Äppelpaj hos syster Mia

ans_appelplock

En solig lördag. Fotbollsmatcher för Hugo, löpning för Jonas, styrketräning för mig. Tvillingarna hade sovit över hos Mia med familj, där även våra föräldrar är på besök, och efter fotbollsmatcherna åkte även jag, Jonas, Hugo och Hampus dit. Även min lillebror Jonas kom fräsande på sin MC, som en svart fluga i sitt tuffa skinnställ.

Det känns bra att ha mina syskon här i Stockholmstrakten även om vi inte ses så ofta. Jag och syrran brukar passa på att mötas upp på olika pressevent, bloggare som vi är båda två, annars har alla har fullt upp med sitt. Men när våra föräldrar är på besök från Jämtland brukar vi passa på att samlas allihop och det brukar vara så mysigt.

mia_hus_verandasystrar_pappa_thomjonna_melon_miamelonspett_halloumi

Mia, eller Maria som jag alltid sagt om min storasyster, bor i ett fint hus ute i Sollentuna. Nu har det byggt ut för att få fler rum och bland annat en stor veranda. Där satt vi i solen, åt spett av stekt halloumi, basilika, soltorkade tomater och oliver, samt andra med melon och fetaost. Drack rosé/öl/cola/saft.

appelkastanna_mia_applen

Bad mamma/mormor ta en ”dagens outfit” av bloggsystrarna i sina matchande babyrosa plagg, men det spårade ut. Vi började jonglera med små äpplen istället. Ett typiskt beteende från att vi var små, att se det komiska i situationen. Min kära syster. Min närmaste vän och beskyddare som barn ♥

applen_tradappelpaj
Av äpplena från deras lilla träd gjorde jag en paj som vi åt till efterrätt. Smakrika, syrliga äpplen med knaprig och söt smuldeg. Det är säsong nu.

Äppelsmulpaj

» Ca 800 g äpplen
» 1 tsk kanel
» 2 tsk socker
» smör till formen

Smuldeg
» 125 g smör
» 2 dl vetemjöl
» 1 dl havregryn
» 1,5 dl socker

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 125°.
 2. Skär smöret i bitar. Smula ihop smör, socker, mjöl och havregryn till en massa.
 3. Skala, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar. Blanda äpplena med kanel och socker i en smord pajform.
 4. Fördela smuldegen över äpplena och grädda pajen mitt i ugnen 20–25 minuter, tills den fått fin färg.
 5. Servera med vaniljsås, vispad grädde eller glass.

appelpaj_hosmiaappelpaj_bit

Storbarnen och vi vuxna pratade, småkusinerna lekte i trädgården tills energin tog slut och de samlades runt paddan. Timmarna flög och de små började bli trötta. Så vi tackade för oss och bilade vi hem i mörkret med Jämtländska blåbär, nötkött och korv från gårdens djur, mammas  hembakta grovbröd och en burk hjortronsylt i bakluckan. En fin dag.

kusiner_ipad

Idag jobbar Jonas och det ligger ett regntungt, grått täcke över Stockholm. Vet inte vad jag och barnen ska göra idag, men det är skönt med en sån dag ibland. Att landa och samla sig inför en ny vecka.

Hur var din lördag?

4 kommentarer
 1. Hej Anna,
  Jag var i Kalmar i lördags och kollade på alla fantastiska kämpar som genomförde ironman. Alltså jag är så sjukt imponerad!! Grymt att se folks lycka när de kom i mål och de sa You Are an IRONMAN!!
  Det vore häftigt att en gång få höra…Men krävs oerhörd träning….
  Har du funderat på det någon gång?

  1. Hej Linda!

   Ja, det måste vara en häftigt upplevelse men nej – jag har inte varit sugen på det hittills. Just nu har jag landat i en känsla av att vara nöjd med att träna på mot mindre mål som inte tar så stor fokus från övriga livet. Jag vill inte ha den stressen över ”jag måste/borde träna för att klara…”, mycket efter det jag gått igenom med utbrändhet/överträning/ortorexi. Jag har mål, men de är ändå tillräckligt ”små/få” för att jag inte ska bli stressad.

   Annars tycker jag det är roligt med utmaningar. Är du sugen? 🙂

 2. Det vore så häftigt… Men en lång väg…. Det enda jag kan är cykling. Jag suger på karamellen lite….Tidigast 2018 är det möjligt… Då är jag 45!? 🙄😱 men det var många som var mellan 40-50. Den äldsta mannen var 70 år!! Man ska inte döma folk efter utseende men det var många man tänkte, hur ska de klara? Alla var inte topptränade. Åtminstone såg det inte ut så på kroppen. Men likväl klarade dem det! Då tänkte jag att klarar dem så borde jag. Men det är åtskilliga timmar att lägga ner på träning och jag vet inte om jag har den kraften….

  1. Linda – du har tid på dig som du säger. Att vara gammal & seg har sina fördelar & gör du det bara på kul behöver du inte känna någon tidspress. Satsa på det tycker jag! 🙂

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras