Måndagslistan med vardagsträning du inte räknar?

sta_axelpress_hantl

Människan är gjord för att vara i rörelse. Att leta mat, hitta skydd mot farligheter och vädrets makter. Naturlig rörelse mår våra kroppar bra av, samtidigt som vi blir allt mer stillasittande. Konstig ekvation, men precis som att vi har ett naturligt rörelsebehov är vi naturligt bekväma av oss. Såklart vi uppfinner hjälpmedel för att slippa anstränga oss, för finns det en chans att vila vilar vi. För att spara energi inför nästa ”flykt från snöstorm eller jakt efter mammutar”.

Men som sagt – vi mår som bäst i balans mellan rörelse och vila – därför uppfanns träning/motionsidrott. Att komprimera vårt naturliga rörelsebehov på kort tid för att hålla oss starka, friska och passa in i nutidens ideal. Och för några få, med extra strålkastare på sig, blev idrottandet ett yrke.

Den speciellt utformade träningen må vara grym på många sätt, bland annat för att få en stund för sig själv som vid bilden från gårdagens styrkepass, men det många inte tänker på är all annan rörelse som gör oss gott. Att vara aktiv i sin vardag eller ha ett rörligt jobb, t.ex. som förskolelärare eller bonde. Vad räknar du som träning?

barnvagn_sno

Många har dåligt samvete över att inte hinna ”träna” helt i onödan. Det finns ju så många andra sätt att få sin motion än på ett gym. Saker vi gör dagligen är egentligen ÄNNU viktigare för hälsan än att ”gå till gymmet 2 gånger i veckan”, därför denna påminnelse i veckans måndagslista.

Måndagslistan – 6 typer av vardagsträning/spontan rörelse (som också räknas):

– Snöskottning. Så klart att den hamnar på plats nr 1 just nu, eller hur? Svettigare än styrketräning inomhus…

Springa mellan spisen och tvättmaskinen. Mellan barnens rum och hallen, upp- och nerför trappan, mellan skåpen och middagsbordet med porslin, sträcka dig upp -böja ner mot diskmaskinen.

Skjuta och dra barnvag. Över grus, snömodd, is, i trappor och därefter bära in barn och övrig packning.

Bädda rent i sängen. Speciellt momentet där du skakar ut täcket i påslakanet. Det gjorde jag i våra i helgen, med 6 sängar kan jag meddela att det kändes i axlarna.

Alla småpromenader. Till bussen/bilen/T-banan eller direkt till jobb/skola. Till mataffären, lunchdejten och till gymmet.

Lek med barn och/eller djur. Där har du världens bästa PT´s som ÄLSKAR att du är med i lekarna. Rörelse du inte tänker på eftersom du och/eller din kompis har så roligt. Jag är ingen mamma som är överförtjust i att leka, men det glöms lätt bort när barnens glädje smittar av sig.

anna_lakan

Bilder från förra veckans kraftiga snöfall som förvandlade gångvägarna till gym för alla vagnkörare, plus från en aktiv helg. Dagar då inte kontorsjobb eller fordon hindrat oss från träning och välgörande rörelse jag inte tänker på att jag gör. Tyvärr är det svårt att få in lika mycket under en arbetsvecka, i alla fall för mig just nu, men det finns ändå en hel del annan vardagsmotion då också som gör kroppen gott.

Många bäckar små som det heter. En tanke att slappna av med om arbetsveckan är tjock. Kör ett ”bädda-rent-i-sängarna-pass” om du inte får in ett gymbesök. Det ger bra axelträning och skön sömn i ett!

P.S. Här hittar du fler tips för mer vardagsmotion. D.S.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras