Fördomar om ätstörningar hjälper ingen

pull_up2

”Personer med ätstörningar är ofta unga och lite korkade tjejer.”

”Svaga personer som inte bara rycker upp sig, trots att dom vill bli friska. Och sen, om de lyckas, får de leva som nyktra alkoholister i hela sitt liv. Äta stadig husmanskost och absolut inte träna så mycket”. 

Nu är det kanske JAG som har fördomar om vilka fördomar som florerar, men ibland bara bubblar det över och jag måste få ur mig ett och annat – idag alltså min frustration över de det jag tror att många tror om personer som har eller haft ätstörningar. Fördomar om att de drabbade är ”dumma i huvudet som inte bara börjar äta igen”, vilket är lika dumt som att påstå att överviktiga ”bara kan äta lite mindre”. Det har inget med förnuft att göra, utan är ofta en ond cirkel som är omöjlig att ta sig ur eller/och ett rop på hjälp som bör tas på allra största allvar. Visa att du bry dig om personen istället för att dömma utsidan!

Nästan alla tjejer jag känner, även flera killar, har haft någon period i livet med en mer eller mindre allvarlig ätstörning. Och har du blivit frisk (för jo – DET GÅR att bli helt frisk OCH ändå träna och äta som vem som helst, till och med på elitnivå) ska du ska inte behöva tänka på ”vad andra tror och tycker”. Det gäller för övriga också, utan ätstörningsproblematik – sluta lägga energi på vad andra tycker är ”rätt och fel”.

pull-up2Bilder från ett av mina gympass tidigare i veckan. Som jag nämnt innan – styrketräningen är extra rolig just nu.

Skit i vad andra tror och tycker – gör det DU mår bra av! 

Jag har själv alltid varit ärlig med att jag tränar mycket, trots min bakgrund med ortorexi, och känner inte att jag behöver be om ursäkt för det. Jag har alltid älskat träning, kommer alltid att göra det och jobbar dessutom med träning. Jag tränar mer än medelsvensson, men tar även vilodagar ibland. Jag dricker ibland en proteindrink och ibland slinker pommes ner, lite eller mycket efter hunger och omständigheten – men jag känner inte att det är något som alltid måste dokumenteras för omvärlden. För att offentliggöra min ”friska balans” och undvika fördomar.

Skalet säger väldigt lite om hur en person mår inuti, så snälla – döm aldrig någon. Är du på riktigt orolig så ta personen åt sidan och fråga hur hen mår. Visa förståelse och välvilja, men dömande blickar och fördomar hjälper ingen.

P.S. Det här är inget jag skriver för att jag personligen upplever fördomarna, men jag har hört dessa påstående allt för många gånger på andra håll. Och jag bryr mig för mycket för att låta bli att ta upp ämnet ♥. D.S.

8 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras