Gott med köttfärs – 10 middagstips

kottfarsbiffar

Från grekisk sallad och grillbuffé till köttfärs. Det har gått fort att komma tillbaka till våra vanliga vardagsrätter. Jag tycker om att laga mat och får alltid en nytändning efter en tid utan det. All inclusice-buffé må vara lyxigt, men det är en viss känsla att äta mat du lagat själv. Håller du med?

Innan resan kom mina föräldrar förbi med min och Jonas julklapp – påfyllning i frysboxen med blåbär, kantareller, röding, grytbitar, helt kött och köttfärs från älg och nöt. Bästa klappen en matglad familj kan få. Uppvuxen på en gård med lokala råvaror har jag svårt för köpt kött, i alla fall om det inte är ekologiskt, men mina föräldrars äter jag mer än gärna.

barnen_kottfars

Köttfärs är det barnen gillar bäst i köttväg – både att äta i olika varianter och hjälpa till att laga. Lättuggat, saftigt och kreativt formbart.

I förrgår var Jonna och Hampus med mig i köket och gjorde biffar. Jag hade förberett en smet av enbart nötfärs, ägg, salt och peppar som de gjorde bollar av och plattade ut. Barnen tycker precis som mig att maten de varit med och lagat smakar godast. Så roligt att få sällskap i köket ibland, klart värt lite extra disk för att få mer tid att umgås och barnen att lära sig laga mat.

kottfars_rismix

Vi gjorde en stor sats biffar till hamburgare och jag stekte även älgfärs med kantareller att ta med i en matlåda till jobbet. Jag fräste helt enkelt kantarellerna tillsammans med älgfärsen i smör och kryddade med örtsalt, peppar och en msk soja. Den tog jag med i en matlåda tillsammans med broccoli och ekologisk Orzo-mix, en nyhet jag fått hem att testa från Zeta. Den innehåller italienskt korn med lupinbulgur, gula linser och gröna ärtor. Gott till köttfärs- och svampfräset!

Köttfärs är som sagt tacksam vardagsmat, relativt billigt, barnvänligt och lätt att variera. Här 10 middagstips med råvaran som räddat många vardagar i mitt mammaliv.

Gott med köttfärs – 10 middagstips

√ Lättlagad kålpudding

√ Hamburgare eller hur du väljer att äta dina köttfärsbiffar av många alternativ

√ Köttfärsås. I min brukar jag ha passerade tomater, lite sojasås, kryddor, tomatpuré och en skvätt grädde. Sen får den puttra så länge som möjligt.

√ Tacos/tortillias/naccos eller stekt köttfärs i pitabröd

√ Kantarell- och köttfärsgratäng

√ Köttfärspaj

√ Köttbullar

√ Svärmors pannbiff

√ Moussaka

√ Köttfärsgratäng

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras