TBT: Tonfisk (recept på tonfiskbiffar & andra tonfiskrätter)

tonfiskbiff-e1471268079604

En burk tonfisk är alltid bra att ha hemma i skafferiet. Till nödfall tänker jag. Annars är det är sällan jag äter tonfisk på burk nu för tiden, men förr i tiden nästan dagligen. På KTH-Hallen hade vi burkar stora som en fotboll i diameter och jag åt det ofta till lunch ihop med sallad, vinegrette och matkorn.

Lunch över lag har aldrig varit något jag lagt ner mycket tid på att laga, den måltiden är mer ”äta för att orka” än att det ska vara något festligt, även om det såklart är bonus om jag får tid för både och. Middagen däremot förknippar jag med en social stund ihop med familjen, att sitta ner i lugn och ro och äta något gott. Det där med ”lugn och ro”, inte alltid lätt att få till med 4 barn och alla fotbollsträningar som nu dragit igång, men det är i alla fall ambitionen. Och ska jag äta tonfisk på burk till middag vill jag i alla fall piffa till den mer än med lite vinegrette.

Häromdagen gjorde jag tonfiskbiffar som blev riktigt goda.

tonfisk_4_ratter

Tonfiskbiffar, ca 2 port:

» 1 burk tonfisk i vatten eller olja

» 2 ägg

» 2 msk chiafrön

» örtsalt & peppar

» smör/kokosolja/olivolja till stekning

Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser utom stekfettet. Låt stå att svälla ett par minuter. Forma till biffar och stek ett par minuter på varje sida tills de blivit gyllenbruna.

Jag har som sagt lång erfarenhet av tonfisk på burk och hunnit testa lite av varje. Mest som den är med olika tillbehör, men även lite annat. Här några tips.

tonfiskbiff_2-e1471268125770

Annat gott med tonfisk

» Tonfiskröra

» Tonfisk-, fetaost- och spenatgratäng

» Thai Tuna Wok

» Sallader av olika slag. Här är tillbehören extra viktiga, som en goda såser och röror, avocado, knapriga frön och grönsaker.

Inga kommentarer

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras