Lättlagad kålpudding

kalpudding_form

Ofta går mathandlingen på rutin för oss, speciellt såhär på arbetsdagar. Vi går efter samma gamla inköpslista och lagar samma gamla maträtter. Känner du igen dig? Att övriga livet tar över hjärnan och allt det vardagliga går på repeat?

Men ibland skräller jag och kommer på något nytt. Ofta efter inspiration från sociala medier, reklam eller vad det är säsong för. Nu på hösten är t.ex. de svenska rotfrukterna extra saftiga.

Efter senaste besöket av mina föräldrar är frysen påfylld med Jämtländska bär och kött från gården. Så otroligt lyxigt! Av ett paket köttfärs och vitkål gjorde jag en lättlagad kålpudding förra veckan, otippad men god fredagsmiddag.

vitkal

Kålpudding

Ingredienser, ca 4 port:

  • 1/4 vitkålshuvud
  • 1 gul lök
  • 800 g köttfärs
  • 50 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • salt & peppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°, strimla kålhuvudet och hacka löken.
  2. Bryn kål och lök i smör så att det blir mjukt och får fin färg.
  3. Stek köttfärsen i en annan panna. Krydda med salt och peppar.
  4. Varva ingredienserna i en ugnssäker form.
  5. Pressa ihop puddingen lite och häll på 2 dl grädde.
  6. Grädda i ugnen i ca 30 minuter.
  7. Servera gärna med rårörda lingon.

kalpudding_middag kalpudding_nara

Lingon är det också säsong för nu och så enkelt att röra ihop till egen sylt. Jag mixade de råa bären med sötströ till ett lagom sött tillbehör till kålpuddingen.
lingon_rarada

Supergott till kålpudding men även på gröt, i kvarg eller till pannkaka.

Hoppas detta kan ge dig något nya idéer till vardagskarusellens middagar, precis som jag fått av andra sociala medier. Ha en go onsdag!

5 kommentarer
  1. Åh, jag älskar kålpudding men det var hundra år sedan jag tillagade det. Skall göras imorgon med mina nyplockade lingon till. TACK

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras