Sista skoldagen och den guldsmyckade resan

annalissjanis_nackademin

Jag skrev sista tentan idag. Sista 3-timmarstentan vid min utbildning i marknadskommunikation inom sociala medier på Nackademin. Därför vill jag redan nu förbereda dig på att det här inlägget kanske inte blir det mest välformulerade. All tankekraft har redan förbrukats under skrivkramp på 9 feta tentafrågor, men jag måste bara få skriva av mig (lite mer). Dela med mig av min glädje, lättnad och med en och annan insikt.

Att plugga heltid med familj och andra projekt runtomkring har varit tufft, speciellt den här veckan. Med en bortrest man, en skriftlig inlämningsuppgift, tenta och allt vardagsfix själv. Jag har hela studietiden löst läget genom att sänka ambitionerna. Med kortare träningspass, mindre städning och som igår – färdiga torsdagspannkakor från frysen för att få mer tid till barnen och att plugga. Men ibland blir det ändå kaos.

jonna_anna_pannkakor

I morse hade Jonna vaknat på fel sida. Tog inte en tugga på mackan som hon hävdade hade ”kvar kantor” (hon vill att jag skär bort kanterna). Hon klädde på sig i snigelfart och vägrade släppa mig när jag skulle lämna henne och brorsan på förskolan. Jag var stressad för att hinna i tid till tentan och stress känner barnen så väl. Allt tar bara ÄNNU längre tid och de blir på samma lättretliga humör som en själv. Jonna storgrät och jag fick slita mig ur hennes armar. Förklarade för personalen att jag måste cyklar iväg mot sista skoldagen. Med en klump i magen och tårar i ögonvrån.

En jobbig start, men en insikt rikare och ett gott slut. Jag kommer behöva lämna barnen fler mornar med viktiga möten, men vad är viktigare än dina barn? Inget. Och om jag tänkt så, lugnat ner mig istället för att stressa, så hade morgonen säkert varit betydligt mysigare – plus att både jag och Jonna sluppit tårar.

På samma sätt tänkte jag kring utbildningen. Att jag gått sista skoldagen betyder inte att jag är framme, för fram kommer du aldrig. Målet byter bara skepnad. Det är NU livet pågår – inte ”om du kommer i tid”, ”när kursen är över”, när ”du får drömmjobbet” eller ”när helgen kommer”.

Detsamma gäller träningsmål. När du är framme hittar du nya saker att sträva mot. Därför är det bra att bygga på en redan befintlig bas av kärlek till sig själv och sin vardag. Inse att det är ”resan som är målet”, den gamla klyschan som stämmer så väl.

Tiden på Nackademin har gett mig så mycket. Jag har mött så många fina människor och lärt mig otroligt mycket, oavsett var jag hamnar till slut. Och det är så jag vill fortsätta livet. Njuta av resan, samla upplevelser, klokhet och kärlek.

Nu med att hämta hem mina ungar, det bästa jag har. Förmodligen har de inte alls samma behov av att kramas längre, men fira ska vi göra. Att min tid i skolbänken är över (för den här gången) att det är fredag och att livet är så häftigt. Ett evigt äventyr smyckat med vardagsguld. Så med de visdomsorden – ha en trevlig helg ♥

6 kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras