhydrater är det energigivande bränslet som kroppen lättast kan lagra och utnyttja till energi. Här har Jessica skrivit ett läsvärt inlägg kolhydrater och jag om sötsug.

Men utan att utesluta kolhydrater tycker jag ändå det bra med proteinkällor som minskar påfrestningen på miljön och därmed är hållbara på sikt. Att byta ut kött mot insektsprotein är något jag absolut kan tänka mig när det finns mer på marknaden. Om jag får gissa kommer nischade butiker och hälsokostföretagen vara först med att sälja proteinet, som hos min samarbetspartner Bodystore, sen även våra vanliga mataffärer. Det visar sig.

Hur känner du? Sugen på syrsa till middag?

2 kommentarer
  1. Tycker det är såååå rätt att du inte är rädd för detta. Helt rätt i tiden 😀
    Själv äter jag inte de flesta djur, och således tänker jag inte heller äta insekter. 🙂 Skulle liksom kännas fel, men inte av den anledningen att det är insekter 🙂
    Men jag är nog ändå lite nyfiken 😛

    1. Jenny – om du inte äter kött är det ju onödigt att äta insekter, så jag förstår dig. Men för oss köttätare är det ju toppen med alternativ. Om inte vi också ska göra som dig – bli vegetarianer…
      Det var ingen ”WOW vad gott”-känsla så du behöver inte sakna något, men helt ok smak! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras