7 sätt att byta julstress mot julefrid

Anna Lissjanis, jul i Jorm 2015.

Det är dan före dan före dan före dan före dopparedan. Fyra dagar som kanske är fulla av julavslutningar, julbord, julklappsshopping, bakning, inlagd sill och att avsluta saker på jobbet? Känner du pulsen? Eller struntar du i all traditionell förberedelse inför julen? Eller är du en sån som har förmåga att skärma av och låta livet ha sin lugna gång oavsett vad som sker runtomkring?

Själv har jag inte mindre att göra inför jullovet än andra år, men jag känner mig bättre rustad att hantera allt. Jag har lärt mig att tänka att ”allt som hinns med hinns med oftast inte är något livsnödvändigt” och att jag inte blir inte lyckligare om allt är ”perfekt”. Men somliga dagar, när jag exempelvis sovit för lite, barnen gnäller och ena saken efter den andra strular – då har jag inte samma stresströskel, vilket inte bara gäller kring julen. Men det märkliga är att ju mer stressad jag är, ju viktigare anser jag att de där detaljerna är. Känner du igen dig?

Allt beteende är inte logiskt eller möjligt att meditera bort, men jul blir det alltid ändå. Är det något jag gärna gör plats för så är det julförberedelser och dessutom finns det knep att sänka julstressen för att bibehålla mer energi till själva julfirandet. Här är mina tips för att bibehålla lugnet fram till jul.

jj_julgrankl15

7 sätt att byta julstress mot julefrid

1. Julklapparna. Kom överens med din vuxna släkt och vänner att ni slopar julklappar eller köper för t.ex. bara 100 kr. Ett annat smidigt sätt är att beställa allt på internet och skicka julklapparna direkt till tomte.

2. Maten. Du måste inte servera hemgjorda köttbullar och sillar, göra eget pepparkakshus och eller laga traditionell mat ingen ändå äter. Tänk kvalité istället för kvantitet! Och under de sista dagarna fram till jul – keep it simple! Helt ok att leva på konserver, gröt etc. så länge du får i dig all näring du behöver. Boosta med näringstät mat och dryck mellan lussebullarna för att stärka immunförsvaret, något som ofta tar stryk av för mycket stress.

3. Våga välja bort. Kanske du inte behöver besöka hela tjocka släkten eller gå på alla julbordsinbjudningar? Vem bryr sig om julduken är styrkt, och för dig som liksom jag är aktiv på sociala medier – ta en paus eller blogga bara någon gång ibland.

För mig är bloggen en del av mitt jobb men jag drar ner på antal inlägg, att läsa andra sidor, tid på Facebook m.m. i hektiska perioder. För viktigast är alltid min familj och vänner nära.

4. Ta hjälp. Du måste inte vara ”en Ernst Kirchsteiger”. Låt en städfirma göra julstädningen, kör knytkalas där alla lagar sin specialité, anlita barnvakt om du har jobb med deadline innan jul och hjälps åt med grannar, vänner och familj.

Sidoplanka /Anna Lissjanis

5. Träningen. Precis som hård träning bryter stress ner kroppen, så kanske du ska välja lugnare träningsformer? Fortsätt gärna träna, men lägg undan prestationskraven OM du har ett hektiskt liv för övrigt. Kör t.ex. skön underhållsträning med fokus på andning och mental avkoppling, kortare pass med uppbyggande basövningar och spar energi så att du har över till allt annat också.

Vardagsmotionera/träna gärna utomhus också, vilket är optimalt för att varva ner, djupandas och få dagsljus som motverkar depression. Och under julhelgerna kanske du får extra mycket tid för träning utan stress? Eller att gå lugna promenader om det är vad du behöver. Själv ser jag fram emot att styrketräna i Jormgymmet (bild ovan från förra julen), att springa och åka skidor på fjället.

6. ANDAS! Inte bara i samband med träning, utan så fort du känner att hjärtat börjar slå snabbare p.g.a. stress. Långt ner i lungorna som vid yoga. Som i reklamen för Alladin-choklad på TV för något år sen:

”Hur kommer det sig att ju mer du jagar julefriden – ju längre ifrån den kommer du? För det julen egentligen går ut på är att göra så lite som möjligt, så länge som möjligt”.

7. Sist men inte minst – stressa inte upp dig över att du stressar. I perioder ÄR det mycket att göra, men det är ingen fara om du vet att en lugnare tid väntar. Och med tanken på att ”det är ok att kalendern är full för om bara 4 dagar är det lov” sänker du automatiskt stressnivån i kroppen.

sno_fonster_jul

Jag älskar det mesta kring julen, så även förberedelserna även det tar upp en hel del tid. Det känns ändå alltid värt eftersom jag vet att skön stämning och lugn infinner sig så fort vi rullar in över Jämtlandsfjällen. Hoppas på lite snö också som på bilden från förra året. Det har visst regnat endel där uppe, men jag älskar Jorm oavsett.

5 kommentarer
  1. Så bra skrivet. Är tacksam att jag tillhör kategorin som inte stressar upp sig. Gör den maten jag anser vara godast hemlagat men det jag köper delvis färdiglagat, ska vara svenskt och ekologiskt så mycket som det går.
    Brukar tänka: hur vill jag må när julen är över?

  2. Klokt skrivet! Jag känner igen mig i det du säger, att ju mer stressad jag är, desto noggrannare är jag att allt är perfekt. Galet. Men annars, när jag är avslappnad och känner att jag har koll, då struntar jag helt i det där perfekta.
    KRAM och God Jul.

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras